background img
banner
banner

Σημείο «τριβής» παραμένει η άρδευση

ΔΕΝ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ

Τις διαδικασίες για τη νέα αρδευτική περίοδο δρομολογεί η ΔΕΥΑΑ, «πατώντας» στην περσινή επιτυχημένη για τη δημοτική αρχή αλλά και για προέδρους πρώτη χρονιά διαχείρισής της, τόσο ως προς τον τρόπο λειτουργίας όσο και ως προς τα οικονομικά δεδομένα, αφού υπάρχει περίσσευμα κονδυλίων από την προηγούμενη χρονιά.  Την ίδια στιγμή, προχωρά στη διαμόρφωση για ψήφιση νέου Κανονισμού λειτουργίας σε ό,τι αφορά την άρδευση, που θα επιτρέψει να μπουν οι βάσεις ώστε να γίνουν πραγματικότητα όλα όσα έχουν προγραμματιστεί και αφορούν τον σύγχρονο, πιο οικονομικό και με λιγότερη επιβάρυνση για το περιβάλλον, τρόπο.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, συνεκλήθη από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΑ η επιτροπή με μέλη τόσο της δημοτικής αρχής όσο και των υπολοίπων παρατάξεων που συμμετέχουν στο Δ.Σ., με σκοπό την υποβολή προτάσεων για τον Κανονισμό λειτουργίας. Ειδικότερα, η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Διαμάντω Βασιλακοπούλου – Καρτσωνάκη, παρουσία του τεχνικού διευθυντή της ΔΕΥΑΑ και του συμβούλου Παναγιώτη Νικολόπουλου και Απόστολου Λιόγκα, ζήτησε από τους Βάσω Ψυχράμη, Παναγιώτη Γιαννούλη, Βασίλη Τομαρά, Θανάση Χρυσανθόπουλο, Γιώργο Κουβαρά και Αγγελική Κουρή που συμμετείχαν, να συνδιαμορφώσουν τον Κανονισμό της άρδευσης ώστε να οργανωθεί πλήρως η λειτουργία της.

Να ξεκαθαρίσει αν θα επιστραφεί η άρδευση στον δήμο ή όχι

Οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι της παράταξης του Χρήστου Γούτου ωστόσο κ. Τομαράς και Γιαννούλης, υπενθύμισαν την απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο που είχε συγκαλέσει η πλειοψηφία στις 22 Δεκεμβρίου για επιστροφή της αρμοδιότητας της άρδευσης από την ΔΕΥΑΑ στον δήμο, τονίζοντας ότι η απόφαση έχει σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση από τις παρατάξεις, από τις 4 Ιανουαρίου, ωστόσο ακόμη δεν έχει απάντηση και δηλώνοντας πως αφού το θέμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα, δεν μπορούν να καταθέσουν προτάσεις για τον Κανονισμό λειτουργίας.

Από την πλευρά της η κ. Ψυχράμη, που δεν είχε ταχθεί υπέρ της επιστροφής της άρδευσης, επισήμανε ότι δεν τίθεται θέμα πισωγυρίσματος, ωστόσο σέβεται το θεσμικό πλαίσιο και ότι θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα.

«Το θέμα πρέπει να το λύσει η Αποκεντρωμένη», τόνισε χαρακτηριστικά, είπε δε πως έχει πρόταση για τον νέο Κανονισμό Λειτουργίας της άρδευσης, αλλά θα τον καταθέσει όταν η Αποκεντρωμένη απαντήσει θετικά ή αρνητικά για το συμβούλιο που είχε συγκαλέσει η Αντιπολίτευση.

Μάλιστα η ίδια και ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κουβαράς, επισήμαναν πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο νέο Κανονισμό οι ιδιαιτερότητες των προϊόντων και το μικροκλίμα της περιοχής.

Από την πλευρά της η Αγγελική Κουρή δήλωσε για άλλη μία φορά πως η άρδευση πρέπει να επιστρέψει στον δήμο.

Στην προσπάθειά της η αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Διαμάντω Βασιλακοπούλου να πετύχει συναίνεση ζήτησε από την επιτροπή να καταθέσει προτάσεις και ανέφερε πως ο σκοπός είναι να συνδιαμορφώσουν ένα πλάνο και όχι να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις σε αυτή τη φάση, εκφράζοντας τη βεβαιότητά της ότι η Αποκεντρωμένη δεν θα κρίνει ως νόμιμο το Δημοτικό Συμβούλιο της αντιπολίτευσης και κατ’ επέκταση την απόφασή της περί επιστροφής της άρδευσης στον δήμο. Η κ. Βασιλακοπούλου μάλιστα επισήμανε στα μέλη της Επιτροπής ότι η άρδευση από το 2023 θα πρέπει να λειτουργεί με δίκτυα κλειστού τύπου γι αυτό η ΔΕΥΑ πρέπει να σπεύσει προς την κατεύθυνση αυτή.

Στα «γρανάζια» της Αποκεντρωμένης

Από τη συζήτηση της Παρασκευής έγινε φανερό πως η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να φέρει κοντά την αντιπολίτευση για ένα κοινά αποδεκτό Κανονισμό λειτουργίας της άρδευσης, έπεσε στο κενό αφού για την αντιπολίτευση αποτελεί πρόκριμα για οποιαδήποτε συζήτηση η νομιμοποίηση ή όχι του Δ.Σ. που συγκάλεσε η ίδια και μόνο με τη συμμετοχή των παρατάξεων «Αιγιάλεια Αύριο», «Ποιοτική Αιγιάλεια» και «ΜΠΡΟΣΤΑ» στις 22 Δεκεμβρίου. Προς το παρών οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης όπως ειπώθηκε την Παρασκευή, είχαν χάσει αυτή την απόφαση για επιστροφή της άρδευσης στο δήμο που είχε την θετική ψήφο των δύο παρατάξεων (Αιγιάλεια Αύριο και ΜΠΡΟΣΤΑ) και κανείς δε γνωρίζει τι τελικά θα απαντήσουν, αφού το γεγονός ήταν πρωτοφανές για τα χρονικά της αυτοδιοίκησης.

Ξεκινά άμεσα ο καθαρισμός αυλακιών εν όψει νέας αρδευτικής περιόδου

Στην ΔΕΥΑΑ ωστόσο προχωρούν τις διαδικασίες για την ανάθεση της άρδευσης και τη δεύτερη χρονιά. Μάλιστα, το έργο πρόκειται να ανατεθεί στον ίδιο με πέρυσι εργολάβο, δεδομένου ότι ήταν ο μόνος που εξέφρασε ενδιαφέρον. Να σημειωθεί ότι πέρυσι ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 650.000 ευρώ ενώ φέτος… έπεσε στις 411.000 ευρώ. Ο λόγος είναι ότι πέρυσι χρειάστηκαν αρκετά χρήματα για αποκατάσταση και επιδιόρθωση βλαβών κάτι που φέτος δεν κρίνεται αναγκαίο σε αυτό τον βαθμό. Παρόλα αυτά από τον περσινό προϋπολογισμό περίσσεψαν αρκετά χρήματα με τα οποία η ΔΕΥΑΑ μπορεί να πορευτεί μέχρι να ολοκληρωθεί η προσυμβατική διαδικασία. Μάλιστα, βάσει προγραμματισμού ξεκινά άμεσα τον καθαρισμό των αυλακιών με το περσινό απόθεμα ενώ εντός του επόμενου μήνα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και θα αναλάβει νέο έργο ο ανάδοχος.

Επιπλέον, οι υπεύθυνοι της ΔΕΥΑΑ στις διαμαρτυρίες των μελών της αντιπολίτευσης για τα κόστη καθαρισμού δεξαμενών ή αυλακιών τονίζουν πως στις μεν δεξαμενές κάποιες έπρεπε να καθαριστούν μία ή και περισσότερες φορές κάποιες άλλες καθόλου. Στα δε αυλάκια ενώ το κόστος για τον καθαρισμό τους προϋπολογίστηκε στις 300.000 ευρώ τελικώς ξεπεράστηκε αφού κάποια χρειάστηκε να καθαριστούν και δεύτερη φορά. Συμπερασματικά, αναφέρουν πως η λειτουργία της άρδευσης σε σχέση με τον περσινό διαγωνισμό πήγε πολύ καλά, έμειναν και θα αξιοποιηθούν χρήματα, ενώ και φέτος θα πραγματοποιηθούν τα ίδια βήματα, ώστε και οι αρδευόμενοι να εξυπηρετούνται και σταδιακά να αναβαθμίζεται το σύστημα ποτίσματος.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr