background img
banner
banner

Η άρδευση του μέλλοντος απαιτεί κλειστά δίκτυα παντού

ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΦΕΛΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ – ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Ένα καίριο ερώτημα φαίνεται πως απαντάται όσο προχωρά η διαδικασία με την καταγραφή των αρδευόμενων εκτάσεων της Αιγιάλειας ανεξάρτητα από το ποιος πρέπει να τη διαχειρίζεται, κάτι που διχάζει δημοτική αρχή και αντιπολίτευση.

Η άρδευση είναι το «άλφα και το ωμέγα» ώστε να πολλαπλασιαστούν αλλά και να γίνουν πιο παραγωγικές οι αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής και η ανάγκη εκσυγχρονισμού της κρίνεται επιβεβλημένη, με την υλοποίηση του στόχου της ΔΕΥΑΑ και των συμβούλων της για δημιουργία κλειστού δικτύου σε όλο τον δήμο, να είναι απαραίτητη προϋπόθεση. «Η άρδευση είναι πλούτος και περιουσία του κάθε αγρότη» τονίστηκε επανειλημμένως κατά την παρουσίαση του τρόπου λειτουργίας του αντικειμένου, την περασμένη εβδομάδα από τους ανθρώπους της ΔΕΥΑΑ. Επίσης εκφράστηκε η βούληση τόσο από πλευράς προέδρου και αντιπροέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης κ. Καλογερόπουλου και Βασιλακοπούλου, όσο και από τον διευθυντή τεχνικής υπηρεσίας και σύμβουλο κ. Νικολόπουλο και Λιόγκα ότι… χωμάτινα αυλάκια, ξινάρι και γαλότσες πρέπει να εκλείψουν και πως ο στόχος είναι η δημιουργία κλειστού δικτύου που θα επιτυγχάνει εξοικονόμηση ύδατος, ευκολία και λιγότερη οικονομική επιβάρυνση για τους ωφελούμενους.

Στα 60 εκατ. ευρώ το κόστος δημιουργίας κλειστών αγωγών

Πού βρίσκεται όμως η προσπάθεια, δεδομένου ότι ένα τέτοιο έργο είναι ιδιαίτερα κοστοβόρο και η εξυγίανση του τομέα της άρδευσης βρίσκεται ακόμη στην αρχή; Το μεγαλύτερο μέρος της αρδευόμενης περιοχής έχει χωμάτινα αυλάκια γεγονός που συνεπάγεται απώλεια ύδατος και δυσκολία διεκπεραίωσης. Η ΔΕΥΑΑ βρίσκεται σε φάση προμελέτης ώστε να προεκτιμήσει το απαιτούμενο ποσό για τη δημιουργία κλειστών δικτύων σε όλο το μήκος και πλάτος αρμοδιότητάς της. Το ποσό, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και όπως έκανε γνωστό ο τεχνικός διευθυντής Παναγιώτης Νικολόπουλος, ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ και το επόμενο διάστημα, οι άνθρωποι της Δημοτικής Επιχείρησης θα είναι σε αναζήτηση χρηματοδοτικού προγράμματος ώστε να κατατεθεί σχετική πρόταση.

Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις με αριθμούς

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικόνα των αρδευόμενων εκτάσεων. Στην Δ.Ε. Αιγείρας οι δηλωμένοι καταναλωτές, όπως γνωστοποιήθηκε από τον δήμο στη ΔΕΥΑΑ, ανέρχονται σε 1.337 και η έκταση που αρδεύεται είναι 1.865,62 στρέμματα. Στην Δ.Ε. Αιγίου 159 άτομα με 705,82 στρέμματα. Στην Δ.Ε. Ακράτας 441 πολίτες με 424,40 στρέμματα. Στην Δ.Ε. Διακοπτού 2.947 παραγωγοί με 4.463,24 στρέμματα. Στην Δ.Ε. Ερινεού 239 άτομα με 2.061,24 στρέμματα. Από τις αρδευόμενες εκτάσεις έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής περίπου οι μισές.

Σε ό,τι αφορά τα είδη των καλλιεργειών που χρειάζονται το αρδεύσιμο νερό, κατά κύριο λόγο, είναι: ελαιώνες 70.381,1 στρέμματα, βοσκότοποι 56.944,2 στρέμματα, σταφίδες 41,501,6 στρέμματα, ακαλλιέργητα 10.847,8 στρέμματα, αμπελώνες 9.272,4 στρέμματα, εσπεριδοειδή 5.579,4 στρέμματα, καρποί με κέλυφος 843,2 στρέμματα, δενδρώδεις καλλιέργειες 632,8 στρέμματα κ.ά. Τα συνολικά στρέμματα που αρδεύονται είναι 199.015,9. Βεβαίως, υπάρχουν και εκτάσεις που αρδεύονται από τους ΤΟΕΒ και τον Αρδευτικό Οργανισμό Σελινούντα.

Υπενθυμίζεται πως η ΔΕΥΑΑ έχει προχωρήσει στην οργάνωση της μηχανογράφησης για τη δημιουργία Μητρώου Αρδευομένων Εκτάσεων ανά ιδιοκτησία, περιοχή και είδος καλλιέργειας, αξιοποιώντας ένα πρωτότυπο σύστημα καταγραφής και γεωαναφοράς, ενώ σε πρώτη φάση προχώρησε σε έργα συντήρησης όπως καθαρισμούς αυλάκων, συντηρήσεις υδροληψιών, επισκευές και αντικαταστάσεις σωλήνων και υδρομέτρων κ.ά.

Οι στόχοι…

Οι στόχοι που έχουν τεθεί, όπως αναλύθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τον τεχνικό σύμβουλο της ΔΕΥΑΑ Απόστολο Λιόγκα, πέρα από τη χρήση κλειστών αγωγών παντού, είναι η βέλτιστη εκμετάλλευση των επιφανειακών υδάτων, η μείωση χρήσης γεωτρήσεων, η αύξηση των αρδευτικών υδάτων και των αρδευόμενων εκτάσεων, η τηλεμετρική διαχείριση των δικτύων με ελαχιστοποίηση των απωλειών, η μείωση κόστους άντλησης και διαχείρισης και τέλος, η βέλτιστη περιβαλλοντική διαχείριση. Αναγκαία ωστόσο κρίνεται η συμμετοχή των αγροτών στην εγγραφή στο Μητρώο της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας για να κάνουν χρήση όλων των διευκολύνσεων, σημερινών και μελλοντικών, ώστε να γίνουν κοινωνοί της βέλτιστης εκσυγχρονισμένης διαχείρισης που θα δώσει μεγαλύτερη αξία στις καλλιέργειές τους. «Ως τώρα, 4.000 καλλιεργητές που είναι ιδιοκτήτες περίπου του 50% των εκτάσεων της Αιγιάλειας, αξιοποιούν το δίκτυο της ΔΕΥΑΑ.
Όσο περισσότεροι εγγραφούν, τόσο πιο κοντά θα έρθουμε στον στόχο της εξοικονόμησης ύδατος και παράλληλα και τελών», τονίστηκε χαρακτηριστικά.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr