background img
banner
banner

«Παγώνουν» οι κατεδαφίσεις, χρόνος για νομιμοποίηση

ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Χρόνο μέχρι να επέλθει η οριστική νομιμοποίηση του συνόλου των κατασκευών του αλιευτικού καταφυγίου στο Κρυονέρι Ακράτας, παίρνει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αιγιαλείας από την τροπολογία του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών που προβλέπει «πάγωμα» κατεδαφίσεων σε αιγιαλούς και παραλίες.

Υπενθυμίζεται πως μέσω εξώδικης διαμαρτυρίας, είχε καταφέρει να αλλάξει την απόφαση του αρμόδιου Τμήματος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης
Συγκεκριμένα η σχετική ρύθμιση προβλέπει ότι «αναστέλλεται, μέχρι την 31η-10-2021 η εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για έργα κάθε είδους που υφίστανται κατά τον χρόνο έναρξης ισχύος των προτεινόμενων ρυθμίσεων και έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού, χωρίς απόφαση παραχώρησης της χρήσης αυτών».

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, εάν οι κατεδαφίσεις εκτελεστούν «η νέα κατάσταση θα καταστεί πλέον μη αναστρέψιμη δίχως να υπάρχει υπαιτιότητα και κατά παράβαση των αρχών της επιείκειας και της χρηστής διοίκησης». Η τροπολογία προφανώς έρχεται να δώσει πίστωση χρόνου και να κατευνάσει τις αντιδράσεις που έχουν ξεσηκωθεί στις τοπικές κοινωνίες, κυρίως από επιχειρηματίες του τουρισμού αλλά και στην προκειμένη περίπτωση και αλιέων επαγγελματιών και ερασιτεχνών που αξιοποιούν τα αλιευτικά καταφύγια τόσο στο Κρυονέρι όσο και στο Διακοπτό.

Ικανοποιημένη η Χριστίνα Αλεξοπούλου

Στο θέμα αναφέρεται και η βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Χριστίνα Αλεξοπούλου, υπενθυμίζοντας τις δικές της δράσεις μαζί με θεσμικούς παράγοντες της κυβέρνησης αλλά και τοπικούς άρχοντες της περιοχής της Αιγιάλειας, ώστε να διατηρηθεί το λιμανάκι του Κρυονερίου Ακράτας.

Αναφέρει μάλιστα πως είχε συνάντηση τον Ιανουάριο και με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη για το μείζον αυτό ζήτημα, τονίζοντας:
΄΄Η αναστολή αυτή, μας δίνει τον απαραίτητο χρόνο για να πραγματοποιήσουμε όλα τα απαραίτητα τεχνικά και νομικά βήματα, προκειμένου να αποτραπεί η κατεδάφιση, προς όφελος των χρηστών και των επισκεπτών της περιοχής. Αίτημα καθολικό του Δήμου Αιγιαλείας και των κατοίκων΄΄.

Η… άλλη άποψη από κάτοικους της περιοχής

Για τη διατήρηση ωστόσο του αλιευτικού καταφυγίου εκφράζονται και διαφορετικές απόψεις.

Μία εξ αυτών του κ. Γιώργου Αθανασόπουλου ο οποίος σε επιστολή του και αναφέροντας πως εκπροσωπεί κατοίκους της περιοχής σημειώνει πως παρότι δέχθηκαν με ικανοποίηση την απόφαση της Γενικής Δ/νσης Περιβαλ/κής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου με την οποία απερρίφθη η μελέτη της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για την μαρίνα Κρυονερίου που είχε υποβληθεί από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αιγιαλείας, το τελευταίο δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια.
Μάλιστα, κατηγορεί το Δ.Λ.Τ.Α. και τον πρόεδρό του Βασίλη Χριστόπουλο για την ανάθεση μελετών σε ιδιώτες μηχανικούς σχετικών με τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων λιμενικών εγκαταστάσεων.

Υπενθυμίζει δε πως αντίστοιχη προσπάθεια είχε γίνει εν έτει 2015 και από τον πρώην δήμαρχο. ΄΄Επανειλημμένως είχαμε εκφράσει, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, τις αντιρρήσεις μας προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και συναρμόδια υπουργεία και εντός των δικαστικών αιθουσών για την προκλητικώς συνεχιζόμενη λειτουργία των αυθαιρέτων λιμενικών εγκαταστάσεων της μαρίνας με τις ολέθριες συνέπειες στο περιβάλλον΄΄, σημειώνει μεταξύ άλλων, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή για τη στάση της.

Καλεί δε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της δημόσιας διοίκησης και θεωρούν χρέος τους ότι μπορούν να συμβάλλουν ώστε να σταματήσουν οι ενέργειες παρεμπόδισης της κατεδάφισης αποδίδοντας «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι», «εδώ και τώρα και να εκτελεστεί άμεσα η « έν ομηρεία » σύμβαση έργου της κατεδάφισης των αυθαιρέτων από την Δ/νση Τεχνικού Ελέγχου Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου έτσι ώστε να επανέλθει η ακτογραμμή στην πρότερη φυσική της κατάσταση σε μια περιοχή χαρακτηρισμένη Natura 2000 , οικότοπος προτεραιότητας και ειδική ζώνη διατήρησης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Βασ. Χριστόπουλος: «Έχουμε πράξει τα νόμιμα αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας»

Από τo protionline.gr ζητήθηκε από τον κ. Χριστόπουλο να σχολιάσει το θέμα, με τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου να τοποθετείται ως εξής: ΄΄Αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και δη αυτών της Ακράτας και του Διακοπτού και λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των δημοτών για τη διατήρηση των αλιευτικών καταφυγίων, έχουμε προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες ώστε να διασωθούν.

Προβήκαμε έτσι σε ακτομηχανική και περιβαλλοντική μελέτη, κάνοντας επέκταση και εξομοίωση της χερσαίας λιμενικής ζώνης στις εν λόγω περιοχές. Δικό μας χρέος είναι, από τη θέση του αιρετού, να ακούμε τον κόσμο. Όμως οι κινήσεις αυτές δεν έγιναν μόνο από εμάς, αφού τρεις συνεχόμενες διοικήσεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου έχουν πάρει αποφάσεις επικαιροποίησης΄΄.

Σε ό,τι αφορά την τροπολογία για το «πάγωμα» των κατεδαφίσεων, ο κ. Χριστόπουλος σχολίασε: ΄΄Περιμέναμε μία νομοθετική ρύθμιση, αυτή είναι η πρώτη, ευελπιστούμε ότι η πολιτεία θα προχωρήσει και σε άλλες ρυθμίσεις για να διασωθούν οι χώροι που φιλοξενούν επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη αλλά και ερασιτέχνες της περιοχής. Σίγουρα, περιβαλλοντικά, τα καταφύγια έχουν επιπτώσεις οι οποίες όμως με πρόσθετες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να εκλείψουν.
Ήδη υλοποιείται η μελέτη για τη διάβρωση των ακτών από το υπουργείο Περιβάλλοντος στην οποία έχουν λάβει υπόψη τους το αλιευτικό καταφύγιο, άρα θα υπάρξει μέριμνα ώστε να αρθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr