background img
banner
banner

Έτοιμοι για μαζικό αγώνα με επίκεντρο τις ανάγκες τους

ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ – ΣΕ ΘΕΣΗ «ΜΑΧΗΣ» ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

«Ξεχασμένοι από την κυβέρνηση» δηλώνουν οι οικοδόμοι της περιοχής, αντιδρώντας στην έλλειψη στήριξης του κλάδου τους, αλλά και στη μη λήψη μέτρων ασφαλείας στα εργοτάξια, αφήνοντας τους εργαζόμενους εκτεθειμένους όχι μόνο στον κορωνοϊό αλλά και στα εργατικά ατυχήματα… Παράλληλα, οι οικοδόμοι, μέσω του Σωματείου τους, προειδοποιούν για όσα… επίκεινται και αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα, δηλώνοντας έτοιμοι για οργανωμένο, μαζικό αγώνα με επίκεντρο τις ανάγκες τους.

Έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού και οι άνθρωποι της οικοδομής διαπιστώνουν ότι βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη θέση να αντιμετωπίζουν τους κινδύνους που απειλούν την υγείας τους, αλλά και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των οικογενειών τους. ΄΄Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της πανδημίας έδειξε τις προθέσεις της για το πώς αντιμετωπίζει χιλιάδες εργαζόμενους στις Κατασκευές και άνεργους συναδέλφους μας΄΄, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, διαπιστώνοντας πως ΄΄από τον περσινό Μάρτη μέχρι σήμερα έχει αφήσει τους χώρους δουλειάς χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Το μόνο που κάνει είναι να ανακοινώνει μέτρα περιορισμού της μετάδοσης του κορωνοϊού με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα που όμως γίνονται κουρελόχαρτο στους χώρους δουλειάς από την εργοδοσία΄΄.

Ξεκαθαρίζει ακόμη πως ΄΄η εντατικοποίηση και οι ατέλειωτες ώρες δουλειάς μέσα στα εργοτάξια δεν αυξάνουν μόνο τους κινδύνους για τη ζωή μας από τον κορωνοϊό, αλλά έχουν σαν αποτέλεσμα αυτή την περίοδο να μετράμε καθημερινά νεκρούς συναδέλφους μας από εργοδοτικά εγκλήματα. Η έλλειψη των μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς δεν μπορεί να κρυφτεί, όσα παχιά λόγια κι αν λέει η Κυβέρνηση, όσες εξαγγελίες κι αν κάνει για δήθεν ελέγχους που «ΘΑ» γίνουν, αλλά ποτέ δεν γίνονται λόγω της συνειδητής υποστελέχωσης των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών που υπάρχει΄΄.

Στήριξη των υγειονομικών

Το Σωματείο Οικοδόμων Αιγίου, που είναι αλληλέγγυο σε κάθε αγώνα των υγειονομικών συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο κρίσιμο διάστημα στο Νοσοκομείο Αιγίου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το υποβαθμισμένο, όπως αναφέρει σύστημα Υγείας, τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, τα οποία, όπως τονίζει, ΄΄στην πραγματικότητα έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μιας νόσου (κορωνοϊού), που λόγω της εγκληματικής πολιτικής που ακολουθήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις, δεν μπορούν ούτε στοιχειωδώς να καλύψουν βασικές ανάγκες, αφήνοντας ασθενείς με άλλες νόσους στο «περίμενε»…

Η Κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα και να στηρίξει το δημόσιο σύστημα Υγείας, αντί να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, χωρίς να δίνει χρηματικές αποζημιώσεις στους μεγαλοκλινικάρχες, συνεχίζει να επιλέγει να στοχεύει όλους εμάς και να μας κουνά το δάχτυλο «ότι αν αρρωστήσουμε εμείς θα φταίμε». Είναι πολύ βολική μια τέτοια επιχειρηματολογία γιατί έτσι κρύβονται οι τεράστιες ευθύνες που έχουν τόσο η σημερινοί, όσο και οι προηγούμενοι κυβερνώντες που στο όνομα της εμπορευματοποίησης της Υγείας, των περικοπών για να χρηματοδοτηθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη έπαιξαν και παίζουν την υγεία του λαού στα ζάρια΄΄.

Προετοιμάζουν απεργιακή «απάντηση»

Την αγωνία του για το τι μέλλει γενέσθαι με τον κλάδο του, μεταφέρει στo protionline.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Αιγίου Παναγιώτης Νύχτης, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας αρνούνται πεισματικά να πάρουν μέτρα στήριξης των χιλιάδων οικοδόμων, ανέργων και των οικογενειών τους, όπως αναφέρει. Συγκεκριμένα, τονίζει: ΄΄Σε όλους εμάς, που έχουμε χίλια δύο προβλήματα, μας έχουν γυρίσει τις πλάτες ενώ στη μεγαλοεργοδοσία συνεχίζουν να δίνουν πακέτα και διευκολύνσεις. Μας προκαλούν οργή οι νέοι αντεργατικοί σχεδιασμοί που θα οδηγήσουν σε παραπέρα συρρίκνωση του ήδη πενιχρού και κουτσουρεμένου εισοδήματός μας.

Η Κυβέρνηση κάνοντας τα χατίρια της μεγαλοεργοδοσίας ετοιμάζεται να ψηφίσει νόμο ώστε οι εργοδότες να μην πληρώνουν τις υπερωρίες αλλά να χορηγούν άδειες και ρεπό μετά από ένα 6μηνο δουλειάς. Οι εργοδότες δηλαδή θα βάζουν στην τσέπη ζεστό χρήμα από την απληρωσιά και θα μας «πληρώνουν» με «αέρα κοπανιστό»΄΄.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων διαπιστώνει πως ΄΄η αντεργατική επίθεση δυναμώνει για να υλοποιηθούν οι απαιτήσεις του κεφαλαίου και η Κυβέρνηση φροντίζει να ενισχύει την καταστολή απέναντι σε συνδικάτα, απλούς εργαζόμενους και τους αγώνες΄΄, στηλιτεύοντας τις εικόνες βίας που έλαβαν χώρα στη Ν. Σμύρνη και τονίζοντας: ΄΄Οι ομολογημένοι σχεδιασμοί για περιορισμό της δράσης των συνδικάτων, για ασφυκτικό πλαίσιο στη λειτουργία και το περιεχόμενο τους, θα βρουν απέναντι τους τη μαζική αποφασιστική καταδίκη και απάντηση όλων των εργαζομένων όπως επίσης και οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για νέες αντεργατικές αλλαγές στα εργασιακά, στο ασφαλιστικό, στη σύνταξη, στους όρους αμοιβής΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr