background img
banner
banner

Επιχείρηση… εκκένωσης του Τριαντείου

ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ ΣΕ 43 ΔΙΑΜΕΝΟΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΩΣ ΤΙΣ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ό,τι δεν κατάφεραν οι προκάτοχοί της, να καταργήσουν δηλαδή τον καταυλισμό Τριαντείου και να απομακρύνουν τα κοντέινερς, επιχειρεί η δημοτική αρχή. Χθες εστάλησαν ειδοποιητήρια στους διαμένοντες ότι εάν μέχρι τις 15 Απριλίου δεν φροντίσουν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό, τότε θα δοθεί εντολή διακοπής ηλεκτροδότησης και υδροδότησης…

Οι απόψεις σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στο συγκεκριμένο σημείο είναι… διαχρονικά διχασμένες αφού οι μεν κάτοικοι της γύρω περιοχής ζητούν την κατάργηση του καταυλισμού, κάνοντας λόγο για έλλειψη καθαριότητας και μισθώσεις των κοντέινερς, όπως επίσης και το ότι κανείς από τους διαμένοντας δεν ανήκει στους σεισμοπαθείς του 1995 όταν δημιουργήθηκε ο καταυλισμός, οι δε κάτοικοι επιμένουν πως είναι τα σπίτια τους και δεν έχουν κάπου αλλού να διαμείνουν, ζητώντας από τον δήμο ή από το κράτος στέγη για να αποχωρήσουν.

Άλλες προσπάθειες είχαν αποβεί άκαρπες

Το θέμα… άγγιξαν στο παρελθόν σχεδόν όλοι οι δήμαρχοι όμως δεν κατάφεραν να το προχωρήσουν. Το 2017 ο πρώην δήμαρχος Θανάσης Παναγόπουλος είχε στείλει ειδοποιητήρια προς όλους τους διαμένοντες στον καταυλισμό του Τριαντείου, όπως προσέλθουν υποχρεωτικά με την αστυνομική τους ταυτότητα σε διάστημα δεκαπενθήμερου στα γραφεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου προκειμένου να ενημερωθούν για την εκεί διαμονή τους. Στην προσπάθεια μάλιστα εκκένωσης του οικισμού είχε επικοινωνήσει με την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων για την επιστροφή των κοντέινερς, όσων τουλάχιστον «κρατιούνταν». Το όλο εγχείρημα είχε «σκοντάψει» στις αντιδράσεις των κατοίκων που είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα και στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η σημερινή δημοτική αρχή ωστόσο φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει τις διαδικασίες ώστε να καταυλισμός να επιτελέσει τον αρχικό σκοπό του για προσωρινή φιλοξενία σεισμοπλήκτων που είχαν χάσει τα σπίτια τους στον μεγάλο σεισμό, πριν 26 χρόνια.

Στόχος του δημάρχου να παραδοθεί στην κοινωνία ένας χώρος καθαρός

Ερωτηθείς από το protionline.gr για τις προθέσεις του, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος επισήμανε: ΄΄Έχουμε δρομολογήσει τις απαιτούμενες γραφειοκρατικές προετοιμασίες προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό που ήταν στόχος και παλαιότερα αλλά δεν επετεύχθη, δηλαδή να παραδοθεί επιτέλους ένας χώρος καθαρός όπως πρέπει στην κοινωνία και ελπίζουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα και κυρίως μετά την πανδημία θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τον στόχο. Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο, γνωρίζουμε και τις δυσκολίες που είχαν παρουσιαστεί στο παρελθόν, όμως πιστεύουμε ότι στο τέλος θα το επιτύχουμε΄΄.

Ερωτηθείς αναφορικά με το εάν θα υπάρξει πρόβλεψη για τη στέγαση κάπου αλλού των όσων διαμένουν στον καταυλισμό, ο δήμαρχος τόνισε πως ΄΄θα κάνουμε ό,τι είναι νόμιμο΄΄. Επίσης, για το πώς θα αξιοποιηθούν τα κοντέινερς στη συνέχεια, είπε: ΄΄Όσα μπορούν και είναι σε κατάσταση να επιστραφούν, θα σταλούν πίσω στην Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων και για όσα δεν είναι σε θέση, θα ακολουθήσουμε ό,τι προβλέπεται βάσει νόμου΄΄.

Τέλος, σχετικά με το πώς σκέφτεται τον χώρο μετά την κατάργηση του καταυλισμού, επισήμανε πως ΄΄ο χώρος ανήκει στο Κληροδότημα, επομένως η διαχείριση δεν είναι μόνο δικό μας ζήτημα. Η κυριότητα είναι αμφισβητούμενη. Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς είναι να υπάρχει μία ελεύθερη θέση και κυρίως ένας καθαρός χώρος για τους κατοίκους της περιοχής΄΄.
Η επιθυμία είναι η δημιουργία ενός πάρκου ή ενός χώρου αναψυχής, ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου, αυτό θα διερευνηθεί εάν μπορεί να γίνει.

Είχε λάβει απόφαση και η Κοινότητα Αιγίου

Να σημειωθεί πάντως πως ανάλογη απόφαση για κατάργηση του καταυλισμού και απομάκρυνση των κοντέινερς είχε ληφθεί τον περασμένο Οκτώβριο και από το Συμβούλιο Κοινότητας Αιγίου.
Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες, ο νομικός σύμβουλος του δήμου Γιώργος Μπέσκος, έκανε γνωστό στo protionline.gr πως χθες ΄΄εστάλησαν 43 εξώδικα σε διαμένοντας στον καταυλισμό μέσω των οποίων τους δίδεται διορία ως τις 15 Απριλίου να φύγουν, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα δοθεί εντολή για διακοπή ρεύματος και νερού΄΄.
Μάλιστα, η όλη διαδικασία ευσταθεί νομικά, δεδομένου ότι οι διαμένοντες δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr