background img
banner
banner

Ο δήμος… περιμένει τα ΕΑΣ για την παλιά οφειλή

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΟ ΚΑΤΑΣΧΕΤΗΡΙΟ– ΘΕΜΑ ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΘΕΣΕ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Τη βούληση του οικονομικού επιτελείου του δήμου να μην… χαριστεί σε όσους γνωρίζουν ότι οφείλουν αλλά… περί άλλων τυρβάζουν, εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Καλαμίδας στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αιτία στάθηκαν οι «βολές» που δέχθηκε από την αντιπολίτευση και συγκεκριμένα από τον δημοτικό σύμβουλο της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Παναγιώτη Μαρινόπουλο για το κατασχετήριο που εστάλη στα ΕΑΣ για παλιές οφειλές που αφορούν το εργοστάσιο του Αιγίου.

Ειδικότερα, ο κ. Μαρινόπουλος κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για αναλγησία αφού, όπως είπε, έστειλε κατασχετήριο στα ΕΑΣ για παλιό χρέος τη στιγμή που όλοι οι Αιγιαλείς έχουν χρέος να λειτουργήσουν ενωμένη έτσι ώστε να κρατηθεί το εργοστάσιο των ΕΑΣ Αιγίου ανοιχτό. ΄΄Πρόκειται για έναν πνεύμονα οικονομίας και πηγή ανάπτυξης, μία παραγωγική μονάδα που απασχολείται κόσμος και αντιμετωπίζει τα γνωστά προβλήματα. Ο δήμος έχει χρέος να υποστηρίξει τη μονάδα και όχι να στέλνει κατασχετήρια, οφείλουμε ενωμένοι να παλέψουμε για να κρατηθεί το εργοστάσιο ανοιχτό΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά. Επίσης, τόνισε: ΄΄Στείλατε κατάσχεση σε οργανισμό του δημοσίου για 25.000 ευρώ. Έχετε κάνει τον δήμο Ανώνυμη Εταιρεία. Ξεχάσατε τον κοινωνικό χαρακτήρα και μάλιστα σε μία εξαιρετικά δύσκολη εποχή σε καιρό πανδημίας΄΄. Ο κ. Μαρινόπουλος κατηγόρησε ακόμη τη δημοτική αρχή ότι έστειλε το κατασχετήριο προτού έρθει καν σε συνεννόηση και επικοινωνία με την εταιρεία. ΄΄Δύο τινά υπάρχουν΄΄, είπε ο δημοτικός σύμβουλος της «Ποιοτικής Αιγιάλειας»: ΄΄Ή ότι κάποιου θέλουν κλείσιμο του εργοστασίου ή ιδιωτικοποίηση, ή ότι καίγονται για ρευστό. Την ίδια ώρα όμως θέλουν σωρεία αναθέσεων εκμεταλλευόμενοι την πανδημία΄΄.

΄΄Μία αυθαίρετη κοινωνική πολιτική σε βάρος των υπολοίπων δεν είναι μόνο εκτός νόμου αλλά και εκτός ηθικής΄΄, σχολίασε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, φανερά ενοχλημένος για την αναλγησία για την οποία κατηγόρησε τη δημοτική αρχή, ο κ. Μαρινόπουλος.

Το ιστορικό…

Ως προς το ιστορικό του θέματος, ο κ. Καλαμίδας, είπε: ΄΄Στις 31/12/2015 τα ΕΑΣ, χρωστούσαν στον δήμο μας 32.000 ευρώ από δημοτικά τέλη και πρόστιμα. Από 1/1/16 έρχεται νομοθετική διάταξη που απαγορεύει στους δήμους να βάζουν δημοτικά τέλη σε επιχειρήσεις σαν τα ΕΑΣ. Σε συνεργασία με το νομικό τμήμα του δήμου εφαρμόσαμε τον νόμο δηλαδή σταματήσαμε να χρεώνουμε με δημοτικά τέλη όπως τον νόμο εφαρμόζαμε και μέχρι τέλος του ’15 που βάζαμε δημοτικά τέλη. Υπάρχουν οφειλέτες πολλών κατηγοριών. Είναι αυτοί που δεν έχουν και τους διευκολύνουμε και το ξέρουν όλοι οι Αιγιαλείς πως όποιος έχει έρθει στον δήμο έχει κάνει διακανονισμό και εκτός προϋποθέσεων, δηλαδή εξυπηρετούμε τον κόσμο. Αξίζει να αναφέρω ότι έχουμε κάνει διακανονισμό μέχρι και για καταβολή 20 ευρώ τον μήνα σε πολίτες με χαμηλό εισόδημα. Δεν μπορεί επομένως να μας ανακαλεί στην τάξη για αναλγησία. Υπάρχει όμως και η κατηγορία εκείνων οι οποίοι ξέρουν ότι οφείλουν και δεν θέλουν να πληρώσουν ποτέ. Τότε ο νόμος μάς δίνει το δικαίωμα να προβούμε σε κατασχέσεις. Και υπάρχει και μία ακόμη κατηγορία. Που ο οφειλέτης δεν ξεχνάει ποτέ τι χρωστάει. Αυτό σημαίνει ότι όταν τα ΕΑΣ το 2016 ήρθαν στον δήμο ως οφειλέτες, κάναμε τον διακανονισμό που ήθελαν και όχι αυτόν που επέβαλε το κράτος αλλά μετά την καταβολή της δεύτερης και τρίτης δόσης τα ΕΑΣ χάθηκαν΄΄.

΄΄Τα ΕΑΣ έχουν ηθική ευθύνη απέναντι στους εργαζομένους τους να είναι συνεπή΄΄

Και πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών: ΄΄Προσωπικά ως αντιδήμαρχος οφείλω να είμαι επαγγελματίας ως προς το αποτέλεσμα. Οφείλω να κρατήσω όσο μπορώ τον δήμο οικονομικά όρθιο. Όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι με τους τρόπους τους να μειώσουν τα έσοδά μας και να μην είμαστε βιώσιμοι. Όποιος έρθει κάνει διακανονισμό. Εμείς θα καλέσουμε όταν ο οφειλέτης είναι σε διακανονισμό με τους όρους που θέλει και τον σταματάει μόνος του; Εμείς θα ψάξουμε να δούμε γιατί δεν πληρώνει; Αυτός έχει ηθική υποχρέωση έναντι τον εργαζομένων που απασχολεί να προσέλθει στον δήμο για να κάνει αναζωπύρωση του διακανονισμού. Σαφώς και σε αυτή την περίπτωση θα το βλέπαμε. Όταν όμως ο νομικός σύμβουλος των ΕΑΣ μίλησε με τον δικό μας νομικό σύμβουλο και μας είπε ότι δικαίως ο δήμος απαιτεί τα χρήματά του διότι αυτό είναι νόμιμο και αναγνωρίζω ότι έχετε κάνει διακανονισμό, εμείς τι πρέπει να κάνουμε; Για να γίνει μία ρύθμιση πρέπει να βρεθούν και οι δύο πλευρές. Δεν θα κάνουμε εμείς το βήμα. Το οικονομικό μέγεθος μιας επιχείρησης σαν την ΕΑΣ απειλείται και κλονίζεται η βιωσιμότητά τους από τις 32.000 ευρώ που οφείλει στον δήμο; Αλλού πρέπει να κοιτάξουμε για τα προβλήματα της ΕΒΟ και όχι στον δήμο΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr