background img
banner
banner

Ε.Λ.Μ.Ε. Β΄ ΑΧΑΪΑΣ: Από το 1857 στο 2021 για έναν κόσμο ισότητας, χειραφέτησης και ελευθερίας…

Στην καθημερινή «μάχη» της γυναίκας εκπαιδευτικού που υπηρετεί το δημόσιο σχολείο αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Ε.Λ.Μ.Ε. Β΄ Αχαΐας, με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Μιλά για την ισότητα των φύλων, που είναι θέμα Παιδείας αλλά και στα προβλήματα και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν, καθώς επίσης και για τη… χιονοστιβάδα καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης.

Δίνοντας ιστορικά στοιχεία για την ημέρα, σημειώνει: ΄΄Η 8η Μάρτη  ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στη μνήμη του αγώνα των εργατριών της Νέας Υόρκης το 1857, έχει καταγραφεί στη συλλογική συνείδηση ως ημέρα σύμβολο για τους αγώνες των γυναικών ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης, στην εργασία, την κοινωνία, την οικογένεια. Η καταπίεση που υφίστανται εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο, με παραβίαση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, στέρηση της εκπαίδευσης,  εξαναγκασμός σε σκληρή -χαμηλότερα ή καθόλου αμειβόμενη- εργασία, η επιβολή ακόμα και του συζύγου και του γάμου, η έλλειψη φροντίδας για τη μητρότητα και την υγεία, η βία, η σωματεμπορία, οι βιασμοί ακόμα και η αφαίρεση της ζωής, η ενδοοικογενειακή βία, σηματοδοτούν τις συνθήκες ζωής των γυναικών και τον «πολιτισμό» της κοινωνικής μας οργάνωσης. Και αν αυτά μοιάζουν να αφορούν τις γυναίκες στον λεγόμενο Τρίτο Κόσμο, έρχεται η πανδημία (κι όχι μόνο) για να θυμίσει ότι και στην «πολιτισμένη» Ευρώπη αυξήθηκε το ποσοστό ενδοοικογενειακής βίας, οξύνθηκε η εργασιακή επισφάλεια των γυναικών, ενώ η τηλεργασία ενοποίησε τον χώρο του σπιτιού με τον χώρο της δουλειάς διαμορφώνοντας  συνθήκες διαρκούς καταπίεσης, ενώ σε συνθήκες κρίσης η εγκυμοσύνη των γυναικών που εργάζονται με όρους ελαστικής εργασίας δεν θωρακίζεται απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τις απολύσεις΄΄.

Όξυνση της έμφυλης βίας

Επίσης, σημειώνει: ΄΄Το τελευταίο δε διάστημα η  ιονοστιβάδα καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμού σε όλους τους εργασιακούς χώρους φέρνει με οδυνηρό τρόπο στο προσκήνιο την όξυνση της έμφυλης βίας, που φανερώνουν την υποτίμηση των γυναικών και το ρόλο που τους επιφυλάσσεται στον κοινωνικό καταμερισμό. Οι αποκαλύψεις μέσω του ελληνικού #metoo αναδεικνύουν την βρωμιά ενός συστήματος που σαπίζει σε όλους τους τομείς, αλλά και τη διαπλοκή, την επιλεκτική αδράνεια των διωκτικών αρχών, την πολιτική συγκάλυψη΄΄.

Οι γυναίκες -εκπαιδευτικοί συχνά βιώνουν αρνητικές διακρίσεις

΄΄Στην εκπαίδευση΄΄, σύμφωνα με την Ένωση, ΄΄η γυναικεία αριθμητική υπεροχή –  το 68% του εκπαιδευτικού προσωπικού όλων των βαθμίδων είναι γυναίκες και το  63% στη Δευτεροβάθμια- δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και εξάλειψη των ανισοτήτων και διακρίσεων. Οι γυναίκες -εκπαιδευτικοί συχνά βιώνουν αρνητικές διακρίσεις στο χώρο εργασίας τους και αντιμετωπίζονται με στερεότυπα και προκαταλήψεις. Παράλληλα, το καθεστώς της ελαστικής εργασίας των συμβασιούχων στην εκπαίδευση (αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών) δεν αναγνωρίζει ουσιαστικά  δικαιώματα των γυναικών. Mετά από σκληρούς αγώνες δόθηκε  άδεια 3,5 μηνών ανατροφής που δεν αρκεί!  Ακόμα, δεν έχουν δοθεί στις αναπληρώτριες άδειες επαπειλούμενης κύησης και ασθένειας τέκνου με αποδοχές, ένσημα και προϋπηρεσία, ενώ  κατά την άδεια κύησης και λοχείας καταβάλλονται αποδοχές και ένσημα μόνο για τις πρώτες 13 μέρες!! Αντί το υπουργείο να νομοθετήσει την άρση των διακρίσεων εις βάρος των αναπληρωτριών προβλέπει τριετή αποκλεισμό από τους πίνακες, αν δεν δεχτούν την θέση πρόσληψης, πλήττοντας κυρίως τις αναπληρώτριες εγκυμονούσες και μητέρες βρεφών΄΄.

Τι αντιμετωπίζουν, τι διεκδικούν για το δημόσιο σχολείο

΄΄Ταυτόχρονα, ως εκπαιδευτικοί, γνωρίζουμε ότι η ισότητα των φύλων είναι επίσης και ζήτημα παιδείας. Το δημόσιο σχολείο, που εμείς διεκδικούμε, θα εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες στην πρόσβαση των αγοριών και των κοριτσιών στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, θα καλλιεργεί τις αρχές της ισότητας στη θεωρία και στην πράξη, στο γνωστικό επίπεδο αλλά και στο καθημερινό βίωμα στο χώρο του σχολείου΄΄, σημειώνει, προσθέτοντας: ΄΄Δίνουμε καθημερινά τη μάχη για την καταπολέμηση του έμφυλου ρατσισμού, των διακρίσεων, της  προκατάληψης ότι το ένα φύλο είναι εγγενώς ανώτερο από το άλλο, την καλλιέργεια των αξιών της ισοτιμίας και της αλληλεγγύης των ανθρώπων ανεξάρτητα από φύλο, εθνικότητα, κοινωνική τάξη και την εμπέδωση αντίστοιχων στάσεων, την καταπολέμηση της βία και της σεξουαλικής παρενόχλησης, που έχουν θύματά τους κυρίως τις γυναίκες, ισότητα ευκαιριών για τις γυναίκες εκπαιδευτικούς  στην επαγγελματική εξέλιξη και την ανάληψη θέσεων ευθύνης, τη συμμετοχή τους στο συνδικαλιστικό κίνημα και στα όργανά του.

Διεκδικούμε το αυτονόητο: Ίσα δικαιώματα για τις  αναπληρώτριες. Εξίσωση των αδειών διευκόλυνσης μητρότητας για όλες τις γυναίκες. Άδεια επαπειλούμενης κύησης, 5μηνη άδεια κύησης και λοχείας, 9μηνη άδεια ανατροφής με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας. Άδειες ασθένειας τέκνου για όλους τους αναπληρωτές \τριες χωρίς καμία περικοπή των αποδοχών τους. Μειωμένο ωράριο εργασίας για γονείς με παιδιά ΑΜΕΑ, χωρίς περικοπές των αποδοχών τους. Ίσα δικαιώματα για όλες/ους. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους. Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις “ελαστικές” εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής αργίας! Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας (γηροκομεία, παιδικοί σταθμοί, πρωτοβάθμια περίθαλψη), δημιουργία και λειτουργία σε κάθε νομό ιατροδικαστικών κέντρων και δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας και για τη στήριξη των θυμάτων της έμφυλης βίας (ξενώνες, για την ασφαλή διαμονή των γυναικών, παιδιών, αναπήρων και ατόμων που αντιμετωπίζουν έμφυλη ή/και ενδοοικογενειακή βία, τηλεφωνικές γραμμές, νομικής, ιατρικής και ψυχολογικής υποστήριξης κ.ά). Οικονομική ενίσχυση των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους και διασφάλιση αξιοπρεπών όρων διαβίωσης. Καμία ανοχή στην παρενόχληση, στη βία και στην αυθαιρεσία στους εργασιακούς χώρους Άμεση δικαίωση σε περιστατικά σεξιστικών, εργοδοτικών αυθαιρεσιών, ηθικής και ψυχολογικής παρενόχλησης στους εργασιακούς χώρους. Παραδειγματική τιμωρία των ενόχων χωρίς συγκαλύψεις. ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr