background img
banner
banner

Ευχαριστίες της Ιεράς Μητρόπολης για το ενδιαφέρον της Περιφέρειας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΙΣΣΑΣ

Ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας για το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σχετικά με τη σωτηρία του πλατάνου στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Πλατανιώτισσας. Με ανακοίνωσή της, η Ιερά Μητρόπολη αναφέρεται στη διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Αντιπεριφερειαρχών Θεόδωρου Βασιλόπουλου και Φωκίωνα Ζαΐμη, του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, της Διεύθυνσης Δασών Αχαΐας και άλλων ειδικών επιστημόνων για τη σωτηρία των πλατάνων από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων, γνωστής στην επιστημονική κοινότητα ως «Ceratocystis platani».

Αφορμή για την τηλεδιάσκεψη αυτή υπήρξε η Εκκλησία της Παναγίας της Πλατανιώτισσας στο συνώνυμο χωριό της επαρχίας Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, η οποία βρίσκεται εντός ενός ιστορικού υπεραιωνόβιου πλατάνου και αποτελεί θρησκευτικό μνημείο της περιοχής με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Δυστυχώς ο ιστορικός πλάτανος του θρησκευτικού αυτού μνημείου, έχει προσβληθεί από την ασθένεια αυτή, η ίαση της οποίας αποτελεί εξαιρετικά δύσκολο θέμα με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα.

Όπως τονίζεται από την Ιερά Μητρόπολη, ΄΄το 2013 αμέσως μετά τη γνωστοποίηση από τους ειδικούς επιστήμονες της ασθένειας του πλατάνου, πραγματοποιήθηκε με τη φροντίδα της Ιεράς Μητροπόλεως υλοτομία μέρους του προσβεβλημένου δένδρου με σκοπό την αποφυγή επέκτασης του παθογόνου μύκητα σε άλλα τμήματα του κορμού και των ριζών του. Ωστόσο, ο μύκητας επεκτάθηκε στο πρέμνο του υλοτομηθέντος πλατάνου, παρόλο που τότε δεν υπήρχαν εμφανή συμπτώματα προσβολής στο κατώτερο τμήμα του κορμού. Έκτοτε σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούνται προληπτικές κλαδεύσεις αποφόρτισης του πλατάνου με σκοπό να μειωθεί το φερόμενο φορτίο του και κατ’ επέκταση ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος. Οι συγκεκριμένες επεμβάσεις κρίθηκαν απαραίτητες αφενός για την ασφάλεια των προσκυνητών και αφετέρου για την αποτροπή διάδοσης του μύκητα. Οι ενδεδειγμένες αυτές εργασίες υλοποιούνται με τη γνωμοδότηση και συγκατάθεση του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας (Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιολογικών Χώρων), του Δασαρχείου Καλαβρύτων, της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και της Τοπικής Κοινότητας Πλατανιώτισσας΄΄.

Σημειώνονται ακόμη τα εξής: ΄΄Η Ιερά Μητρόπολή μας διά του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, εκφράζει τις θερμότατες ευχαριστίες της στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, Νεκτάριο Φαρμάκη, στους συμμετέχοντες στη διαδικτυακή ημερίδα Αντιπεριφερειάρχες, στον Δήμαρχο Καλαβρύτων, Αθανάσιο Παπαδόπουλο και στους Υπεύθυνους του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών της Διεύθυνσης Δασών Αχαΐας για το αμετάπτωτο ενδιαφέρον τους σχετικά με το μοναδικό αυτό στο είδος του Πανελλήνιο Προσκύνημα της Παναγίας μας, καθώς και για την εναγώνια και συνεχή προσπάθειά τους με σκοπό την αντιμετώπιση και επίλυση του προβλήματος για τη διάσωση αυτού του ανακηρυγμένου ως διατηρητέου μνημείου της φύσεως και εκκλησιαστικού θησαυρίσματος της περιοχής μας΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr