background img
banner
banner

Επετειακή Σημαία για το 2021

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΙΛΕΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Η Ιστορική – Λαογραφική Εταιρεία Αιγιαλείας (ΙΛΕΑ),επιθυμώντας να συμβάλει στις πιο ουσιαστικές δράσεις για την Επέτειο των διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του 1821, πρότεινε στον δήμο Αιγιαλείας την καθιέρωση Επετειακής Σημαίας. Μάλιστα, προτείνει να έχει χαρακτηριστικά από την Αχαϊκή Συμπολιτεία και τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, ΄΄η ΙΛΕΑ προτείνει στο Δήμο μας να καθιερώσει Επετειακή Σημαία, ώστε να μείνει «ες αεί», η μνήμη αυτής της μεγάλης Εθνικής Επετείου, λαμβάνοντας υπόψη, ότι όλοι οι ιστορικοί δήμοι έχουν ήδη θεσπίσει ένα τέτοιο Σύμβολο, που αναδεικνύει ιδιαίτερες ιστορικές του στιγμές. Εμείς, έχουμε να αναδείξουμε την πρώτη ενωτική πολιτική πράξη των Ελλήνων την « Αχαϊκή Συμπολιτεία» ,η οποία είχε και ειδικό σύμβολο. Έχουμε επίσης και συμμετοχή στο πρώτο πολιτικό κείμενο του Αγώνα ,τη «Διακήρυξη» της 26ης Ιανουαρίου του 1821,με ειδική σφραγίδα. Και ο συνδυασμός των δύο αυτών συμβόλων, μπορεί να συνθέσουν το «παρόν» Σύμβολο, με τα διακριτικά στοιχεία: ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ 1821 – 2021’’.

Το κείμενο της πρότασης

Στην πρόταση της ΙΛΕΑ προς τον δήμο αναφέρονται τα εξής: Θέμα: «καθιέρωση Δημοτικής Σημαίας». Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, Πολλοί δήμοι της χώρας (παραδοσιακοί και Καλλικρατικοί), ιδιαίτερα δε δήμοι Ιστορικοί ,όπως ο δικός μας, έχουν θεσπίσει τα δικά τους –ιδιαίτερα- Σύμβολα, τα οποία είναι αναρτημένα στα δημαρχιακά κτίρια, μαζί με την Εθνική μας Σημαία (όπως ο δήμος της Αθήνας, που έχει ως Σύμβολο την κεφαλή της Αθηνάς σκεπτομένης, ο δήμος της Θεσσαλονίκης τον ήλιο της Βεργίνας, κ.λπ.).
Με την ευκαιρία δε της επετείου των διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του 1821,πρέπει και ο ιστορικός μας δήμος να δημιουργήσει τη δική του Ε π ε τ ε ι α κ ή Σ η μ α ί α , η οποία να έχει τους ιστορικούς μας συμβολισμούς.

Γι’ αυτό προτείνουμε στον δήμο μας, να θεσπίσει Επετειακή δημοτική Σημαία, με σύμβολα από τις δύο σημαντικότερες ιστορικές στιγμές της πόλης μας, που είναι το σύμβολο της Αχαϊκής Συμπολιτείας ( Χ ) και το Δάφνινο στεφάνι της σφραγίδας του Αχαϊκού Διευθυντηρίου- της πρώτης Επαναστατικής Κυβέρνησης, που συστάθηκε την επομένη της Επανάστασης (26 Μαρτίου 1821),στην οποία συμμετείχε και ο Ανδρέας Λόντος- και θεωρείται η πρώτη σφραγίδα της Νεότερης Ελλάδας. Στην κορυφή του στεφάνου θα έχει το Σταυρό, το θρησκευτικό μας Σύμβολο, ενώ ο φόντος θα έχει μπλε (σιέλ) χρώμα, το χρώμα του ελληνικού ουρανού και της θάλασσάς μας. Και θα επιγράφονται: « ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

1821 – 2021».

Η συγκεκριμένη Σημαία –η σύνθεση της οποίας βασίστηκε σε σκεπτικό, ιστορικά τεκμηριωμένο – είχε φιλοτεχνηθεί από τον σπουδαίο ζωγράφο αείμνηστο Μιχάλη Μιχαήλ-οδοντίατρο της πόλης μας, καθώς ήταν πρόταση της ΙΛΕΑ, σε προηγούμενη δημοτική Αρχή.

Σήμερα, κύριε δήμαρχε, η εισήγησή μας είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και είναι ευκαιρία στο δήμο μας – και σε ΄σας προσωπικά- «να κάνει τη… διαφορά», θεσπίζοντας ένα επί πλέον Δημοτικό Σύμβολο, έτοιμο να κυματίζει δίπλα στην Ελληνική Σημαία και στη Σημαία του Α.Λόντου –που είναι πανελλήνιο Σύμβολο-την 25η Μαρτίου 2021,προσφορά και συμμετοχή του δήμου μας στην Εθνική μας Επέτειο και στους Αιγιαλείς (τους σύγχρονους και στους μετά)’’.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr