background img
banner
banner

Βάζουμε το αλεύρι στο ψυγείο;

Πόσες φορές όταν ανοίγετε ένα πακέτο αλεύρι αναρωτιέστε αν θα το βάλετε πίσω στο ντουλάπι τροφίμων ή στο ψυγείο; Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να ξεκαθαρίσουμε αυτό το ζήτημα…

Δεν υπάρχει νοικοκυρά που να μην έχει έρθει αντιμέτωπη έστω μια φορά με το δυσάρεστο θέαμα των μικροσκοπικών ζωύφιων -για τα ακάρεα ο λόγος- που λατρεύουν το αλεύρι και μεγαλώνουν όταν υπάρχει ζέστη και υγρασία. Βέβαια όταν αυτά φαίνονται με γυμνό μάτι δυστυχώς έχουν ήδη πολλαπλασιαστεί.

Και παρά το γεγονός ότι τα εξευγενισμένα, όπως λέγονται, αλεύρια όπως το αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του έχουν μακρά ημερομηνία λήξης, αυτό δεν είναι αρκετό για να απαλλαγεί κανείς από τα ακάρεα. Ειδικά αν έχουν μετοικίσει μέσα στο ντουλάπι και μεταφέρονται από το ένα αλεύρι στο άλλο. Αυτός είναι ο λόγος που το ψυγείο είναι μια καλή λύση. Το κρύο εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό τους, με αποτέλεσμα να διατηρούνται περισσότερο. Αν θέλετε να επεκτείνετε κι άλλο τη διάρκεια ζωής τους μπορείτε να τα βάλετε ακόμα και στην κατάψυξη για ένα εξάμηνο περίπου…

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι τόσο στο ψυγείο όσο και στην κατάψυξη τα άλευρα κινδυνεύουν με αλλοίωση ή ακάρεα αν περάσει υγρασία σε αυτά. Όπερ σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα ένα αεροστεγές δοχείο μεταφέροντάς τα από τη συσκευασία τους. Ένας καλός τρόπος, μάλιστα, είναι να αποθηκεύσετε τη μεγάλη ποσότητα στην κατάψυξη και να μεταφέρετε σε ένα μικρότερο -αεροστεγές πάντα- δοχείο στο ψυγείο μόνο το αλεύρι που χρειάζεστε άμεσα.

Και θυμηθείτε, ένας καλός τρόπος για να βεβαιωθείτε για τη φρεσκάδα είναι η μυρωδιά αφού το αλεύρι πρέπει να μυρίζει… αλεύρι. Αν υπάρχει έστω και η υποψία ελαφριάς ξινίλας τότε έχει ήδη αλλοιωθεί.

Πηγή


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
TIPS

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr