background img
banner
banner

Στο «τραπέζι» της Συγκλήτου σήμερα το… μέλλον της Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο

ΧΡ. ΜΠΟΥΡΑΣ: «ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΧΕΙ ΕΙΣΗΓΗΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ»

Το έργο του δημάρχου Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλου που θα συμμετάσχει, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, αφού καλείται να ανατρέψει το κλίμα και να πείσει τα μέλη της Συγκλήτου ότι το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών πρέπει να εξακολουθήσει να λειτουργεί στο Αίγιο…

Η εξέλιξη και το αποτέλεσμα της διαδικτυακής «συνάντησης» με τον υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο την περασμένη Τρίτη, «παρουσία» των βουλευτών, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τον αγώνα που καλείται να δώσει η δημοτική αρχή, δεδομένης της εκφρασμένης βούλησης του Πρύτανη Χρήστου Μπούρα να υιοθετήσει την πρόταση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού και να μεταφερθεί το Τμήμα στην Πάτρα.

Η στάση δε του υφυπουργού να… νίψει τα χείρας του, επικαλούμενος διάταξη του νόμου 4485/2017, το άρθρο 5 του οποίου υπερασπίζεται το αυτοδιοίκητο μη αφήνοντας το υπουργείο να πάρει απόφαση αν δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου, μόνο απαισιοδοξία μπορεί να προκαλέσει.

Η απάντηση του υφυπουργού «αυτή τη στιγμή η υπάρχουσα νομοθετική διάταξη δεν μου δίνει τη δυνατότητα να παρέμβω εάν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Πανεπιστημίου της Πάτρας.
Μου ζητάτε να κάνω κάτι που δεν προβλέπεται από τον νόμο», ούτε λίγο ούτε πολύ… έκοψε τα φτερά των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης που αναζητούν τρόπους ώστε να κρατήσουν ζωντανό το Παράρτημα του Πανεπιστημίου στο Αίγιο.

Η βαρύτητα της βούλησης του υπουργείου και η πολιτική απόφαση

Η δε δημοτική αρχή επιμένει πάντως πως το θέμα είναι καθαρά πολιτικό, εκφράζοντας την άποψη ότι το «σύμφωνη γνώμη του Πανεπιστημίου» δεν δεσμεύει το υπουργείο, παρά μόνο εάν υπάρχει πρόθεση κλεισίματος Τμημάτων ερήμην των Πανεπιστημίων, εκτιμώντας πως εάν το υπουργείο δεν επιθυμεί να… ανοίξει θέμα κλεισίματος των Παραρτημάτων, δεν θα το κάνει όσο κι αν οι πρυτανικές αρχές το επιθυμούν.

Από την άλλη, ίσως και το υπουργείο να έχει συνηγορήσει στο να φτάσει η Επιτροπή του Πανεπιστημίου στο να εισηγηθεί κλείσιμο των Παραρτημάτων, δεδομένου ότι δεν έχει φροντίσει να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις και δεν έχει μεριμνήσει για την κάλυψη όλων των θέσεων προσωπικού. Κι αν π.χ. οι καθηγητές ιατροί δεν είναι διατεθειμένοι να πηγαινοέρχονται από την Πάτρα στο Αίγιο για να διδάσκουν στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας, ίσως η απόσταση που φέρει ως επιχείρημα η Επιτροπή τελικώς να… ευσταθεί.

Ο υφυπουργός πάντως ήταν αυτός που προέτρεψε τους τοπικούς φορείς να σταθούν σε δύο σημεία υπεραμυνόμενοι της άποψης ότι το Τμήμα πρέπει να διατηρηθεί στο Αίγιο.
Αφενός οι άρτιες εγκαταστάσεις στο Αίγιο και αφετέρου η σχεδόν ίδια απόσταση από το Αίγιο στο Ρίο και από το Κουκούλι στο Ρίο, είναι τα δύο στοιχεία που, σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, πρέπει να πατήσουν για να… πείσουν τον Πρύτανη…

Μπούρας: «Το Πανεπιστήμιο ούτε πολιτεύεται, ούτε μπαίνει σε αντιπαραθέσεις με τους εκάστοτε δήμους»

Ο ίδιος πάντως ο κ. Μπούρας, μιλώντας στo protionline.gr ξεκαθαρίζει πως δεν είναι εχθρός του Αιγίου ή της οποιασδήποτε πόλης λειτουργεί Παράρτημα του Πανεπιστημίου, δηλώνοντας πως έχει εξηγήσει τόσο στον δήμαρχο όσο και στους υπόλοιπους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης τους λόγους που η Επιτροπή κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα.
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα του protionline.gr τι προτίθεται να εισηγηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου, ανέφερε: ΄΄Στη Σύγκλητο θα εισηγηθώ την αποδοχή του πορίσματος. Αυτό είναι το προφανές που πρέπει να κάνω και αυτό θα κάνω΄΄.

Ερωτηθείς για τις εγκαταστάσεις του Τμήματος Φυσικοθεραπείας αλλά και για το εάν έχει ζητήσει κάτι από τον δήμο και δεν έχει υλοποιηθεί, σημείωσε: ΄΄Το Πανεπιστήμιο ούτε πολιτεύεται, ούτε μπαίνει σε αντιπαραθέσεις με τους εκάστοτε δήμους. Έχω ενημερώσει τους πάντες για την κατάσταση και τις συνθήκες. Μπορώ να προσκαλέσω και να παρακαλέσω οποιονδήποτε το επιθυμεί, να μπει και να δει την κατάσταση των χώρων΄΄.

Σχετικά με το επιχείρημα του δήμου για την επάρκεια προσωπικού, δεδομένης και της τοποθέτησης του προέδρου του Τμήματος Κώστα Φουσέκη στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι «έχει εννέα μέλη Δ.Ε.Π. και αναμένονται κι άλλα τρία», ο κ. Μπούρας είπε: ΄΄Έχω μιλήσει και με τους βουλευτές και με τους δημάρχους και σαφώς με τον κάθε αρμόδιο για το θέμα της επάρκειας του προσωπικού. Υπάρχει αρκετή διαφάνεια στο τι ισχύει και τι όχι.
Ο καθένας μπορεί να ρωτήσει και να μάθει, πόσοι είναι οι μόνιμοι καθηγητές και πόσοι είναι οι έκτακτοι.
Τα συμπεράσματα είναι συγκεκριμένα και “βγαίνουν” πολύ απλά. Ξέρετε πόσα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά, από ανθρώπους που ανήκουν σε άλλα Τμήματα; Αυτό που έχει σημασία είναι να μην απομονώνουμε το κάθε επιχείρημα, είτε αυτό λέγεται κτίρια, είτε λέγεται προσωπικό, είτε λέγεται ζήτηση ή συνέργειες.
Η γνώμη της Επιτροπής είναι συγκεκριμένη και είναι εμπεριστατωμένη. Κάποιος άλλος, εξετάζοντας τα ίδια ακριβώς στοιχεία θα μπορούσε να εξάγει άλλα συμπεράσματα΄΄.

Σχετικά με το εάν η απόφαση της Συγκλήτου είναι οριστική και αμετάκλητη, ο Πρύτανης επισήμανε: ΄΄Πρέπει πρωτίστως να ληφθεί από όλους υπ ’όψιν, το εξής: Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει εισηγηθεί και στο παρελθόν τη μεταφορά άλλων Τμημάτων και τελικά δεν έγινε, δεν το ενέκρινε το υπουργείο.
Έχουμε κάνει εισηγήσεις και δεν έχουν γίνει δεκτές, αυτό κρίνεται εκ του αποτελέσματος και βάσει των πραγματικών γεγονότων. Δεν αποφασίζει η Σύγκλητος και το υπουργείο απλά προσυπογράφει, δεν ισχύει κάτι τέτοιο΄΄.

Υπουργείο και ΕΘΑΑΕ τα επόμενα «βήματα»

Ερωτηθείς τέλος αναφορικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ανέφερε: ΄΄Εμείς θα κάνουμε μια εισήγηση στο υπουργείο ανάλογα με την απόφαση της Συγκλήτου. Αυτό με την σειρά του και εφόσον το κρίνει αναγκαίο και απαραίτητο, την προωθεί στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), που είναι αρμόδια για να την εξετάσει.
Στη συνέχεια τα πορίσματά της θα τα επιστρέψει στο υπουργείο. Αυτή είναι η διαδικασία. Το εάν θα γίνει κάποια μεταφορά μέχρι την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, είναι αποκλειστικό προνόμιο του υπουργού και δεν έχει να κάνει με την Πρυτανεία΄΄. ΄΄Το πιο σημαντικό είναι η ενημέρωση. Είναι να γνωρίζει ο καθένας τι ακριβώς ισχύει και ποιες είναι οι συνθήκες που επικρατούν. Η ενημέρωση θα φέρει και την γνώση, δεν είναι σωστό να βγαίνουν αυθαίρετα συμπεράσματα΄΄, κατέληξε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr