background img
banner
banner

Να ενταχθεί η αντισεισμική θωράκιση κτιρίων στο πρόγραμμα «Θωρακίζω»

ΖΗΤΑ ΤΟ ΤΕΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

Πρόταση Ένταξης Δράσης Αντισεισμικής Θωράκισης Κτιρίων στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – Πρόγραμμα «Θωρακίζω» κατέθεσε με επιστολή του προς όλους του αρμόδιους φορείς της Πολιτείας ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Αϊβαλής. Παράλληλα, επισημαίνει τι επιτυγχάνεται με την ένταξη και χρηματοδότηση μιας τέτοιας δράσης.

Ο κ. Αϊβαλής στέκεται στην ανάγκη ενός εθνικού προγράμματος αντισεισμικής θωράκισης των κτιρίων, δημόσιων και ιδιωτικών, τονίζοντας πως αυτό έρχεται στο προσκήνιο, κάθε φορά που οι σεισμικές δονήσεις στη χώρα ή στη γειτονιά μας «ταρακουνούν» την γραφειοκρατία και την επίπλαστη ηρεμία μας. Ωστόσο, επισημαίνει πως είναι κάτι παρά πάνω από πρόδηλη η απουσία ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού προσεισμικού ελέγχου και μιας ολοκληρωμένης δράσης αντισεισμικής θωράκισης. Ζητούμενο χρόνων αλλά ποτέ προτεραιότητα.

΄΄Ο πολύ πρόσφατος σεισμός στην Ελασσόνα άλλα και οι σεισμοί στη Σάμο και στην Αθήνα τον περασμένο χρόνο έφεραν για ακόμα μια φορά στην επιφάνεια τις χρόνιες ελλείψεις στην αντισεισμική θωράκιση των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων στην χώρα μας΄΄, αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΕΕ, παρατηρώντας πως ΄΄είναι γεγονός ότι το 75% του δομημένου περιβάλλοντος της χώρας είναι κατασκευασμένο πριν από το 1985. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για οικοδομές μελετημένες – στην καλύτερη περίπτωση – µε τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959, δηλαδή µε µία πολύ απλοϊκή θεώρηση της πιθανής συμπεριφοράς τους σε ενδεχόμενο σεισμό, που απέχει παρασάγγας από τις σημερινές επιστημονικές απόψεις.

Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε τη φυσιολογική γήρανση των υλικών, την κακή συντήρηση, τις εκ των υστέρων παρεμβάσεις στο φέροντα οργανισμό χωρίς μελέτη – επίβλεψη – συμβουλή ειδικού, αλλά και το ξεχωριστό τμήμα των αυθαίρετων κατασκευών, πολλές από τις οποίες έγιναν μετά το 1985, καθώς και τις σωρευτικές καταπονήσεις από δονήσεις στο πέρασμα του χρόνου, μπορούμε αβίαστα να συμπεράνουμε ότι ένα μεγάλο τμήμα της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων έχει ανάγκη τη στατική του ενίσχυση΄΄.

Τι επιτυγχάνεται από την έναρξη μιας τέτοιας δράσης

Προτείνει δε προς τους υπουργούς να συμπεριληφθεί η δράση της αντισεισμικής θωράκισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας μας τόσο στο Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία, όσο και στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Δράση η οποία συνάδει απόλυτα με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δύναται να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, λέγοντας: ΄΄Είμαστε στην διάθεση σας, ως ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, για να συνδράμουμε στη σύνταξη της προτεινόμενης δράσης, η οποία θα θέσει σε κίνηση την πραγματική οικονομία και θα θεμελιώσει ένα ρηξικέλευθο προγραμματισμό, ο οποίος αποτελεί αναγκαιότητα για την καθημερινότητα των πολιτών. Μέσω της δημιουργίας του νέου Προγράμματος «Θωρακίζω» των κτιριακών υποδομών που σας προτείνουμε, ενισχύουμε την απασχόληση, επενδύουμε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενισχύουμε την παραγωγή προστιθέμενης αξίας – και μάλιστα εγχώριας, ενδυναμώνουμε την παραγωγική διαδικασία εισχωρώντας έτσι στην καρδιά των ευρωπαϊκών πολιτικών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των προτάσεων που κάνει το ΤΕΕ για τον τετραπλό μετασχηματισμό που έχει ανάγκη η χώρα: ενεργειακό, ψηφιακό, βιομηχανικό, κυκλικής οικονομίας΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr