background img
banner
banner

Ο covid… στέλνει άλλους ασθενείς στο Νοσοκομείο Αιγίου;

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΚΟΜΗ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

Το εξαιρετικά δύσκολο, στην πράξη, σενάριο μετατροπής του Γενικού Νοσοκομείου Αιγίου (Ανατολικής Αχαΐας) σε «Νοσοκομείο covid» απομακρύνθηκε, ωστόσο φαίνεται πως κρίθηκε αναγκαίο η τοπική νοσηλευτική μονάδα να καλύψει τις δυσλειτουργίες που προκαλούνται από τη στιγμή που τα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της Πάτρας έχουν ρίξει το βάρος στον κορωνοϊό.
Έτσι, μετά από τις μετακινήσεις χρόνων των Αιγιαλέων προς Πάτρα, ελλείψει εξοπλισμού και διενέργειας εξειδικευμένων εξετάσεων στο Αίγιο, έρχεται η σειρά των Πατρινών να ταξιδεύουν προς το Αίγιο για να χειρουργηθούν ή και να εξεταστούν.

Τη δυνατότητα αυτή φαίνεται να συζητούν τις τελευταίες ημέρες ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης με τους διοικητές των νοσοκομείων, με το Αίγιο να φαίνεται ως η κατάλληλη λύση ώστε να λειτουργήσει υποστηρικτικά στο εξαιρετικά βεβαρημένο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

Ο στόχος είναι να αδειάσουν κλινικές στο Ρίο ώστε να διατεθούν νέες πτέρυγες για τις ανάγκες των ασθενών κορωνοϊού. Οι πληροφορίες μάλιστα από την αχαϊκή πρωτεύουσα αναφέρουν πως η παραπομπή και διακομιδή ασθενών από το ΠΓΝΠ στο Αίγιο ξεκινά εντός της εβδομάδας και ότι το Νοσοκομείο Αιγίου θα κληθεί να καλύψει παθολογικής αλλά και χειρουργικής φύσεων περιστατικά.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι μέχρι στιγμής, παρά το γεγονός ότι το θέμα συζητείται στους κύκλους του νοσοκομείου, ακόμη δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωση ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε στο ΠΓΝΠ υπάρχει σχεδιασμός για το πώς και ποιοι ασθενείς θα σταλούν στο Αίγιο.

Εκτίμηση πως μπορούν να βοηθήσουν

Για το θέμα ρωτήθηκε από τo protionline.gr ο ιατρός (επιμελητής Α’ Χειρουργικής κλινικής), εκπρόσωπος των ιατρών του Νοσοκομείου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου και αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου Αριστείδης Κοκορές, ο οποίος έκανε γνωστό πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση και δεν έχει σταλεί απόφαση της ΥΠΕ που να λέει τι προβλέπεται και τι πρόκειται να εφαρμοστεί. ΄΄Γνωρίζουμε πως γίνονται συζητήσεις για το θέμα αυτό, οι οποίες ωστόσο έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο. Αυτό όμως δεν λέει κάτι. Αν δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα ζητηθεί. Πάντως, χωρίς σχεδιασμό δεν νομίζω ότι μπορεί να εφαρμοστεί εντός της εβδομάδας΄΄.

Στο ερώτημα εάν το νοσοκομείο δύναται να αντεπεξέλθει και να καλύψει επιπλέον περιστατικά από την Πάτρα, ανέφερε: ΄΄Θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε όμως αυτά δεν καθορίζονται σε συζητήσεις στο… πόδι. Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για συγκεκριμένα πράγματα. Σαν γιατροί δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα. Το νοσοκομείο δεν είναι δικό μας. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μας πουν για να καλύψουμε όποιες ανάγκες, ειδικά σε τέτοιες συνθήκες. Όμως πρέπει να γνωρίζουμε τι μας ζητούν και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε΄΄.

Να σημειωθεί πως το Νοσοκομείο έχει καταγεγραμμένες περίπου εκατό κλίνες και η πληρότητα είναι αρκετά μεγάλη. Συγκεκριμένα, μεγάλη είναι η πληρότητα στην Παθολογική Κλινική αλλά μικρότερη στη Χειρουργική δεδομένου ότι έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό τα προγραμματισμένα χειρουργεία, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως αυτή τη στιγμή να υπάρχουν και τριάντα κενές κλίνες.

Πολύ λιγότερα χειρουργεία και τακτικά ιατρεία

Ερωτηθείς αναφορικά με τα χειρουργεία, ο χειρουργός του Νοσοκομείου είπε πως πραγματοποιούνται πολύ λιγότερα βάσει των οδηγιών του υπουργείου, τονίζοντας ωστόσο πως γίνονται και προγραμματισμένα αλλά μέσα στα πλαίσια της μείωσης που έχει ζητηθεί λόγω των μέτρων covid. ΄΄Δεν έχει ανασταλεί πλήρως η λειτουργία των χειρουργείων διότι και δεν έχουμε τέτοια οδηγία και γιατί υπάρχει κόσμος που περιμένει μήνες. Το πρωτόκολλο ωστόσο είναι αυστηρό, πραγματοποιούνται λίγα χειρουργεία και μετά από ελέγχους΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ακόμη πως και τα τακτικά ιατρεία πραγματοποιούνται σε μικρότερο βαθμό. Κι αυτό γιατί δεν μπορούν να σταματήσουν τελείως διότι υπάρχει κόσμος που είναι χειρουργημένος ή σε παρακολούθηση άρα δεν μπορούν να αποκοπούν τελείως από το νοσοκομείο, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος των ιατρών στη διοίκηση του Νοσοκομείου, προσθέτοντας: ΄΄Δυστυχώς, οι υπόλοιπες παθολογίες εξακολουθούν να υφίστανται, δεν είναι ότι παρουσιάστηκε ο covid και δεν νοσεί ο κόσμος από άλλες αιτίες. Κι εμείς είμαστε νοσοκομείο που εφημερεύουμε κάθε μέρα΄΄.

Έχουν προκηρυχθεί επτά θέσεις ιατρών

Στην περίπτωση πάντως που ισχύσει η πρόθεση της ΥΠΕ για πραγματοποίηση «πατρινών» χειρουργείων και ιατρείων στο Αίγιο, αυτό σημαίνει ότι το προσωπικό του Νοσοκομείου Αιγίου θα ενισχυθεί και από ιατρούς της Πάτρας. Ήδη πάντως, η 6η ΥΠΕ προκήρυξε 7 θέσεις μονίμων ιατρών για το Νοσοκομείο Αιγίου (καρδιολόγου, χειρουργού, παθολόγου, παιδίατρου, ακτινολόγων) ωστόσο θα υπάρξει ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι να καλυφθούν.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr