background img
banner
banner

Βαριά ογκολογικά περιστατικά

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ Γ.Ν.Α.Α. ΑΠΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ Π.Γ.Ν.ΠΑΤΡΩΝ

Η εφαρμογή της απόφασης της 6ης ΥΠΕ Δυτικής Ελλάδας, που αφορά χειρουργεία ασθενών ογκολογικής φύσεως τα οποία δεν μπορούν να διεξαχθούν στο Νοσοκομείο του Ρίου, ξεκινάει από σήμερα το πρωί, σε χειρουργεία του Γ.Ν.Ν.Α. Ο σκοπός, είναι αφενός να μπορέσει να δοθεί μια “χείρα βοηθείας” από το Αίγιο στην Πάτρα, στα πλαίσια της “συνεργασίας” των νοσοκομείων, αφετέρου να εξυπηρετηθεί ένα πλήθος κόσμου που αυτή την στιγμή βρίσκεται στην αναμονή και… περιμένει, λόγω πληρότητας περιστατικών covid στο Π.Γ.Ν.Π.

Στα πλαίσια της αλληλεγγύης

Το “πράσινο φως” δίνει η διοίκηση του νοσοκομείου Αιγίου και ο διοικητής της έκτης ΥΠΕ Δυτικής Ελλάδας, στην διεξαγωγή λεπτεπίλεπτων και εξειδικευμένων χειρουργικών επεμβάσεων από ιατρούς του ΠΓΝΠ, “ογκολογικών” επεμβάσεων από σήμερα Παρασκευή και για τέσσερις βδομάδες ακόμα.

Πιο συγκεκριμένα, επειδή τα… παθολογικά περιστατικά και οι έκτακτες ή μη ανάγκες δεν σταματούν ποτέ, έστω και αν υπάρχει ο κορωνοϊός, δίδεται το βάρος στην “στήριξη” της ιατρικής αλληλεγγύης και συνεργασίας, προκειμένου να επωφεληθούν οι ασθενείς που αυτή τη στιγμή “τηρούν” υποχρεωτικά στάση αναμονής στην εισαγωγή τους για διάφορα περιστατικά.
Οι λίστες ασθενών που οι περιπτώσεις τους κρίνονται επείγουσες και δεν μπορούν να χειρουργηθούν λόγω “συμφόρησης” του συστήματος στο Ρίο, παίρνουν από σήμερα λίστα αναμονής στο Αίγιο. Όμως το επιστημονικό, χειρουργικό tim των Πατρινών ουρολόγων ιατρών, (Λιάτσικος – Καλλιδώνης), έρχεται δίχως αναισθησιολόγους. Τούτο σημαίνει ότι αυτόματα, ο ήδη… περιορισμένος αριθμός αναισθησιολόγων του τμήματος του Νοσοκομείου Αιγίου, επιφορτίζεται ακόμα με περισσότερες ευθύνες.

Υπενθυμίζεται ότι η μετακίνηση μίας αναισθησιολόγου του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, είχε φέρει τα “πάνω – κάτω” πριν από λίγο διάστημα, καθώς οι εργαζόμενοι του τοπικού νοσηλευτικού ιδρύματος και όχι μόνο, είχαν αντιδράσει καίρια και χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η κοινή γραμμή πλεύσης ενάντια σε οποιαδήποτε κίνηση υποβάθμισης της τοπικής νοσηλευτικής μονάδας συνεχίζεται, δίχως όμως η μονάδα να είναι αρνητική σε συνεργασία και “κατανόηση”, προκειμένου το κοινό συμφέρον να είναι πάντα, ο άνθρωπος και οι ανάγκες του, η υγεία και το αίσθημα ευθύνης των ιατρών απέναντι στον όρκο του Ιπποκράτη.
Για το θέμα είχε ρωτηθεί από το protionline.gr ο ιατρός (επιμελητής Α’ Χειρουργικής κλινικής), εκπρόσωπος των ιατρών του Νοσοκομείου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου και αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου Αριστείδης Κοκορές, ο οποίος στο ερώτημα εάν το νοσοκομείο δύναται να αντεπεξέλθει και να καλύψει επιπλέον περιστατικά από την Πάτρα, ανέφερε: ΄΄Θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε όμως αυτά δεν καθορίζονται σε συζητήσεις στο… πόδι. Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για συγκεκριμένα πράγματα. Σαν γιατροί δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα. Το νοσοκομείο δεν είναι δικό μας. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μας πουν για να καλύψουμε όποιες ανάγκες, ειδικά σε τέτοιες συνθήκες. Όμως πρέπει να γνωρίζουμε τι μας ζητούν και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε΄΄.

Κανελλόπουλος: «Έχει παραχωρηθεί ένας χώρος στην δική μας μονάδα για έναν μήνα»

Σήμερα στo protionline.gr ένας άλλος ιατρός του νοσοκομείου, ο διευθυντή της Ορθοπεδικής Κλινικής Αιγίου Δημήτρης Κανελλόπουλος, προσπαθεί να ¨αποκρυπτογραφήσει¨ την δράση και την “γέφυρα” συνεργασίας.

Σε ερώτηση για το ποιες θα είναι οι συνθήκες των χειρουργικών επεμβάσεων και πως αυτές προέκυψαν, ο κ. Κανελλόπουλος, εξηγεί: «Ένα ιατρικό tim από το νοσοκομείο του Ρίου ζήτησε λόγω του ότι οι χειρουργικές τους αίθουσες εκεί έχουν ¨κλείσει¨ λόγω του κορωνοϊού, να καλυφτούν κάποια ογκολογικά περιστατικά στην δική μας μονάδα, αφού στο Ρίο δεν δύναται να γίνουν. Συμφωνήθηκε λοιπόν, ότι θα τους παραχωρηθεί ένας χώρος στην δική μας μονάδα. Θα έρχονται κάθε Παρασκευή, για τέσσερις βδομάδες (για έναν μήνα δηλαδή). Προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε όσο μπορούμε, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το σύστημα και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις, γιατί πρόκειται για ογκολογικά περαστικά μεγάλης ιατρικής σημασίας.
Το ιατρικό tim της κλινικής της ουρολογίας, απευθύνθηκε σε εμάς και μας ζήτησε βοήθεια και εμείς φυσικά την παραχωρήσαμε. Η συμφωνία που κάναμε θα ισχύσει μεν για έναν μήνα, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση να χρειαστούν τις αίθουσες λίγο καιρό ακόμα. Στην συμφωνία που έχει γίνει, ισχύει ότι εάν υποχωρήσει η μετάδοση του κορωνοϊού και καλυτερεύσουν τα πράγματα βάσει ιικού φορτίου, θα φύγουν» αναφέρει ο διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής.

«Αυτές οι επεμβάσεις δεν εξυπηρετούν το δικό μας νοσοκομείο, εξυπηρέτηση γίνεται»

Ερωτώμενος ο κ. Κανελλόπουλος για το αν υπάρχει κάποιο ¨πρακτικό¨ ή οικονομικό κόστος, για τις ¨εμβόλιμες¨ αυτές επεμβάσεις, καθώς και αν αυτά τα χειρουργεία επηρεάζουν σε κάτι την μονάδα στο Αίγιο, τονίζει: «Υπάρχει κόστος για τους αναισθησιολόγους κατά κύριο λόγο. Στο Ρίο ήδη υπάρχει μια αναισθησιολόγος ¨δική¨ μας και τώρα αυτές οι έξτρα χειρουργικές επεμβάσεις που θα διεξάγονται είναι πίεση χρόνου και επιπρόσθετη ευθύνη, για τους ήδη υπάρχοντες στην μονάδα μας εδώ. Αυτές οι ουρολογικές επεμβάσεις δεν εξυπηρετούν σε κάτι το δικό μας νοσοκομείο. Απλά εξυπηρέτηση γίνεται» ενώ σε άλλη ερώτηση του protionline.gr για το αν ακόμα το νοσοκομείο Αιγίου και στις χειρουργικές μονάδες του υπάρχει πίεση ή η εικόνα του είναι καλύτερη ο κ. Κανελλόπουλος, αναφέρει: «Εμείς “βοηθάμε” εκ του μη έχοντος. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, παρόλα αυτά “ανοίγουμε” την πόρτα μας σε όποιους συνάδελφους χρειάζεται, προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όλοι οι πολίτες. Η συνεργασία μας είτε με τον κ. Καρβέλη, είτε με οποιοδήποτε νοσοκομείο, πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η σύμπνοια και η συνεργασία, πάντα υπερτερεί μπρος στην υγεία και τον άνθρωπο. Είναι ο αυτοσκοπός μας. Και πάντα ήταν» καταλήγει να πει ο ιατρός.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr