background img
banner
banner

Θετικά τα self tests αλλά… στον αέρα

ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ COVID ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ – ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ COVID

Την ώρα που ο αριθμός νέων κρουσμάτων covid τρομάζει με πρωτοφανή επιδημιολογική επιβάρυνση και της Αιγιάλειας, τα μέτρα του υπουργείου δημιουργούν μία σύγχυση. Από τη μία η διενέργεια τεστ ανίχνευσης του ιού μία φορά την εβδομάδα για κάθε πολίτη δημιουργεί την πεποίθηση ότι έτσι θα περιοριστεί η διασπορά του, από την άλλη οι φαρμακοποιοί που εμπλέκονται ενεργά σε όλο αυτό δεν έχουν την παραμικρή ενημέρωση…

Δύο θετικά τεστ στον δειγματοληπτικό έλεγχο του Διακοπτού – Δωρεάν rapid tests την Πέμπτη στο Αίγιο

Tα νέα κρούσματα στον νομό Αχαΐας ήταν 116, ενώ τα rapid tests που πραγματοποιήθηκαν μαζικά στο Διακοπτό για προληπτικούς λόγους παρουσίασαν ένδειξη για δύο κρούσματα. Οι έλεγχοι έγιναν στον σταθμό του ΟΣΕ από το πρωί ως το μεσημέρι σε συνεργασία του ΕΟΔΥ με τον δήμο Αιγιαλείας. Διεξήχθησαν 241 rapid tests και προέκυψαν 2 θετικά. Τα συγκεκριμένα άτομα που βρέθηκαν θετικά υποβλήθηκαν άμεσα και σε μοριακό έλεγχο και αναμένουν τα αποτελέσματα από το εργαστήριο ώστε να γίνει επιβεβαίωση.

Στο πλαίσιο των ελέγχων με στόχο τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα προχωρήσει στη διεξαγωγή δωρεάν ελέγχων ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapidtests) για το κοινό, την Πέμπτη 25 Μαρτίου στο Αίγιο και ειδικότερα στη πλατεία Υψηλών Αλωνίων, ώρες από 9.00π.μ. έως 2.30μ.μ.

Οι έλεγχοι διεξάγονται σε συνεργασία του ΕΟΔΥ με τον δήμο Αιγιαλείας, κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε η αντιδήμαρχος διοικητικής υποστήριξης και πρόνοιας Μαρία Σταυροπούλου.

1500 ενεργά κρούσματα στην Αχαΐα

Αν κάνει ωστόσο κάποιος έναν υπολογισμό των κρουσμάτων, όπως έχουν δοθεί από τον ΕΟΔΥ, για τον μήνα Μάρτιο θα διαπιστώσει πως έφτασαν αισίως τα 2.238 κρούσματα στον νομό Αχαΐας… Κι αυτό ενώ ο μήνας έχει ακόμη μία εβδομάδα για να τελειώσει. Ήδη ο Μάρτιος ξεπέρασε και το σύνολο των κρουσμάτων του Φεβρουαρίου στην Αχαΐα που ήταν στα 2.212 κρούσματα στον νομό. Κι αν δει κανείς το σύνολο των δύο μηνών τότε μιλάμε ως τώρα για 4.450 ανθρώπους που έχουν νοσήσει από covid στην Αχαΐα… Όσο για τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή, πρέπει να ξεπερνούν τα 1.500, με τα περισσότερα από αυτά σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85% να προέρχονται βέβαια από την Πάτρα.

Όλα αυτά είναι ενδεικτικά του μεγάλου επιδημιολογικού φορτίου που έχει η Αχαΐα το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει τόσο μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία της Πάτρας και εκατοντάδες ασθενείς να βρίσκονται σε κατ’ οίκον θεραπεία στο σπίτι τους, περιμένοντας να γίνουν καλά από τον γιατρό (ιδιώτη συνήθως ή από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση) που τους παρακολουθεί.

Δεκάδες τα ερωτήματα για τα self tests στην πράξη

Εν τω μεταξύ, όσο κι αν χαρακτηρίστηκε θετικά η διενέργεια προληπτικών τεστ που θα χορηγούνται δωρεάν από τα φαρμακεία, στην πράξη με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται αδύνατη, αφού δεν έχει ξεκαθαριστεί ούτε πώς θα προμηθεύονται δωρεάν τεστ τα φαρμακεία ούτε πώς θα γίνονται τα τεστ και από ποιους και ούτε ποιος θα δηλώνει όσους εντοπίζονται θετικοί, στον ΕΟΔΥ. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου Σωτήρης Κοίλιας, χαρακτήρισε την εν λόγω εξαγγελία ως μία βεβιασμένη κίνηση, τονίζοντας πως εάν πρόκειται για rapid test δεν είναι αξιόπιστα 100% άρα κρίνεται απαραίτητος επαναπροσδιορισμός και έλεγχος με μοριακό τεστ. «Ποιος θα τα κάνει; Ποιος θα τα φέρει στα φαρμακεία. Πώς διασφαλίζεται ότι αυτός που θα βγει θετικός θα το δηλώσει;» ήταν τα ερωτήματα ου προέδρου του Ι.Σ.Α. που ανέφερε πως θα ήταν καλύτερα να είχε ανατεθεί σε ιδιώτες και δη στον οικογενειακό γιατρό.

Την ίδια στιγμή, οι φαρμακοποιοί παραμένουν ανενημέρωτοι παρά το γεγονός ότι το θέμα τούς αφορά άμεσα. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος υπογράμμισε ότι θα ήταν αστείο να ζητείται αμοιβή για ένα τεστ που είναι δωρεάν και απλά θα υπάρχει στο ράφι των φαρμακείων προκειμένου να το προμηθεύονται οι πολίτες. Σημείωσε, ωστόσο, ότι θα υπάρχει ένα συμβολικό, προκαθορισμένο, αντίτιμο για όποιον πολίτη επιθυμεί να τον βοηθήσει ο φαρμακοποιός είτε για τη διενέργεια είτε για την εκπαίδευση του τεστ. Παράλληλα, ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι τα θετικά αποτελέσματα των self test θα πρέπει να δηλώνονται προκειμένου ο πολίτης να μπορεί να οδηγείται σε επιβεβαιωτικό τεστ σε δημόσια δομή για να υπάρξει επιβεβαίωση της θετικής διάγνωσης. Στόχος όπως είπε είναι να υπάρχει μαζική διάγνωση των θετικών κρουσμάτων καθώς από εδώ και πέρα θα ζούμε με τα πολλά κρούσματα.

Οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν για συνωστισμό

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιγιαλείας Γιώργος Σπηλιόπουλος, ερωτηθείς για το θέμα από το protionline.gr, τόνισε πως οι φαρμακοποιοί ενημερώθηκαν γι’ αυτό από τα μέσα ενημέρωσης και διατύπωσε τις αμφιβολίες του για την διαδικασία προμήθειας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανακοίνωση που έγινε την περασμένη Παρασκευή για την δωρεάν προμήθεια των οικιακών τεστ από τα φαρμακεία, προκαλεί ερωτηματικά, όπως ποιος θα κάνει τα τεστ. Διότι στην περίπτωση που θα πρέπει να το κάνει ο φαρμακοποιός θα χρειαστεί ειδικό εξοπλισμό και ξεχωριστό χώρο τον οποίο δεν μπορούν να διαθέσουν όλοι.

Οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν ακόμη για συνωστισμό στα φαρμακεία και αναρωτιούνται εάν θα πρέπει να υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα, για να διασταυρώνεται αν ο κάθε ΑΜΚΑ έχει κάνει χρήση του τεστ ανά εβδομάδα. Ως προς την εγκυρότητα του self test μετέφερε πως με βάση τα όσα αναφέρονται πρόκειται για ένα γρήγορο τεστ το οποίο σύμφωνα με το κράτος μπορεί να έχει 90% εγκυρότητα, αλλά αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα πρέπει να επαναληφθεί.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr