background img
banner
banner

Άνισος αλλά όχι χαμένος ο αγώνας για τη διατήρηση της Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΗΚΕ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΕΑΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ…

Το γεγονός ότι η χρήση της διάταξης που επέτρεψε πριν τέσσερα χρόνια τη διατήρηση του Παραρτήματος στο Αίγιο, μπορεί τώρα να το αφανίσει από τον ακαδημαϊκό χάρτη, είναι το συμπέρασμα της χθεσινής τηλεδιάσκεψης μεταξύ του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου με τους εκπροσώπους της περιοχής που ζητούν τη διατήρηση του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο, εν αντιθέσει με την πρόταση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών στο οποίο υπάγεται, που προβλέπει μεταφορά του στην Πανεπιστημιούπολη της Πάτρας. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο υφυπουργός επικαλέστηκε την εν λόγω διάταξη που θέτει ως προϋπόθεση τη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου για τη διατήρηση του εκάστοτε Τμήματος, τονίζοντας ότι δεν έχει δυνατότητα παρέμβασης παρά μόνο εάν αλλάξει ο σχετικός νόμος!

Κάπως έτσι έβαλε… τέλος στις όποιες ελπίδες τοπικών φορέων πως το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και άπτεται της δικής του απόφασης, αφού ο κ. Συρίγος παρέπεμψε τους τοπικούς φορείς στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, συμβουλεύοντάς τους μάλιστα να στηριχθούν σε δύο από τα επιχειρήματα που τους έθεσε. Αυτό της πληρότητας των εγκαταστάσεων και εκείνο που έχει να κάνει με τη μικρή απόσταση που χωρίζει το Αίγιο από την Πάτρα… Βεβαίως, ο δήμαρχος αλλά και άλλοι τοπικοί φορείς έχουν έρθει σε επικοινωνία με τον Πρύτανη Χρήστο Μπούρα, με τον τελευταίο να υποστηρίζει πως η απόσταση που επικαλείται η Επιτροπή που γνωμοδότησε έχει να κάνει με την έλλειψη καθηγητών και την αρνητική διάθεση των Πατρινών να μεταβαίνουν στο Αίγιο να διδάξουν. Επιπλέον, παρά τα όσα λέγονται, ο Πρύτανης έχει εκφράσει δυσαρέσκεια και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κτίριο όπου στεγάζεται το Τμήμα Φυσικοθεραπείας.

Την προσεχή Δευτέρα η τελική απόφαση της Συγκλήτου – «Παρών» στη συνεδρίαση ο δήμαρχος

Η εξέλιξη και το αποτέλεσμα της χθεσινής διαδικτυακής «συνάντησης» δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τον αγώνα που καλούνται να δώσουν δημοτική αρχή και βουλευτές, δεδομένης της εκφρασμένης βούλησης του Πρύτανη να μεταφερθεί το Τμήμα στην Πάτρα. Τα πάντα ωστόσο, σχετικά με την τελική πρόταση της Συγκλήτου θα ξεκαθαρίσουν στη συνεδρίασή της, που έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Δευτέρα 22 Μαρτίου, στις 4.00 το απόγευμα, και στην οποία έχει κληθεί να είναι «παρών» και ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος.
Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν εκτός του υφυπουργού και του δημάρχου, οι βουλευτές Χριστίνα Αλεξοπούλου, Ανδρέας Κατσανιώτης, Άγγελος Τσιγκρής και Ιάσων Φωτήλας (ΝΔ), Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου (ΣΥΡΙΖΑ) και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Χρήστος Γούτος, Βάσω Ψυχράμη και ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος

Καλογερόπουλος: “Καθαρά πολιτική απόφαση η παραμονή της Σχολής Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο”

Στην αρχή της συζήτησης, ο κ. Καλογερόπουλος, αφού προχώρησε σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή της δημιουργίας της σχολής Φυσικοθεραπείας με την παραχώρηση εκ μέρους του τότε δήμου Αιγίου, μεγάλου ακινήτου της παλιάς Χαρτοποιίας με την προοπτική λειτουργίας 4 σχολών που ποτέ δεν δημιουργήθηκαν, αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία της σχολής με την τοπική κοινωνία, στην επάρκεια διδακτικού προσωπικού και σημαντικών υποδομών, στις υψηλού επιπέδου σπουδές που παρέχει η σχολή και στην πρόσφατη αναβάθμιση του επιστημονικού και ακαδημαϊκού της επιπέδου με μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα. Στη συνέχεια, ο δήμαρχος έθεσε υπ’ όψιν του υφυπουργού και τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας και του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας που εκφράζουν τη βούληση της τοπικής κοινωνίας και που είναι κάθετα αντίθετες στην προτεινόμενη από την Επιτροπή του Πανεπιστημίου Πατρών, μεταφορά της έδρας της Φυσικοθεραπείας στην Πάτρα. «Η πολιτεία που εκφράζεται θεσμικά από το υπουργείο Παιδείας, είναι αυτή που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις, διότι δεν θα πρέπει να διασαλεύεται η εμπιστοσύνη στους θεσμούς με το να κινδυνεύει η λειτουργία μιας πανεπιστημιακής σχολής από τις εκάστοτε αλλαγές σε Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμο ή Πρυτανεία. Η συμφωνία πρέπει να τηρείται και δεν πρέπει να διακινδυνεύεται από την εκάστοτε εισήγηση της πρυτανείας», τόνισε με νόημα ο κ. Καλογερόπουλος. Σημείωσε ακόμη πως «η Πρυτανεία αποφάσισε για όλες τις σχολές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος τη συγκέντρωση στην Πάτρα και φαίνεται ότι θα το υιοθετήσει και η σύγκλητος που συνεδριάζει την προσεχή Δευτέρα. Όμως, άποψή μας είναι πως Πολιτεία πρέπει να αποφασίσει με τις δικές της θεσμικές αρμοδιότητες».
Επιπλέον, τόνισε πως «το Υπουργείο Παιδείας δεν είναι υποχρεωμένο να λάβει απόφαση μεταφοράς της έδρας της Σχολής Φυσικοθεραπείας από το Αίγιο στην Πάτρα, αν δεν συμφωνεί στην εισήγηση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών».

Το Τμήμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πηγή ζωής και ανάπτυξης για τον τόπο

Στη συνέχεια, οι βουλευτές παρέθεσαν τα σοβαρά επιχειρήματα, ακαδημαϊκού και κοινωνικού χαρακτήρα, που ενισχύουν τη θέση πως το Τμήμα οφείλει να παραμείνει στο Αίγιο. Μεταξύ άλλων, έγινε αναφορά κυρίως στην μικρή χιλιομετρική απόσταση Αιγίου-Πάτρας και στην έλλειψη κατάλληλων κτιριακών και άλλων υποδομών στην Πανεπιστημιούπολη της Πάτρας που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τη σχολή Φυσικοθεραπείας, κάτι που οδήγησε στην αρνητική -ως προς τη μεταφορά της σχολής στην Πάτρα- γνώμη των καθηγητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πάτρας, που σημειώνουν πως η μεταφορά όχι μόνο δεν θα συνεισφέρει στην αναβάθμιση της σχολής αλλά το αντίθετο. Κοινός τόπος της συζήτησης αποτέλεσε η πολιτική διάσταση του ζητήματος και η ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας προς αυτή την κατεύθυνση.

Γούτος: ‘’Το Αίγιο υπερτερεί σε υποδομές’’

Ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Ο Χρήστος Γούτος ζήτησε απάντηση από τον υφυπουργό για το εάν η μεταφορά του Τμήματος άπτεται πολιτικής απόφασης ώστε να ενημερωθεί και ο κόσμος της Αιγιάλειας, τονίζοντας πως ο δήμος έδωσε τα πάντα, παραχώρησε ένα σπουδαίο κτίριο, το φιλέτο της πόλης, όμως απειλείται να χάσει τη σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αναφέρθηκε ακόμη στην πρόταση της Επιτροπής που τονίζει πως για να γίνει η μεταφορά στην Πάτρα πρέπει οι υποδομές να γίνουν τόσο καλές όσο του Αιγίου τονίζοντας πως «έτσι παραδέχεται ότι οι υποδομές του Αιγίου είναι οι ιδανικές», ενώ πρότεινε να μην μπει το Τμήμα του Αιγίου στην ίδια… μοίρα με τα άλλα Παραρτήματα που λειτουργούν σε Πύργο και Αμαλιάδα, καθώς υπερτερεί σε υποδομές και στο επίπεδο σπουδών. «Η Αιγιάλεια έχει βασιστεί σε αυτό που είχε δεσμευθεί η τότε κυβέρνηση για τέσσερα τμήματα, μην τα διαλύσουμε όλα σήμερα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γούτος.

Ψυχράμη: ‘’Αδικαιολόγητη η πρόταση του Πρύτανη’’

Η Βάσω Ψυχράμη επισήμανε πως «το Τμήμα Φυσικοθεραπείας πληροί και τα ακαδημαϊκά κριτήρια, διαθέτει την υλικοτεχνική υποδομή, το εκπαιδευτικό προσωπικό και είναι πλήρες από ακαδημαϊκής άποψης που είναι το βασικό κριτήριο όταν κάποιος θέλει να μεταφέρει μία σχολή σε άλλη έδρα». Χαρακτήρισε ως αδικαιολόγητη την πρόταση του πρύτανη για μεταφορά στην Πάτρα, επισημαίνοντας πως η απόσταση από το Αίγιο στο Ρίο είναι ένα τέταρτο, συμπληρώνοντας πως πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η απόσταση θα… μικρύνει ακόμη περισσότερο με τον προαστιακό. Χαρακτήρισε την αποκέντρωση των πανεπιστημιακών τμημάτων ως «πηγή ζωής και ανάπτυξης για τον τόπο μας», τονίζοντας πως η πιθανή μεταφορά της έδρας του Τμήματος θα επιφέρει πνευματική υποβάθμιση, εμμένοντας την αναγκαιότητα το υπουργείο να μεριμνήσει για την ενίσχυση του Πανεπιστημίου Πατρών με καθηγητές. Τέλος, αναφέρθηκε στη δυνατότητα που υπάρχει στην περιοχή για τη δημιουργία επιπλέον Τμημάτων στο πλαίσιο λειτουργίας της Σχολής Αμπέλου και Οίνου, ζητώντας από τον υφυπουργό να το έχει στα υπόψη του ότι μπορεί να υλοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο, δεδομένου ότι η Αιγιάλεια διαθέτει σημαντικές μεταποιητικές μονάδες με ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό και ερευνητικό έργο που μπορούν να υποστηρίξουν τη Σχολή.

Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος σημείωσε πως «δεν ευσταθούν τα επιχειρήματα της πρυτανείας» και ότι «η πρόταση αυτή βάζει απέναντί της όλη την Αχαΐα, αφού και οι βουλευτές που είναι «Αχαΐας» τάσσονται υπέρ της παραμονής του Τμήματος στο Αίγιο αλλά και η Περιφέρεια», ζητώντας απάντηση για το εάν η κυβέρνηση θα ανοίξει σήμερα θέμα μετακίνησης Τμημάτων.

Αγ. Συρίγος: «Δεν έχει το δικαίωμα το υπουργείο να παρέμβει εάν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου»

Ο υφυπουργός Παιδείας κ. Συρίγος, αφού άκουσε προσεκτικά όλες τις εισηγήσεις, ανέφερε αρχικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας βάσει των οποίων μπορεί να διατηρηθεί το Τμήμα. Όπως είπε, ΄΄στο προπτυχιακό 2019 μπήκαν 184 άτομα, ενεγράφησαν 156, το 2020 145, παρακολούθησαν τα μαθήματα 128 άτομα. Είναι σαφώς ένας επαρκής αριθμός για να μπορεί να λειτουργήσει ένα Τμήμα γιατί σε άλλες περιοχές έχουμε πολύ λιγότερους φοιτητές δηλαδή από τους 156 που μπορεί να μπουν να παρακολουθούν 10 – 20. Είμαστε γνώστες ενός κειμένου το οποίο μπορεί να μην μας έχει κοινοποιηθεί επίσημα, αλλά ξέρουμε το περιεχόμενό του, ότι το Πανεπιστήμιο της Πάτρας προτείνει τη μεταφορά του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στο Κουκούλι για να βρίσκεται κοντά στα υπόλοιπα Τμήματα και στην ορθοπεδική κλινική του ΠΓΝΠ΄΄.

Σε ό,τι φορά τη δυνατότητα που έχει να παρέμβει, ο υφυπουργός είπε πως ΄΄υπάρχει ο νόμος 4485/2017 το άρθρο 5 του οποίου αναφέρεται σε συγχωνεύσεις, κατατμήσεις, ιδρύσεις νέων τμημάτων και μεταβολή έδρας. Όλα αυτά γίνονται με Προεδρικό Διάταγμα για το οποίο απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου των οικείων ιδρυμάτων εκτός από την περίπτωση ίδρυσης νέου ΑΕΙ. Ακολούθως απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Πρέπει να καταλάβετε ότι είμαι υποχρεωμένος να λειτουργώ εντός του νόμου και ο νόμος μού δίνει δυνατότητα να κινηθώ μόνο εάν υπάρχει σύμφωνη γνώμη του Πανεπιστημίου. Είναι το λεγόμενο αυτοδιοίκητο. Αν πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει, τότε καλώ όλους τους βουλευτές Αχαΐας, της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, να δουν εάν μπορεί να αλλάξει ο νόμος. Διότι αυτή τη στιγμή η υπάρχουσα νομοθετική διάταξη δεν μου δίνει τη δυνατότητα να παρέμβω εάν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Μου ζητάτε να κάνω κάτι που δεν προβλέπεται από τον νόμο. Για να μπορέσει να παρέμβει το υπουργείο θα πρέπει να υπάρχει αλλαγή του υπάρχοντος νόμου. Να το συζητήσω και με τον υπουργό κ. Κεραμέως για να δούμε εάν θέλουμε να αλλάξει η διάταξη, αλλά ως τώρα είναι δεδομένη. Δεν έχει το δικαίωμα το υπουργείο να παρέμβει εάν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου΄΄.

Το… «σύμφωνη γνώμη» δεν δεσμεύει το υπουργείο

Από την πλευρά του, μετά την τοποθέτηση του υφυπουργού, ο δήμαρχος είπε πως ΄΄πράγματι μπορεί να το ξεκινήσει το Πανεπιστήμιο αλλά το υπουργείο ίσως δεν είναι υποχρεωμένο να το τελειώσει΄΄, με τον κ. Μάρκου να σημειώνει: ΄΄Το «σύμφωνοι» σημαίνει να συμφωνούν δύο μέρη. Από τη στιγμή που το Πανεπιστήμιο καλώς ή κακώς κάνει αυτή την πρόταση, εάν δεν συμφωνήσει το υπουργείο τότε δεν μπορεί να προχωρήσει, χωρίς να χρειάζεται αλλαγή νόμου΄΄.

΄΄Έτσι καταργείται το αυτοδιοίκητο. Δεν μπορώ να αγνοήσω την πρόταση του Πανεπιστημίου΄΄, επέμεινε ο κ. Συρίγος.

Η πρώην υπουργός Παιδείας κ. Αναγνωστοπούλου ωστόσο σημείωσε: ΄΄Η διάταξη του 2017 είχε γίνει διότι με τον νόμο Αρβανιτόπουλου, το σχέδιο «Αθηνά» προέβλεπε την κατάργηση Τμημάτων, μη λαμβάνοντας υπόψη τη σύμφωνη γνώμη πρυτάνεων. Ήθελε έτσι να θεραπεύσει το ότι το υπουργείο έκλεινε Τμήματα χωρίς να ρωτήσει τις διοικήσεις των σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κάνοντας χρήση αυτού παρέμεινε και το Παράρτημα του Αιγίου και διατηρήθηκε και η Φυσικοθεραπεία του Αιγίου. Αυτό το «σύμφωνη γνώμη» δεν δεσμεύει το υπουργείο, παρά μόνο εάν υπάρχει πρόθεση κλεισίματος Τμημάτων ερήμην των Πανεπιστημίων΄΄.

Τα δύο επιχειρήματα…

Ο υφυπουργός πάντως αναφέρθηκε και στο πού πρέπει να «πατήσουν» οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη διατήρηση του Τμήματος στο Αίγιο, σημειώνοντας: ΄΄Τα δύο πιο σοβαρά επιχειρήματα από αυτά που άκουσα είναι ότι έχετε άρτιες εγκαταστάσεις στο Αίγιο και ότι η απόσταση δεν είναι τέτοια που να δικαιολογεί μία μεταφορά. Αυτά συνηγορούν υπέρ του Αιγίου. Μιλήστε με το Πανεπιστήμιο και με τον Πρύτανη άμεσα. Είναι εύλογα τα επιχειρήματά σας όμως το κρίσιμο σημείο είναι το Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου, καθώς ο νόμος προβλέπει πως το Πανεπιστήμιο έχει τον κρίσιμο ρόλο΄΄.

Υπόμνημα με αναφορά και στη σχετική νομοθεσία

Το βέβαιο είναι ότι το Τμήμα Φυσικοθεραπείας δεν μπορεί να κλείσει ούτε μόνο με απόφαση πρυτάνεως ούτε μόνο με απόφαση υπουργείου. Έτσι, αμέσως μετά την αποχώρηση του υφυπουργού από τη συζήτηση, αποφασίστηκε να συνταχθεί ένα λεπτομερές υπόμνημα, όπου βεβαίως θα γίνεται αναφορά και στη σχετική νομοθεσία και στο ότι το υπουργείο λαμβάνει τις τελικές πολιτικές αποφάσεις σε ανάλογα ζητήματα. Ο δήμαρχος Αιγιαλείας, κλείνοντας την τηλεδιάσκεψη, ζήτησε και έλαβε δέσμευση εκ μέρους των συμμετεχόντων για υποστήριξη του δήμου στα επόμενα δύσκολα βήματα με στόχο την εξασφάλιση της παραμονής της Σχολής Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο αλλά και της δημιουργίας νέων σχολών εν ευθέτω χρόνω.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr