background img
banner
banner

Το Κέντρο Υγείας Ακράτας στην… πρώτη γραμμή και «μάχιμο»

‘‘ΑΥΤΟΨΙΑ’’ ΤOY PROTIONLINE.GR ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΣΠΥΡΟ ΜΑΡΚΟΥ

Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αποτελεί το «αποκούμπι» του κατοίκου της υπαίθρου, του πολίτη της επαρχιακής πόλης και είναι η πρώτη επαφή του με τον γιατρό που ξέρει πως είναι “δίπλα” του σε κάθε στιγμή. Το Κέντρο Υγείας Ακράτας αποτελεί για πολλά χρόνια το στήριγμα του πληθυσμού της Ανατολικής Αιγιάλειας, εξυπηρετώντας πλέον την ευρύτερη περιοχή.

Εν καιρώ πανδημίας, έχει επιφορτιστεί με έναν επιπλέον καθοριστικό ρόλο: Είναι το δεύτερο εμβολιαστικό κέντρο μετά το ΓΝΑΑ, με τους κατοίκους να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον εμβολιασμό ώστε να ξεπεραστεί αυτή η πρωτοφανής υγειονομική κρίση. Καλύπτει όλα τα περιφερειακά ιατρεία της Δυτικής και της Ανατολικής Αιγιάλειας. Ορισμένα από αυτά είναι διθέσια και άλλα όχι, από τις Καμάρες μέχρι την ημιορεινή Αιγείρα.

Τα Περιφερειακά Ιατρεία που αυτή τη στιγμή εξυπηρετούν τις περιοχές της Αιγιάλειας και υπάγονται στο Κ.Υ. Ακράτας είναι 15 και πρόκειται για τα: Περιφερειακό Ιατρείο Σελιανιτίκων, Καμαρών, Ροδοδάφνης, Λάκκας, Δαφνών, Άνω Πλατάνου, Αμπελοκήπων, Μοναστηριού, Ελαιώνα, Τεμένης, Μαυρικίου, Ελίκης, Διακοπτού, Αιγείρας και τέλος αυτό στην κοινότητα της Αγίας Βαρβάρας.

Μάρκου: «Ο μαζικός εμβολιασμός είναι η μόνη και ενδεδειγμένη λύση»

To protionline.gr βρέθηκε στον χώρο του Κέντρου Υγείας και συνομίλησε με τον επιστημονικά υπεύθυνο του Κέντρου Σπύρο Μάρκου, που απάντησε στα ερωτήματα με μεγάλη ευγένεια και φιλική διάθεση:

Ποια είναι τα προβλήματα που ¨τρέχουν¨ στο Κέντρο Υγείας και τι προέχει;
Η προτεραιότητά μας είναι αφού ¨χαλαρώσουν¨ λίγο τα πράγματα με τους εμβολιασμούς του ιού και τις διαδικασίες που όλοι αντιμετωπίζουμε το τελευταίο διάστημα, να δρομολογήσουμε τις ελλείψεις μας και να ξεκινήσουμε σιγά – σιγά τις «επιδιορθώσεις» που απαιτούνται. Το πρώτο που χρειαζόμαστε είναι η ανανέωση του εξοπλισμού των ιατρείων και σαφώς η ανακαίνιση των εγκαταστάσεων. Έχουμε ζητήσει να ¨τρέξουν¨ οικονομικά προγράμματα μέσω της Περιφέρειας μέσω του ¨Εξοικονομώ¨ ή άλλων προγραμμάτων που έχουν εξαγγελθεί (επιδοτήσεις για μονώσεις, για ηλιακούς θερμοσίφωνες ή για ειδικές τζαμαρίες) με το σπουδαιότερο ¨αγκάθι¨ μας αυτή την στιγμή, να είναι η θέρμανση των χώρων. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν η Περιφέρεια θα βοηθήσει, τελικά. Ελπίζω πραγματικά να το κάνει γιατί ο Αιγιαλέας δημότης αξίζει κάθε σωστής αντιμετώπισης και εξυπηρέτησης.

Σαν ειδικός ιατρός και σύμφωνα με την εμπειρία σας, ποιο είναι το χρονικό ¨περιθώριο¨ που δίνεται στον κορωνοϊό να ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα;
Αυτό, δεν μπορεί να το γνωρίζει με σαφήνεια κανείς. Υπάρχουν διαφωνίες ακόμα και ανάμεσα στην ιατρική κοινότητα. Οι λοιμοξιολόγοι δουλεύουν με ¨μαθηματικά μοντέλα¨, και ο κάθε ειδικός γιατρός επεξεργάζεται τα δεδομένα των ιικών φορτίων και της εξέλιξής τους, αναλόγως. Ο μαζικός εμβολιασμός είναι η μόνη και ενδεδειγμένη λύση ώστε να μπορούμε σαν χώρα να ¨φρενάρουμε¨ την μετάδοση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες μέχρι το τέλος του Απριλίου θα έχουν λάβει το εμβόλιο του κορωνοϊού ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Αν αυτό συμβεί, είναι μια γερή βάση για να ¨πατήσουμε¨ σαν κοινωνία και να πούμε ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο προς την τελική λύση. Για να πετύχουμε αυτό που λέγεται ¨η ανοσία της αγέλης¨ θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί περίπου το 20% του πληθυσμού. Όταν αυτό συμβεί, θα είμαστε κοντά στο τελικό στόχο.

Ο κόσμος στην Αιγιάλεια φοβάται τον εμβολιασμό; Εισπράττετε δισταγμό;
Αν εξαιρέσουμε τις δύο πρώτες ημέρες που ξεκίνησε το Κέντρο Υγείας Ακράτας τους εμβολιασμούς, όπου υπήρξαν και οι περισσότερες ακυρώσεις, η διαδικασία κυλά απολύτως ομαλά και ο κόσμος δεν δείχνει να φοβάται. Πώς θα μπορούσε να είναι διστακτικός κάποιος σε κάτι τόσο επιβεβλημένο κοινωνικά; Αυτές τις μέρες όχι μόνο δεν έχουμε ακυρωτικά, αλλά η συνέπεια του κόσμου και η διάθεσή του για να λάβει το σωτήριο σκεύασμα είναι αρκετά θετική και μεγάλη. Υπάρχουν και οι αρνητές της διαδικασίας ή κάποιοι οι άνθρωποι που επιλέγουν να μην λάβουν κανένα εμβόλιο, αλλά θεωρώ πως εν τέλει θα είναι μόνο μια μικρή ομάδα ανθρώπων. Τα αναλυτικά στοιχεία τα γνωρίζει μόνο το υπουργείο.

Τι σημαίνει ο εμβολιασμός; Ποιος είναι ο πιο σημαντικός λόγος να κάνει κάποιος το εμβόλιο για τον covid-19;
Είναι επιλογή του καθενός αν θα λάβει το εμβόλιο ή όχι, είναι ατομικό του δικαίωμα. Όμως, θα σας πω ένα παράδειγμα: Κάποιος δεν έχει λάβει τον εμβολιασμό συνειδητά και άξαφνα, αναγκάζεται να μπει στη ΜΕΘ λόγω μιας έκτακτης ανάγκης από άλλη αιτία, είτε κάποιου τροχαίου είτε μια παθολογική αιτία. Αυτός λοιπόν, θα καταλαμβάνει ένα κρεβάτι της ΜΕΘ, αυτομάτως. Εγώ όμως, που έχω κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, λόγω ενός έκτακτου περιστατικού χρειάζομαι ένα κρεβάτι στην ΜΕΘ, οπωσδήποτε. Ποιος θα έχει προτεραιότητα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Αυτός που συνειδητά δεν εμβολιάστηκε και καταλαμβάνει μια κλίνη στην ΜΕΘ ή εγώ όπου έχουν ακολουθήσει την τυπική διαδικασία και χρειάζομαι άμεσα κρεβάτι στην εντατική που το δικαιούμαι; Αυτά τα θέματα έχει να διαχειριστεί το κράτος, αυτό που σας περιγράφω δεν είναι μια φανταστική ιστορία αλλά είναι μια εικόνα της ελληνικής καθημερινότητας. Η πολιτεία και το υπουργείο καλείται να λύσει πολλά προβλήματα. Κάθε ΜΕΘ δεν είναι μόνο τα ειδικά μηχανήματα, αλλά και οι εξειδικευμένες ειδικότητες των ιατρών. Το κράτος έχει ένα δύσκολο πάζλ να λύσει.

Ο κρατικός μηχανισμός πρόσφατα… ¨επιστράτευσε¨ ιδιώτες ιατρούς ώστε να συμβάλουν στην όλη διαδικασία και να δοθούν λύσεις. Ποια είναι η θέση σας για αυτό;
Την δεκαετία του ’80 και μέχρι να γίνει το ΕΣΥ, οι ιδιώτες ιατροί ήταν υποχρεωμένοι να συνεργάζονται με τις ανάγκες του Ιατρικού Συλλόγου, έπρεπε κάθε μέρα κάποιος να εφημερεύει από το σπίτι του. Στις μέρες μας, αυτό είναι μια εθελοντική ενέργεια. Ο κάθε ιδιώτης ιατρός όμως, σε κάθε έκτακτο δικό του περιστατικό ή σε μια απολύτως έκτακτη ανάγκη, σήμερα, θα στείλει τον ασθενή του σε ένα Ιατρικό Κέντρο ή στο Γενικό Νοσοκομείο. Γιατί λοιπόν, στα ¨δύσκολα¨ ο κάθε ιδιώτης γιατρός να μπορεί να καταφεύγει σε εμάς, και εμείς όταν τον χρειαστούμε, όχι; Καταλαβαίνει ο καθένας λοιπόν τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις και τι θα μπορούσε να ισχύσει…

Θα μπορούσε να υπάρξει δραστική λύση σε αυτό το πρόβλημα;
Είναι θέμα του μηχανισμού του κράτους και της κυβέρνησης. Μπορεί να καλέσει τον κάθε ιατρό να επιλέγει τις εφημερίες που κάνει κάθε μήνα, αντί για πέντε εφημερίες για παράδειγμα να κάνει οκτώ. Ποιος γιατρός δεν θα το ήθελε, από την στιγμή που θα το πληρωθεί και ταυτόχρονα προσφέρει κιόλας; Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν ανάγκη τα χρήματα και θα το ήθελαν κάτι τέτοιο. Βέβαια αυτό δεν μια ¨εύκολη¨ λύση, αλλά θεωρώ πως θα ήταν πράγματι λύση, βάσει των ημερών που ζούμε. Υπάρχουν άλλοι συνάδελφοι που ο εθελοντισμός τους και η διάθεση να βοηθήσουν είναι υψηλή. Άλλοι πάλι, δεν το βλέπουν έτσι. Στην Αιγιάλεια δεν χρειάστηκε να μπούμε στην διαδικασία της ¨επιστράτευσης¨ γιατί το Κέντρο Υγείας Ακράτας και το Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου που αυτή την στιγμή διεξάγουν τους εμβολιασμούς, έχουν πληρότητα υγειονομικών και γιατρών. Όμως υπάρχει ένα… μεγάλο παράπονο όλων των ¨μάχιμων¨ ιατρών, προς την εκάστοτε κυβέρνηση των τελευταίων χρόνων και το εθνικό σύστημα της υγείας: Ουδέποτε έχουμε ερωτηθεί από τους κυβερνώντες ¨τι γίνεται ρε παιδιά;¨ ή ¨πώς μπορούμε να πετύχουμε αυτό;¨. Αυτά τα πρακτικά καθημερινά προβλήματα, ένας ¨μάχιμος¨ γιατρός τα ξέρει και τα αντιμετωπίζει στα περιστατικά του πολύ συχνά. Ένας υπουργός όμως, δεν μπορεί να τα γνωρίζει πίσω από το γραφείο του ή τις αίθουσες των κυβερνητικών θώκων. Ποιος υπάλληλος του υπουργείου Υγείας μπορεί να συγκριθεί με τα 37 χρόνια εμπειρίας που έχω αυτή τη στιγμή; Όχι. Δε νομίζω πως υπάρχει.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr