background img
banner
banner

«Μπαράζ» εμπρησμών σε κάδους την τελευταία εβδομάδα

ΣΕ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΘΑ ΠΡΟΒΕΙ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ Ν. ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ

Η, κατά κοινή ομολογία, σοβαρή προσπάθεια που καταβάλλεται από την αντιδημαρχία Καθαριότητας για την ομαλότητα ως προς την αποκομιδή των απορριμμάτων και τη σωστή χρήση των κάδων από τους πολίτες, φαίνεται πως… σαμποτάρεται. Την τελευταία εβδομάδα, σποραδικά στην Αιγιάλεια, οι κάδοι… καίγονται ο ένας μετά τον άλλο, παρά το γεγονός ότι ο δήμος ούτως ή άλλως έχει περιορισμένο αριθμό και η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, δεν επιτρέπει την προμήθεια νέων κάδων και την κάλυψη των αναγκών του.

Στο Μπούφαλο έκαψαν δύο κάδους ένας εκ των οποίων μόλις είχε τοποθετηθεί…

Χθες ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραΐσκος εντόπισε δύο ακόμη καμένους κάδους στο παρκάκι του Μπούφαλο, εκ των οποίων ο ένας, όπως ανέφερε στo protionline.gr, είχε αντικατασταθεί χθες το πρωί… ΄΄Δυστυχώς, η κατάσταση έχει γίνει… ράβε ξήλωνε. Δεν είναι δυνατόν να βάζουμε νέους κάδους από τους λιγοστούς που έχουμε και να καίγονται. Οι ανεγκέφαλοι που το προκαλούν, προφανώς δεν είναι σε θέση να σκεφτούν ότι οι ίδιοι οι δημότες καλούνται να πληρώσουν τους κάδους΄΄, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Όπως και στην αρχή ανάληψης της θητείας του, όπου το περιβάλλον είναι ιδιαιτέρως βεβαρημένο εξαιτίας της πολύμηνης μη αποκομιδής των απορριμμάτων, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να καίγονται και να αφανίζονται κάδοι, έτσι και τώρα που τα περιστατικά είναι σαφώς λιγότερα αλλά επίσης προκαλούν πλήγμα, ο αντιδήμαρχος προσανατολίζεται στην κατάθεση μηνύσεων κατά παντός υπευθύνου, τονίζοντας: ΄΄Μας λυπεί και μας προβληματίζει αυτή η ασυδοσία. Προσπαθούμε να χτίσουμε κάτι καινούριο.
Έχουμε κάνει τόσες προσπάθειες για την ανακύκλωση, οι δημότες αρχίζουν να την υιοθετούν σοβαρά, δημιουργήσαμε πράσινες γωνιές, η αποκομιδή γίνεται κανονικά και κάποιοι έρχονται να σαμποτάρουν το έργο μας. Αυτό μας αναγκάζει να κινηθούμε μέσω της Δικαιοσύνης΄΄.

Να σημειωθεί ότι στην περιοχή Μπούφαλο δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και εικάζεται ότι προκαλείται από τους νεαρούς που συγκεντρώνονται εκεί, ελλείψει άλλων χώρων λόγω lockdown. Ωστόσο, ο αντιδήμαρχος αναφέρει πως πολλές φορές πυρκαγιές σε κάδους προκαλούνται από τη ρίψη εντός αυτών, μαζί με τα σκουπίδια και στάχτης από τζάκια.
΄΄Ακόμη και κάρβουνα έχουν βρει τα συνεργεία καθαριότητας μέσα στους κάδους. Πώς να μην φουντώσουν;΄΄, αναρωτιέται ο κ. Καραΐσκος.

 

Πολλές οι ελλείψεις, λίγες οι δυνατότητες

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κάδων και τις ελλείψεις που υπάρχουν, ο αντιδήμαρχος θύμισε πως μόλις ανέβαλε καθήκοντα και εξαιτίας της τεταμένης κατάστασης, οι ελλείψεις που είχαν καταγραφεί ήταν 1.100 κάδοι σε όλο τον δήμο. Όπως αναφέρει, ΄΄το περασμένο έτος προχωρήσαμε στην προμήθεια 200 νέων κάδων και στην επισκευή 250 με αντικείμενα που εξοικονομήσαμε από κάδους που ήταν κατεστραμμένοι όπως ρόδες κ.λπ. Και πάλι όμως η διαφορά δεν καλύφθηκε αφού παρέμειναν οι ανάγκες για 650 κάδους. Φέτος, βάσει των δημοτικών τελών υπήρχε πρόβλεψη για προμήθεια 60 κάδων ωστόσο ούτε αυτούς θα μπορέσουμε να προμηθευτούμε καθώς η εναλλακτική της αντιπολίτευσης που εγκρίθηκε, μας επιτρέπει την προμήθεια μόνο 30 νέων κάδων όλο τον χρόνο. Και να σκεφτεί κανείς ότι μόνο φέτος τον χειμώνα έχουν ήδη καεί 30 κάδοι…΄΄.

Εγκαθίστανται τον Απρίλιο οι υπόγειοι κάδοι

Το… ευχάριστο είναι πάντως πως ήδη δρομολογούνται οι υπαίθριοι κάδοι σε συγκεκριμένα σημεία, όπως ήδη έχει αναφερθεί από τo protionline.gr, μέσω χρηματοδότησης από πρόγραμμα, οι οποίοι δεν θα είναι ορατοί και μεταξύ των άλλων πλεονεκτημάτων για το περιβάλλον και τη διαδικασία αποκομιδής, δεν θα μπορούν να καταστρέφονται. Μάλιστα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του αντιδημάρχου, στις αρχές του ερχόμενου μήνα ξεκινά η εγκατάστασή τους και θα χρειαστούν περίπου 20-25 ημέρες για να τοποθετηθούν και να μπουν και οι γερανοί ώστε να χρησιμοποιούνται.

Και πάλι διαγωνισμός για εκποίηση των κατεστραμμένων

Εν τω μεταξύ, εν ευθέτω χρόνο, ο δήμος θα προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό για την εκποίηση των κατεστραμμένων κάδων που φυλάσσονται προσωρινά στις εγκαταστάσεις της πρώην Χαρτοποιίας, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 500, δεδομένου ότι εδώ και χρόνια δεν έχει πραγματοποιηθεί διαδικασία εκποίησης. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο είχε πραγματοποιηθεί διαγωνισμός, ωστόσο δεν είχε εκφραστεί ενδιαφέρον, με τους υπεύθυνους του δήμου να ευελπιστούν πως θα προκύψει ενδιαφερόμενος ώστε οι παλιοί κάδοι, καθώς και άλλα υλικά, να αφήσουν ένα κέρδος στον δήμο.

Υποβολή πράξης για χρηματοδότηση από το «Τρίτσης»

Την ίδια στιγμή, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου, στην τελευταία συνεδρίασή της συγκρότησε επιτροπή, όπως ο νόμος ορίζει, με σκοπό τη διερεύνηση τιμών, προκειμένου να καταστεί δυνατή η υποβολή πράξης του δήμου στο πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», στον άξονα προτεραιότητας: «Περιβάλλον», με τίτλο: “Χωριστή Συλλογή Βιοαποβλήτων, Γωνιές Ανακύκλωσης και Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων”, σύμφωνα με πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών, για χρηματοδότηση.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr