background img
banner
banner

«Ετοιμοπόλεμοι» με το Τοπικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών

ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Σε μία περιοχή που έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν από σεισμούς, πυρκαγιές, έντονα καιρικά φαινόμενα και κ.λπ., το Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, σε συνάρτηση με το Γενικό Σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο.

Ο δήμος Αιγιαλείας έχει εκπονήσει το Σχέδιο, βάσει του οποίου θα κινηθεί πλέον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το οποίο τίθεται σήμερα προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Το Σχέδιο έχει συντάξει το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου, φέρει την ονομασία «Τοπικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης Συνεπειών για Φυσικές – Τεχνολογικές και Λοιπές Απειλές, Δήμου Αιγιαλείας» και έχει εγκριθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή. Ο σχετικός νόμος είχε ψηφιστεί πριν από ένα χρόνο, χρήζοντας τον εκάστοτε δήμαρχο αποκλειστικά υπεύθυνο να συνταχθεί εντός 18 μηνών, Τοπικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης Συνεπειών για Φυσικές, Τεχνολογικές Καταστροφές και λοιπές απειλές εντός της χωρικής επικράτειας του δήμου.

Με στόχο τον άριστο συντονισμό

Όπως ανέφερε στo protionline.gr η αντιδήμαρχος, αρμόδια για τα θέματα Πολιτικής Προστασίας Μαρία Γιδά, ΄΄σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 21 του ν. 4662/2020 (Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού Πολιτική Προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις), οι δήμοι οφείλουν να συντάξουν Τοπικό Σχέδιο, ώστε να υπάρχει άριστος συντονισμός και ετοιμότητα σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών. Στο πλαίσιο αυτό συντάχθηκε το Τοπικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης Συνεπειών για Φυσικές – Τεχνολογικές και Λοιπές Απειλές δήμου Αιγιαλείας, στο οποίο περιγράφεται η οργάνωση της αντιμετώπισης και βραχείας αποκατάστασης των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και λοιπόν απειλών και προσδιορίζεται το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού, υλικών και μέσων Πολιτικής Προστασίας που μπορούν να διατεθούν΄΄.
Πρόσθεσε ακόμη πως ΄΄το Σχέδιο περιλαμβάνει Γενικό Μέρος με διατάξεις που έχουν εφαρμογή σε κάθε καταστροφή και Ενότητες που εξειδικεύουν τις διατάξεις του Γενικού Μέρους για καταστροφές σχετιζόμενες με ειδικούς κινδύνους΄΄. Επιπλέον, κατέστησε σαφές πως ΄΄το εν λόγω σχέδιο είναι πλήρως εναρμονισμένο με τα Γενικά Σχέδια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας΄΄.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Με βάση την εισήγηση του Προϊστάμενου του Αυτοτελούς τμήματος Περιβάλλοντος — Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αιγιαλείας Χαρ. Στεφανίδη – Πολιτικού Μηχανικού, το Σχέδιο περιλαμβάνει προγραμματισμό δράσης σε περίπτωση εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων με την κωδική ονομασία «ΔΑΡΔΑΝΟΣ», σχεδιασμό για δασικές πυρκαγιές με την ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ», για την εκδήλωση σεισμών με την κωδική ονομασία «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ», για την αντιμετώπιση τεχνολογικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης (Γενικό ΣΑΤΑΜΕ) με την κωδική ονομασία «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ», για την αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Ατυχημάτων κατά την Οδική και Σιδηροδρομική Μεταφορά Επικίνδυνων Εμπορευμάτων και για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των Συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού με την κωδική ονομασία «ΒΟΡΕΑΣ».

Να σημειωθεί ότι ο δήμος υποχρεούται να τηρεί και να κοινοποιεί σε μηνιαία βάση στον Περιφερειακό Συντονιστή, επικαιροποιημένη κατάσταση του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού, των μέσων και υλικών πολιτικής προστασίας, παρακολουθώντας το επίπεδο ετοιμότητάς τους, σύμφωνα με τις οδηγίες του. Στην κατάσταση αυτή συμπεριλαμβάνεται το ανθρώπινο δυναμικό, υλικά και μέσα που διατίθενται εκτός Δήμου για την παροχή υποστήριξης σε καταστάσεις επιπέδου έκτακτης ανάγκης «Επιπέδου 4» (Red Code).

Περιλαμβάνονται ακόμη ειδικά σχέδια για την προληπτική οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών, τα οποία καταρτίζονται με τη συνδρομή των κατά τόπους αρμόδιων αστυνομικών, πυροσβεστικών, υγειονομικών και λιμενικών αρχών. Ειδικότερα: α. Διαδικασίες για τη λήψη απόφασης οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών για λόγους προστασίας της ζωής ή της υγείας τους, από εν εξελίξει ή από επαπειλούμενο κίνδυνο ή απειλή. β. Εναλλακτικές οδεύσεις απομάκρυνσης και μέτρα εξασφάλισής της, όπως ενδεικτικά η προσωρινή μονοδρόμηση οδών διπλής κατεύθυνσης. γ. Τρόπους και δυνατότητες μεταφοράς πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μέσων μαζικής μεταφοράς. δ. Διαδικασίες για την ενημέρωση του κοινού πριν και κατά τη διάρκεια της οργανωμένης απομάκρυνσης, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων με κινητικές δυσκολίες ή ειδικές ανάγκες. ε. Δράσεις για την εύρεση θέσεων κατάλληλων χώρων υποδοχής, προσωρινής καταφυγής, στέγασης και παροχής διοικητικής μέριμνας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr