background img
banner
banner

Σε κοινή πορεία για την υλοποίηση της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων;

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ- ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΣΥΔΙΣΑ ΑΧΑΪΑΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ… ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Ο «οδικός χάρτης» των διαδικασιών που πρέπει να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα προκειμένου να αποκτήσει «σάρκα και οστά» η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην περιοχή Φλόκα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, τέθηκε επί τάπητος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Μαρτίου, στο γραφείο του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, παρουσία και του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Μανώλη Γραφάκου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος και οι δήμαρχοι Πατρέων Κώστας Πελετίδης, Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς και Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής. Δεν παρέστησαν οι δήμαρχοι Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Καλογερόπουλος και Παπαδόπουλος, δεδομένου ότι βάσει περιφερειακού σχεδιασμού οι δήμοι παραμένουν εκτός εργοστασίου, παρότι το αντικείμενο του ΣΥΔΙΣΑ είναι ενιαία διαχείριση του ζητήματος των απορριμμάτων σε όλο τον νομό…

Ολοκλήρωση ως το τέλος του 2023

Κατά τη διάρκειά της, έγινε αποτίμηση των μέχρι σήμερα «βημάτων» με τον κ. Γραφάκο να εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή του για το γεγονός ένταξης της μονάδας επεξεργασίας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) του Υπουργείου Περιβάλλοντος με ποσό της τάξης των 36,5 εκατ. ευρώ περίπου και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης μέχρι το τέλος του 2023.

Ο κ. Γραφάκος επεσήμανε ότι το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στη διαρκή και ουσιαστική συνεργασία όλων των πλευρών με κοινό στόχο την βιώσιμη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

«Αισθάνομαι ευτυχής που μέσα από ουσιαστικό διάλογο πετύχαμε ουσιαστική και μακροπρόθεσμη επίλυση ενός ακανθώδους προβλήματος που ταλάνιζε επί πολλά χρόνια την περιοχή» ανέφερε μεταξύ άλλων. Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Ν. Φαρμάκης, υπογράμμισε: «Η διαχείριση των απορριμμάτων με σύγχρονο, ορθολογικό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, είναι ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για την ποιότητα ζωής αλλά και για την ίδια την αναπτυξιακή προοπτική κάθε τόπου. Σήμερα αισθάνομαι εξαιρετικά ευτυχής γιατί αποδεικνύουμε άλλη μία φορά ότι η αυτοδιοίκηση μπορεί να ξεπερνάει διαφορές και να βρίσκει τον δρόμο προς το καλό της κοινωνίας. Η Περιφέρεια, με μεγάλη χαρά και τιμή, συνεισέφερε σε αυτή την προσπάθεια συνεργασίας και διαλόγου που ήδη έφερε τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα. Και θα είναι πάντα παρούσα για να συμβάλλει με κάθε διαθέσιμο μέσο και τρόπο, ώστε αυτά τα μεγάλα βήματα συνεργασίας να αποδειχτούν και βήματα ουσιαστικής προόδου για την τοπική κοινωνία».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας, Γρ. Αλεξόπουλος, σημείωσε: «Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες προσπαθειών, πριν λίγες μέρες φτάσαμε σε μία ιστορική απόφαση ένταξης και χρηματοδότησης της μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Πρόκειται για μία εξέλιξη που αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών που όλοι καταβάλλαμε και η οποία δείχνει ποια είναι η δύναμη της συνεργασίας. Θέλω να ευχαριστήσω για τη συνεργασία και την πολύτιμη συνεισφορά τους, τον Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Γραφάκο, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τους Δημάρχους, το σύνολο των ανθρώπων που εργάστηκαν για να φτάσουμε μέχρι εδώ. Και βέβαια, θα είμαστε εδώ, με την ίδια διάθεση για συνεργασία και προσπάθεια, ώστε να δούμε την μονάδα να ολοκληρώνεται και να μπορούμε επί της ουσίας να μιλήσουμε για την αρχή μιας νέας εποχής στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων».


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr