background img
banner
banner

Η Αγία Λαύρα εόρτασε τον προστάτη και έφορό της της Άγ. Αλέξιο

ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΠΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ: «ΕΡΧΕΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ»

Με ελαφριά ανοιξιάτικη χιονόπτωση στο υπέροχο φυσικό σκηνικό στην καρδιά του δάσους, με κρύο καιρό αλλά έντονη θρησκευτική και πατριωτική έξαρση η Ιστορική Μονή Αγίας Λαύρας της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας από το απόγευμα της 16ης μέχρι το πρωί της 17ης Μαρτίου 2021 παρά την απουσία πιστών, λόγω περιοριστικών υγειονομικών μέτρων, γιόρτασε με συγκλονιστικό και εντυπωσιακό τρόπο τον προστάτη και έφορό της, τον πολιούχο της πόλης των Καλαβρύτων, Άγιο Αλέξιο, τον άνθρωπο του Θεού, του οποίου η θαυματουργή, τίμια κάρα -δώρο του Αυτοκράτορα Μανουήλ Παλαιολόγου το 1398- φυλάσσεται στο μοναστήρι.

Το απόγευμα της Τρίτης τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτου, κ. Ιερωνύμου, με την παρουσία των ηγουμένων τριών μεγάλων Μονών και του Δημάρχου Καλαβρύτων, Αθανάσιου Παπαδόπουλου. Ακολούθησε η καθιερωμένη μέχρι πρωίας ολονύκτια Ιερή Αγρυπνία με αγιορείτικο τυπικό και η Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων. Τον Μητροπολίτη, που ιερούργησε σύμφωνα με το εκκλησιαστικό έθος και με απόλυτη εκκλησιαστική τάξη πλαισίωναν κληρικοί της Μητροπόλεως, προσδίδοντας βυζαντινή μεγαλοπρέπεια στις νυκτερινές Ακολουθίες.

Οι μελωδικές, σχεδόν ουράνιες ψαλμωδίες από τους Ιεροψάλτες, αδελφούς Κατσιβάλη, για ένα συνεχόμενο δωδεκάωρο συν Θεώ προσέφεραν ηχητική πανδαισία και ψυχική ανάταση συγχρόνως, όπως με ενθουσιασμό δήλωναν ακροατές της πολύωρης ραδιοφωνικής μετάδοσης από την ιστοσελίδα της Μητροπόλεως και από άλλα τοπικά και αθηναϊκά Μέσα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, καθώς οι πιστοί αποκλεισμένοι λόγω πανδημίας, μην έχοντας πρόσβαση στους ιερούς μας ναούς, διψούν για γνήσια Ορθόδοξα πνευματικά ακούσματα.

Πιστή αναπαράστασην της ορκωμοσίας των οπλαρχηγών του Ιερού Αγώνα

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά μετά από 200 χρόνια έγινε πιστή αναπαράσταση της ορκωμοσίας των οπλαρχηγών του Ιερού Αγώνα κατά την 16η προς 17η Μαρτίου, όπως και το 1821. Η Μονή αναβίωσε πράγματι συνταρακτικές ιστορικές σελίδες.

Τα μέλη της θεατρική ομάδας “Πάνος Μίχος”, επέλεξαν σε συνεργασία με τη μοναστική κοινότητα, να πραγματοποιήσουν την αναπαράσταση για πρώτη φορά στην ακριβή ημερομηνία της, το βράδυ στον Εσπερινό της εορτής του Αγίου Αλεξίου.

Ο εμπνευσμένος και λιτός λόγος του Μητροπολίτου, κ. Ιερωνύμου, θα παραμείνει ιστορικός, επισφραγίζοντας τον διπλό γιορτασμό μετά από 200 χρόνια. Κινήθηκε ανάμεσα στους δύο πόλους αφενός της εθνικής επετείου για την κήρυξη της Επανάστασης αφετέρου της ανάγκης για μετάνοια όλων εν μέσω Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

«Να μετανοήσουμε με πίστη, ταπείνωση και αγάπη»

Συγκεκριμένα τόνισε: «Οι ήρωές μας, εμπιστεύτηκαν τον Χριστό και την Παναγία, ήρθαν στην Αγία Λαύρα πήραν το λάβαρο από το παραπέτασμα της Ωραίας Πύλης, σήκωσαν σημαία κι έδωσαν τον όρκο ή να πεθάνουν ή να ζήσουν ελεύθεροι. Και κέρδισαν. Σήμερα οι Νεοέλληνες έχουμε όλοι κιοτέψει κι έχουμε προδώσει και τον Χριστό και την πατρίδα. Πρώτος εγώ και μετά εσείς να μετανοήσουμε με πίστη, ταπείνωση και αγάπη, για να έρθει πάλι ο Χριστός στην όμορφη και ξακουσμένη Ελλάδα μας».

Τέλος ευχήθηκε ψυχική αλλά και σωματική ελευθερία σε όλους από τα δεσμά του κορωνοϊού, η οποία θα έρθει, αν πρώτα πετύχουμε την απελευθέρωση από τα πάθη μας.
Εντύπωση προξένησε η κατακλείδα του Καθηγουμένου, Αρχιμανδρίτου Ευσέβιου Σπανού, που ευχαριστώντας με υιική αγάπη τον Μητροπολίτη, τον κάλεσε τώρα, μετά από 200 χρόνια, να γίνει ο νέος Παλαιών Πατρών Γερμανός και να διδάξει την αλήθεια, την πνευματική και την ιστορική, που δυστυχώς χάνονται με το πέρασμα του χρόνου.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr