background img
banner
banner

«Επένδυση» στην ποιότητα και επάρκεια νερού το διυλιστήριο

Η ΔΕΥΑ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ

Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό σήμερα και η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας, με σχετικό δελτίο Τύπου, αναφέρεται στις προσπάθειες των τελευταίων χρόνων ώστε αφενός να αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη και αφετέρου να μεριμνήσει για την ποιότητα και επάρκεια του νερού που καταναλώνουν οι Αιγιαλείς.

Όπως τονίζει η διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης, ΄΄η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό (World Water Day) καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, που όρισε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού για το 2021, όπως ορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, είναι «δίνοντας αξία στο νερό». Το νερό έχει τεράστια και πολυδιάστατη αξία για τα νοικοκυριά, τη διατροφή, την κουλτούρα, την εκπαίδευση, την οικονομική δραστηριότητα του ανθρώπου και για την ακεραιότητα του φυσικού περιβάλλοντος – αξία, πέραν της τιμής του. Αν παραβλεφθεί αυτή η πολυδιάστατη αξία, ως ανθρωπότητα διατρέχουμε τον κίνδυνο της κακοδιαχείρισης αυτού του αναντικατάστατου φυσικού πόρου, ο οποίος δεν είναι ανεξάντλητος΄΄.

Η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, σημειώνει πως ΄΄τα τελευταία χρόνια, μετά και την επέκταση της επιχείρησης σε όλη την έκταση του Δήμου, έχει βελτιώσει αισθητά την επάρκεια και την ποιότητα του νερού, αξιοποιώντας κάθε σύγχρονο τρόπο και δρομολογώντας έργα προς αυτή την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται και η υλοποίηση του εμβληματικού έργου της κατασκευής εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και κεντρικών αγωγών μεταφοράς νερού Δήμου Αιγιαλείας (Διυλιστήριο Σελινούντα), που εντάχθηκε πρόσφατα στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών. Από την υλοποίηση και λειτουργία του συνολικού έργου, θα εξασφαλιστεί όχι μόνο η επαρκής ποσότητα αλλά και η καλύτερη ποιότητα νερού για τους καταναλωτές σε μεγάλο μέρος του Δήμου Αιγιαλείας, μιας και θα εκλείψει η σταδιακή επιδείνωση των πόσιμων υδάτων από νιτρικά, λόγω των λιπασμάτων που αξιοποιούνται στις αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής. Επιπλέον, με το διυλιστήριο θα επιλυθεί κατά ορθολογικό τρόπο η διαχείριση και η προστασία του υδατικού δυναμικού της ευρύτερης περιοχής, με την καλύτερη εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων του Σελινούντα για τη σημερινή και για τις επόμενες γενιές΄΄.

40,8 mg/L τα νιτρικά στο νερό του Αιγίου

Στο μεταξύ, αυξημένα ποσοστά νιτρικών στο πόσιμο νερό της περιοχής παρουσιάζουν τα στοιχεία της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα νιτρικά. Μάλιστα, σε περιπτώσεις μεγάλης αύξησης, τα νιτρικά ορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία και συγκεκριμένα την πρόκληση μεθαιμοσφαιριναιμίας, που εμποδίζει την κανονική μεταφορά οξυγόνου από το αίμα στους ιστούς. Η ρύπανση από τα νιτρικά προέρχεται από την υπερβολική χρήση λιπασμάτων και διεθνώς αναφέρεται ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα επιβάρυνσης των υδάτων, με πραγματικό κίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό, ειδικά για εγκύους, βρέφη και μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Realnews, η ολιγωρία των ελληνικών κυβερνήσεων όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος έχει ως αποτέλεσμα το νερό που ρέει από τις βρύσες σε χιλιάδες κατοικίες να υπερβαίνει τα ασφαλή όρια κατανάλωσης. Σημειώνεται πως επισήμως από την Ε.Ε. έχει τεθεί το όριο των 50 mg/L, ωστόσο στη νομοθεσία συνολικά 7 χωρών-μελών (Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Κροατία) υπάρχει η σύσταση στους καταναλωτές να αποφεύγεται ακόμα και η κατανάλωση νερού με νιτρικά άνω των 10 mg/L. Το ίδιο επίπεδο των 10 μικρογραμμαρίων νιτρικών ανά λίτρο νερού είναι το επίσημο όριο ασφαλείας.

Υπέρβαση του ορίου των 10 mg/L εντοπίζεται και σε συνολικά 24 περιοχές ακόμα, οι οποίες βρίσκονται κυριολεκτικά σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας , μεταξύ των οποίων και το Αίγιο με 40,8 mg/L. Στη δε Πάτρα, στις ίδιες μετρήσεις του 2019 και του 2020, τα επίπεδα των νιτρικών είναι 14 mg/L.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr