background img
banner
banner

Η άμπωτη… τράβηξε τη θάλασσα προς τα μέσα

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΑΜΜΟΥΔΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ – ΔΕΝ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΠΡΟΔΡΟΜΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΕΙΣΜΟΥ

Η σπάνια διακύμανση της θάλασσας που παρουσιάζεται σε πολλά σημεία ανά τη χώρα είναι αισθητή και στην Αιγιάλεια όπου σε πολλές παραλίες τα κύματα έχουν υποχωρήσει προς τα μέσα, αποκαλύπτοντας… χαμένες παραλίες.

Η άμπωτη έφερε τη θάλασσα αρκετά μέτρα πιο μέσα, στο σημείο που ήταν πριν από μία εικοσαετία και πλέον, προτού η διάβρωση συνεχίσει το καταστροφικό της έργο… Η Αλυκή συνδέεται ξανά από στεριάς με τα Διγελιώτικα και η Ροδιά με τον Ελαιώνα, με τους παλιότερους να θυμούνται πως αυτό συνέβαινε χρόνια πριν… Είναι χαρακτηριστική η εικόνα των Διγελιωτίκων, μία από τις παραλίες που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη διάβρωση από τον σεισμό του 1995 και μετά όπου η θάλασσα έχει υποχωρήσει αρκετά μέτρα. Μάλιστα, αλλιώτικες εικόνες με αμμουδερές παραλίες προξενούν ιδιαίτερη εντύπωση στους επισκέπτες.

Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό εξήγησε ότι πρόκειται για τη μετακίνηση θαλάσσιων μαζών λόγω της έλξης των πλανητών και της θέσης του ήλιου, ενώ ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός, υποστήριξε ότι είναι ένα αστρονομικό φαινόμενο και πως θα διαρκέσει λίγες μέρες ακόμα. Για το φαινόμενο της άμπωτης έγραψε στο Facebook ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης: «Το διάστημα από 20/2/2021 έως και σήμερα παρουσιάστηκαν πολύ υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις (υψηλό βαρομετρικό) πάνω από το Αιγαίο. Επίσης στις 27/2/2021 είχαμε νέα σελήνη, άρα την εμφάνιση παλιρροιακής συζυγίας (ευθυγράμμιση Ήλιου-Γης-Σελήνης), που φέρνει το μεγαλύτερο εύρος της αστρονομικής παλίρροιας και την εμφάνιση της χαμηλότερης θαλάσσιας στάθμης στη φάση της άμπωτης. Η πτώση της στάθμης είναι προσεισμικό φαινόμενο γιατί σε περιοχές έντονων τεκτονικών διεργασιών «από τις τεκτονικές δυνάμεις φουσκώνει» ο γήινος φλοιός λίγες μέρες πριν τη διάρρηξη και φυσικά χαμηλώνει η στάθμη. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟ ΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΔΕΝ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΘΕΣΗ ΑΛΛΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Επομένως είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει να κάνει με πρόδρομα φαινόμενα».


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr