background img
banner
banner

Παραμένει μέχρι νεοτέρας η Φυσικοθεραπεία στο Αίγιο!

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ «ΣΑΝΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ» ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ Η ΠΑΤΡΑ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ

Για άλλη μία φορά οι εγκαταστάσεις και η αρτιότητα του Τμήματος Φυσικοθεραπείας Αιγίου έδωσαν χρόνο μήπως και σωθεί η… παρτίδα . Λίγο μετά τις 9.00 χθες το βράδυ έληξε η συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών που συνεδρίαζε από τις 4.00 το απόγευμα, προκειμένου να εξετάσει την εισήγηση της Επιτροπής για τα Παραρτήματα, περιλαμβάνοντας και μεταφορά του Τμήματος του Αιγίου στην Πάτρα. Η απόφαση ήταν θετική επί της αρχής, δηλαδή κατάργηση των Παραρτημάτων, όμως για την Αιγιάλεια να περιλαμβάνει τη διατήρηση της Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο τουλάχιστον μέχρι να εξευρεθούν τα κατάλληλα κτίρια στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στην Πάτρα.

Η είδηση σκόρπισε ικανοποίηση και προσωρινή ανακούφιση στη δημοτική αρχή, με τον δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο να δίνει «μάχη» κατά τη συμμετοχή του στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης της Συγκλήτου και να δηλώνει δικαιωμένος: ΄΄Είμαστε ικανοποιημένοι γι’ αυτή την εξέλιξη, τα επιχειρήματα που θέσαμε ήταν ακλόνητα και ελήφθησαν υπόψη. Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας παραμένει στο Αίγιο και αυτό είναι ιδιαιτέρως θετικό. Ο αγώνας στην παρούσα φάση κερδήθηκε ωστόσο πρέπει να προσπαθούμε διαρκώς και να στηρίζουμε το Παράρτημα του Πανεπιστημίου στο Αίγιο΄΄, δήλωσε στο protionline.gr ο δήμαρχος, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Λίγη ώρα νωρίτερα είχε αναφέρει στη Σύγκλητο πως ΄΄δεν νοείται να μιλάμε για μεταφορά του Τμήματος όταν οι φοιτητές εισέρχονται με υψηλά μόρια, όταν έχουν επαγγελματική αποκατάσταση, όταν δεν έχει διασαλευτεί η συνοχή της φοιτητικής κοινότητας και της κοινωνίας του Αιγίου. Δεν είναι δυνατόν η συμφωνία που έγινε μεταξύ θεσμών της πολιτείας και του δήμου να μην τηρείται επειδή αλλάζει μία αρχή. Έτσι διασαλεύεται η εμπιστοσύνη που πρέπει να έχει και ο πολίτης προς τους θεσμούς αλλά και οι θεσμοί μεταξύ τους΄΄.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση, όπως μεταφέρθηκε στον δήμαρχο Αιγιαλείας, είναι πως το θέμα μεταφοράς του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στην Πάτρα παραπέμπεται στο μέλλον και πως θα ισχύσει η πρόταση της πρυτανείας όταν και εφόσον εξευρεθούν τα απαιτούμενα κτίρια και οι εγκαταστάσεις στην Πάτρα.

Ποιοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Συγκλήτου

Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος οι βουλευτές του νομού, πλην του ΣΥΡΙΖΑ που απείχαν συνειδητά εξηγώντας τους λόγους σε σχετική ανακοίνωση, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης καθώς και οι πέντε δήμαρχοι των αντίστοιχων πόλεων στις οποίες βάσει της εισήγησης σταματούν να λειτουργούν τα Τμήματα. Στη συνέχεια, μετά τις τοποθετήσεις τους κλήθηκαν να αποχωρήσουν από την τηλεδιάσκεψη ώστε να συζητήσουν μόνα τους τα μέλη της Συγκλήτου.

Όλοι οι βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης των Τμημάτων ως έχουν ειδικά σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία για τις κατά τόπους κοινωνίες, ενώ οι δήμαρχοι ξεκαθάρισαν πως όταν αποκόπτουμε ακαδημαϊκές μονάδες επιτείνουμε το φόβο για το μέλλον, δημιουργούμε έναν πανικό και το αίσθημα ανισότητας των πολιτών στη χώρα. Έθεσαν μάλιστα και θέμα σχετικά με το από πού ξεκίνησε αυτή η συζήτηση περί σχεδιασμού και ανακατανομή των Τμημάτων, σημειώνοντας πως αν αυτή την κουβέντα την άνοιξε το υπουργείο, δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο που να το αποδεικνύει πράγμα που σημαίνει ότι ξεκίνησε από την πρυτανεία. Αναρωτήθηκαν ακόμη γιατί ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος δηλώνει… υποχρεωμένος να εφαρμόσει την απόφαση της Συγκλήτου παραφράζοντας και παρερμηνεύοντας το νόμο 4485 άρθρα 5 και 10. Κατήγγειλαν μάλιστα πως ο νόμος ότι πρέπει να γίνει έγγραφη ερώτηση από το υπουργείο, να κοινοποιήσει την πρόθεσή του στη Σύγκλητο και στη συνέχεια αυτή να τοποθετηθεί, βήματα που δεν ακολουθούνται στην παρούσα φάση.

Τι ανέφερε για το Αίγιο στην επιστολή του ο Νεκτάριος Φαρμάκης

Σημειώνεται ότι ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, είχε ήδη αποστείλει επιστολή στις Πρυτανικές Αρχές και στα μέλη της Συγκλήτου, από το Σάββατο 20 Μαρτίου, στην οποία ανέπτυσσε πλήρως τα επιχειρήματα και τις θέσεις της Περιφέρειας ως προς το προτεινόμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης, για το οποίο έχει εκφράσει αρνητική άποψη το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας κατά τη συνεδρίαση της 22ας Φεβρουαρίου 2021. Στην επιστολή, σχετικά με το Τμήμα Φυσικοθεραπείας της Σχολής Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας, που λειτουργεί στην πόλη του Αιγίου, ανέφερε: ΄΄Για την εγκατάστασή του Τμήματος στην πόλη του Αιγίου διατέθηκαν από το Δήμο κτηριακές εγκαταστάσεις της εγκαταλελειμμένης Χαρτοποιίας Αιγίου για την αποκατάσταση δαπανήθηκαν εθνικοί πόροι. Παρά το γεγονός ότι τα μεγαλεπήβολα σχέδια των διοικήσεων του ΤΕΙ για ίδρυση 5 τμημάτων δεν υλοποιήθηκαν, το συγκεκριμένο τμήμα έχει συνδεθεί άρρηκτα με την πόλη του Αιγίου, λόγω της μακροχρόνιας και ακαδημαϊκά επιτυχημένης λειτουργίας του και δίνει ζωή σε ένα τμήμα της πόλης όπου κυριαρχούν τα απομεινάρια της αποβιομηχανοποίησης. Με δεδομένο λοιπόν ότι η απόσταση των εγκαταστάσεων του Τμήματος από την έδρα του Πανεπιστημίου είναι μόλις 20 λεπτά και ότι εξ αυτού του λόγου ικανοποιείται πλήρως η – κατά την έκθεση – αναγκαιότητα συνεργειών με τα λοιπά τμήματα της Σχολής, ουδεμία επαρκής αιτιολόγηση της προτεινόμενης μετακίνησης διατυπώνεται. Εξάλλου δεν προκύπτει από την έκθεση πλάνο αυτόνομης ανάπτυξης του τμήματος σε περίπτωση μετακίνησής του στην Πάτρα γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα πιθανό φοιτητές και μέλη ΔΕΠ να περιοριστούν, για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε υφιστάμενες κτηριακές υποδομές της Σχολής, ενώ αντιθέτως, μια εύλογη χρηματοδότηση θα καλύψει τις ανάγκες βελτίωσης των υφιστάμενων υποδομών στο Αίγιο΄΄.

Η απουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Εν τω μεταξύ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν στη δημοσιότητα επιστολή που έστειλαν στον Πρύτανη και τα μέλη της Συγκλήτου εξηγώντας τους λόγους που δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση.
«Δε βρίσκουμε κανένα λόγο να συμμετέχουμε σε μία συνεδρίαση στην οποία θα έρχεται προς ψήφιση ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός» τονίζουν. Σημειώνουν παράλληλα πως «ο στρατηγικός σχεδιασμός ενός Πανεπιστημίου θα έπρεπε να είναι αντικείμενο συζήτησης με όλους τους πολιτιστικούς και παραγωγικούς φορείς της περιοχής, μιας και ένα μεγάλο πανεπιστήμιο επηρεάζει ποικιλοτρόπως την οικονομική, πνευματική και πολιτιστική ζωή της ευρύτερης περιοχής στην οποία αυτό εδρεύει.

Αυτό δε συνέβη ή, κι αν ακόμη δεχτούμε ότι συνέβη, δεν έτυχε απ’ την πλευρά σας της αντίστοιχης αναμενόμενης και προβλεπόμενης δημοσιότητας».

Την ίδια στιγμή, με ανακοίνωσή τους οι Οργανώσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ Αιγίου, Διακοφτού, Αν. Αιγιάλειας (Ακράτας), τονίζουν: ΄΄Δεν χρειάζεται να διαφωνούμε στα αυτονόητα, δηλ. στο να παραμείνει το Τμήμα Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο. Όλοι μας, όλη η πόλη, οι φορείς, ο Δήμος, οι Βουλευτές και ιδιαίτερα η Τοπική Οργάνωση και οι Βουλευτές της Ν.Δ, που τηρούν ¨σιγήν ιχθύος¨ πρέπει να ασκήσουν την μεγαλύτερη δυνατή πίεση στο Υπουργείο Παιδείας, για να αποτραπεί το κλείσιμο του τμήματος Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο. Ας σταματήσει το Υπουργείο να μεταθέτει τις ευθύνες και την αρμοδιότητα στη Σύγκλητο. Το ζήτημα έχει πολιτική διάσταση και η ευθύνη είναι στην κυβέρνηση της Ν.Δ, που για άλλη μια φορά, στις προθέσεις της είναι να κλείσει σχολές της περιφέρειας, υπηρετώντας το στρατηγικό της σχέδιο, που είναι η συρρίκνωση και υποβάθμιση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, κατευθύνοντας τους νέους στην Ιδιωτική Εκπαίδευση.
Το διακύβευμα είναι σημαντικό για το παρόν και το μέλλον της πόλης μας.
ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ !! Για να μην κλαίμε επί των ερειπίων…΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr