background img
banner
banner

Στο υπουργείο το… βλέμμα του δήμου για τη Φυσικοθεραπεία

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Σύγχυση έχει προκαλέσει η ερμηνεία της απόφασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα, σε συνάρτηση με τον μέλλον του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο.

Μάλιστα, το θέμα, που αφορά όλη την τοπική κοινωνία, έγινε και αφορμή αντιπαραθέσεων σε δημοτικό επίπεδο, σχετικά με το πώς το διαχειρίστηκε η δημοτική αρχή, γεγονός που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της πρυτανείας που βρέθηκε στη… μέση. Ανεξάρτητα από το πώς ερμηνεύεται η απόφαση, δύο είναι μέχρι στιγμής οι σίγουρες παράμετροι: Το ότι το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και πως σε κάθε περίπτωση ο δήμος θα κινητοποιηθεί και θα αντιδράσει έντονα σε κάθε απόφαση του υπουργείου που δεν συνάδει με τα συμφέροντα και τις προσδοκίες του τόπου.

Η απόφαση της πολύωρης συνεδρίασης της Συγκλήτου στις 23 Απριλίου ήταν ψήφιση του στρατηγικού σχεδιασμού που περιελάμβανε μεταξύ των άλλων, μεταφορά του Τμήματος Φυσικοθεραπείας Αιγίου στην Πανεπιστημιούπολη της Πάτρας. Πλην όμως, η απόφαση ξεκαθαρίζει πως εγκρίνεται η πρόταση που προβλέπει μετακίνηση του Τμήματος, με προαπαιτούμενο όμως την εξεύρεση εργαστηριακών χώρων στην Πάτρα. Στηριζόμενοι στην άποψη ότι εάν υπήρχαν οι εργαστηριακοί χώροι αυτοί θα είχαν ονοματιστεί και περιγραφεί στην απόφαση, όπως συνέβη και με τη μεταφορά άλλων Τμημάτων όπως π.χ. αυτού που λειτουργεί στην Αμαλιάδα, οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή της έδρας του αιγιώτικου Τμήματος παραπέμπεται κάπου στο μέλλον και εφόσον εξευρεθούν οι εργαστηριακοί χώροι.

Ακολούθησε η έμμεση διάψευση, μέσω δήλωσης, του πρύτανη του Πανεπιστημίου Χρήστου Μπούρα ότι εργαστηριακοί χώροι υπάρχουν και πως μπορεί να γίνει άμεσα η μεταφορά του Τμήματος Φυσικοθεραπείας, με τον δήμο ωστόσο να επαναλαμβάνει ότι το θέμα είναι πολιτικό.

Χρ. Μπούρας: «Το Πανεπιστήμιο δεν πολιτεύεται»…

Ερωτηθείς από το protionline.gr, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Μπούρας εμφανίστηκε να μην επιθυμεί την οποιαδήποτε ανάμειξη του Πανεπιστημίου σε οποιαδήποτε πολιτική αντιπαράθεση και αρκέστηκε να πει: «Το Πανεπιστήμιο δεν πολιτεύεται. Αυτοί που θέλουν να το βάλουν στο μέσον της πολιτικής αντιπαράθεσης κάνουν κακό και στο Πανεπιστήμιο και στην περιοχή. Αυτό έχω να πω και τίποτα άλλο».

Το Πανεπιστήμιο είχε πει «όχι» στη συνένωση με το ΤΕΙ όμως υπερίσχυσε η άποψη του υπουργείου…

Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι και οι γιατροί διδάσκοντες του Πανεπιστημίου ξεκαθάρισαν στη συνεδρίαση της Συγκλήτου ότι δεν υπάρχει χώρος για τη μεταφορά και λειτουργία της Φυσικοθεραπείας στην Πάτρα, με την πρυτανεία να μην εκφράζει αντίθετη άποψη. Από την άλλη, ακαδημαϊκοί υπεραμύνονται της άποψης ότι δεν είναι το Πανεπιστήμιο αυτό που έχει την… τελευταία κουβέντα, αλλά το υπουργείο, κάτι που βεβαίως έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του υφυπουργού Άγγελου Συρίγου πριν λίγες ημέρες σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς για το θέμα. Ο κ. Συρίγος είχε… νίψει τα χείρας του, επικαλούμενος διάταξη του δήμου μου αφήνει τις Συγκλήτους να λαμβάνουν αποφάσεις για μετακινήσεις Τμημάτων.

Ο… αντίλογος ωστόσο αναφέρει πως ο εν λόγω νόμος είχε ψηφιστεί και η συγκεκριμένη διάταξη ήταν σε ισχύ όταν και αποφασίστηκε η συγχώνευση των Πανεπιστημίων με τα ΤΕΙ και η κατάργηση των δεύτερων. Και τότε, παρότι το Πανεπιστήμιο Πατρών διαφωνούσε στην ενοποίηση με το ΤΕΙ, δεν εισακούστηκε. Καταλήγουν δε στο συμπέρασμα πως κάτι τέτοιο μπορεί να εφαρμοστεί και στην περίπτωση της μεταφοράς των Τμημάτων και δη του Τμήματος Φυσικοθεραπείας Αιγίου, τη στιγμή που η Πάτρα δεν διαθέτει καν τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία του…

Καλογερόπουλος:  ”Ακόμα και δυναμικές κινητοποιήσεις, αν χρειαστεί”

Για το θέμα ρωτήθηκε από τo protionline.gr ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο οποίος επισήμανε: “Εμείς θα περιμένουμε να δούμε την επίσημη θέση, τα επίσημα έγγραφα και μετέπειτα θα ενεργήσουμε και θα δούμε ποιες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν”. Ο δήμαρχος επανέλαβε πως το θέμα είναι άκρως πολιτικό, λέγοντας: ΄΄Η θέση μας απέναντι σε αυτό είναι ότι μπορεί η πολιτεία να πάρει την τελική απόφαση και ότι δεν είναι υποχρεωμένη να συμφωνήσει με την πρόταση της Συγκλήτου΄΄. Αναφορικά με το ενδεχόμενο άμεσης μεταφοράς και με το πώς θα αντιδράσει η δημοτική αρχή σε μία τέτοια περίπτωση, είπε: “Έχουμε αποφασίσει και αυτό θα ακολουθήσουμε, να κάνουμε τα απαραίτητα και όχι μόνο, αρκεί να “σωθεί” η Φυσικοθεραπεία. Ακόμα και δυναμικές κινητοποιήσεις, αν χρειαστεί”.

Νέοι ορίζοντες στην ανάπτυξη και την έρευνα

Εν τω μεταξύ, σε νεότερη ανακοίνωσή του επί του θέματος, το Πανεπιστήμιο Πατρών σημειώνει: ΄΄Νέους ορίζοντες ανοίγει η ψήφιση με ισχυρή πλειοψηφία του Στρατηγικού Σχεδιασμού Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών από τη Σύγκλητο, στις 22/3/2021.
Η ψήφιση με ισχυρή πλειοψηφία του Στρατηγικού Σχεδιασμού Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών από τη Σύγκλητο, ανοίγει νέους ορίζοντες στην ανάπτυξη και την έρευνα του Ιδρύματος. Συγκεκριμένα η ισχυρή πλειοψηφία των 45 ψήφων επί των 51 συνολικά μελών της Συγκλήτου, αποδεικνύει ότι η πρόταση εκφράζει την απόλυτη συναντίληψη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας στην αναγκαιότητα εφαρμογής των προτεινόμενων αλλαγών που περιλαμβάνει η ψηφισθείσα πρόταση του Στρατηγικού Σχεδιασμού, ώστε το Πανεπιστήμιο Πατρών να καταστεί ένα βιώσιμο και διεθνώς αναγνωρίσιμο Ίδρυμα΄΄.

Τι έλεγε η πρόταση της Επιτροπής για τη μεταφορά της έδρας του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στην Πάτρα όπως την υιοθέτησε η Σύγκλητος

Η Σχολή Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας απαρτίζεται από τα κάτωθι τμήματα:
1. Τμήμα Νοσηλευτικής, με έδρα την Πάτρα
2. Τμήμα Φυσικοθεραπείας, με έδρα το Αίγιο
3. Τμήμα Λογοθεραπείας, με έδρα την Πάτρα

Προτεινόμενη μεταβολή

Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας της Σχολής Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας, λειτουργεί στην πόλη του Αιγίου, μακριά από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου και τα υπόλοιπα τμήματα της Σχολής που βρίσκονται στην πανεπιστημιούπολη της Πάτρας στο Κουκούλι. Η προφανής συνέργεια του Τμήματος Φυσικοθεραπείας με την Ορθοπαιδική και Νευρολογική Κλινική, καθώς και με την Κλινική Αποκατάστασης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου είναι επ’ ωφελεία των φοιτητών και η μεγιστοποίησή της, προϋποθέτει την ανάλογη χωροθέτηση του Τμήματος. Η εξεύρεση σημαντικών χώρων λειτουργίας των εργαστηρίων του Τμήματος στην πανεπιστημιούπολη της Πάτρας στο Ρίο είναι προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της προτεινόμενης μεταβολής.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr