background img
banner
banner

Ευρώπη : Οι χειρότερες ξηρασίες εδώ και 2.000 χρόνια

Οι καύσωνες και οι ξηρασίες των τελευταίων επτά ετών που σαρώνουν την Ευρώπη είναι οι χειρότεροι και οι καταστροφικότερες των τελευταίων δύο χιλιετιών, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα κατόπιν ενδελεχούς μελέτης, στο πλαίσιο της οποίας ανέλυσαν δακτυλιοειδείς εντοµές κορμών  δένδρων, αντλώντας έτσι στοιχεία σε βάθος 2.110 ετών, μέχρι πίσω στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

«Όλοι γνωρίζουμε την αλληλουχία των εξαιρετικά ζεστών και ξηρών καλοκαιριών, που είχαμε τα τελευταία χρόνια», λέει ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Ουλφ Μπούντγκεν στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν ότι αυτό που βιώσαμε είναι πρωτοφανές», επισημαίνει. Ειδικά οι καύσωνες και οι ξηρασίες που έχουν καταγραφεί από το 2014 και μετά «δεν έχουν προηγούμενο, τουλάχιστον τα τελευταία 2.000 χρόνια».

Οι συντάκτες της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Geoscience απέκλεισαν την ηφαιστειακή δραστηριότητα και τους ηλιακούς κύκλους ως αιτίες αυτής της μακροπρόθεσμης τάσης. Ως βασικότερες αιτίες για την κλιμακούμενη ένταση των φαινομένων αναφέρουν την κλιματική αλλαγή, την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις ανεπαίσθητες αλλαγές στην τροχιά της Γης.

«Οι ακραίες συνθήκες θα γίνουν πιο συχνές», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της έρευνας, «κάτι που θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για τη γεωργία, τα οικοσυστήματα και τις κοινωνίες στο σύνολό τους».

Σύμφωνα, δε με τον καθηγητή Μίροσλαβ Τρνκα, μέλος της ερευνητικής ομάδας, «τα συμπεράσματά μας επιβεβαιώνει ο άνευ προηγουμένου αφανισμός των δασών, σε μεγάλο μέρος της κεντρικής Ευρώπης».

Πηγή


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr