background img
banner
banner

Θα ανοίξουν όλοι, θα επιβιώσουν λίγοι…

ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ – ΕΣΤΙΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ

Η μεγάλη ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας είναι η απάντηση σε όσους απορούν με τη μερική άρση των μέτρων, παρότι τα κρούσματα του κορωνοϊού παραμένουν και η πανδημία είναι σε έξαρση. Μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση, η τοπική οικονομία βαδίζει στα… αχαρτογράφητα νερά που δημιούργησαν τα μέτρα.

Το σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεων που υποχρεωτικά βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας είναι δεδομένο, αρχής γενομένης από σήμερα με τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, ενώ αν όχι σε μία εβδομάδα, σε δύο θα ξεκινήσει και το λιανεμπόριο. Η εκτίμηση; Θα ανοίξουν όλοι αλλά θα επιβιώσουν λίγοι… Ο εμπορικός κόσμος της περιοχής παρακολουθεί βουβός τις εξελίξεις, υπομένει την επιβαλλόμενη αδράνεια μη έχοντας άλλη επιλογή και μόνο ο Εμπορικός Σύλλογος, ως όφειλε άλλωστε, ασκεί έντονες πιέσεις προς τα αρμόδια υπουργεία για να επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο.

Στα επιχειρήματά του, το γεγονός ότι τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο αλλά και πανελλαδικά σε γενικές γραμμές, στα εμπορικά καταστήματα υπήρξε μηδενική παραβατικότητα όσο παρέμεναν ανοιχτά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και τηρούσαν στο ακέραιο τα μέτρα. Επιπλέον, στα μικρά μαγαζιά της περιοχής υπήρξε και μηδενική διασπορά του covid-19 λόγω της πλήρους συμμόρφωσης εμπόρων και καταναλωτών.

Το μεγάλο “μπαμ” θα έρθει μετά το πέρας της πρώτης τριμηνίας

Πώς είναι όμως η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην αγορά του Αιγίου; Τι προσδοκούν οι έμποροι; Μιλώντας στo protionline.gr, ο πρόεδρος του Εμπορικού, Εισαγωγικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αιγιαλείας Λάμπης Παπαδόπουλος επισημαίνει πως στο δεύτερο lockdown υπάρχουν 2- 3 λουκέτα σε εμπορικά καταστήματα. Εκτιμά πως όταν δοθεί το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση θα ανοίξουν όλα τα μαγαζιά, ωστόσο εκφράζει την άποψη ότι λίγα θα συνεχίσουν ως υγιή οικονομικά γεγονός που σημαίνει ότι πολλά θα βάλουν λουκέτο. ΄΄Ήδη υπάρχει συσσώρευση λογαριασμών και χρεών από το 2020. Μπορεί τώρα να μην γίνονται απαιτητά, όταν όμως οι συνάδελφοι ανοίξουν τα καταστήματά τους θα χρειαστεί να τα εξοφλήσουν. Το ίδιο ισχύει και με τα ενοίκια επαγγελματικής στέγης για τους εμπόρους. Όταν σταματήσει η επιχορήγησή τους και χρειάζεται να καταβάλουν τα μισθώματα των ενοικίων, είναι αμφίβολο εάν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν΄΄, επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος και προσθέτει: ΄΄Ήρθε η ώρα προφανώς να ανοίξουν όλα. Βέβαια, το μεγάλο “μπαμ” θα έρθει μετά το πέρας της πρώτης τριμηνίας από την επανεκκίνηση της αγοράς, που θα κοπούν τα επιδόματα, που θα αρχίσουν να επιστρέφονται τα δάνεια, που οι συσσωρευμένοι λογαριασμοί και τα χρέη θα αρχίσουν να “τρέχουν” και να “πνιγούν” τον εμπορικό κόσμο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της αγοράς δυστυχώς είναι μπροστά μας. Τώρα με την επιστροφή στην “κανονικότητα” ναι μεν ο κόσμος θα επανέλθει σιγά – σιγά και θα μπορέσει να ελπίζει, όμως η “κανονικότητα” της κυβέρνησης σημαίνει πληρωμές, επιστροφές χρημάτων, διακοπές παροχών και εκ νέου φόροι. Η αγορά είναι ήδη προβληματισμένη και “νεκρωμένη” δυστυχώς. Αν κάποιος κάνει μια βόλτα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και παρατηρήσει τα καταστήματα και τα κτίρια, θα διαπιστώσει πολλά πράγματα… Στην οδό Ερμού για παράδειγμα, το 85-90% των επιχειρήσεων που δούλευαν τις δεκαετίες του ‘90 και του ‘00 δεν λειτουργούν πια λόγω της κρίσης και το χειρότερο είναι ότι δεν έχουν αντικατασταθεί από άλλες νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες΄΄.

Καταγγέλλεται στοχοποίηση του λιανεμπορίου

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ε.Ε.Ε.Σ.Α., το γεγονός ότι οι αντιδράσεις έχουν καμφθεί και οι περισσότεροι παρακολουθούν αμέτοχοι τις εξελίξεις. Όπως σημειώνει, ΄΄προσπαθώ να εξηγήσω γιατί υπάρχει αυτή η ηρεμία αφού όλοι γνωρίζουν ότι αργά ή γρήγορα τα βάρη θα είναι πολλά. Ίσως το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι κάποιοι έχουν λάβει ικανοποιητικά χρήματα, όμως η βοήθειες που δόθηκαν ήταν ανισομερείς αφού μία μεγάλη βάση σχεδόν έμεινε έξω από όλα. Σε αυτή την περίπτωση ή υπήρξε αστοχία του αλγόριθμου ή έγινε εξαιτίας άγνοιας της κυβέρνησης. Όλο αυτό φάνηκε και από τα χρήματα της Περιφέρειας όταν δέχθηκε 9.000 αιτήσεις και έδωσε στους 1.000. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις επιστρεπτέες και τις μη. Από τις 750.000 αιτήσεις λαμβάνουν οι 180.000. Είναι εμφανές και μας δόθηκε και σαν απάντηση από τον υπουργό και τον ειδικό γραμματέα ότι ελλείψει χρημάτων εξαίρεσαν πολλούς ΚΑΔ΄΄.

Και καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος: ΄΄Το μόνο βέβαιο είναι ότι συνεχίζουν να στοχοποιούν το λιανεμπόριο. Είμαστε υπέρ της λειτουργίας των κέντρων αισθητικής και παροχής υπηρεσιών τέτοιου είδους όμως απορούμε, δεν θα κολλήσει σε αυτά και θα κολλήσει στα εμπορικά; Διακρίνουμε πως υπάρχει μένος απέναντι στο λιανεμπόριο παρότι έχει αποδειχθεί περίτρανα πως τα μέτρα είναι παράλογα και εκ των αποτελεσμάτων, έχουν αποτύχει παταγωδώς΄΄.

Εστίαση: Όταν θα έρθει και ο “λογαριασμός” οι μισοί δεν θα μπορέσουν να αντέξουν…

Κι αν το λιανεμπόριο βρίσκεται στην… αναμονή, τι θα μπορούσαν να πουν και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και αναψυχής οι επιχειρήσεις των οποίων βρίσκονται εκτός λειτουργίας από τον περασμένο Νοέμβριο; Όπως αναφέρει στo protionline.gr ο μεταβατικός πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Αιγιάλειας Γιώργος Κατσιμπίρης, ΄΄το πλήγμα είναι τρομερά μεγάλο σε όλους ανεξαιρέτως τους επαγγελματίες της Αιγιάλειας. Η ζημιά είναι τεράστια, δυστυχώς. Μονάχα τα καταστήματα που έχουν υπηρεσίες delivery μπορούν να πουν ότι κάπως τα καταφέρνουν, οι υπόλοιποι είναι μια “νεκρική εικόνα” από κάθε άποψη. Σε αυτή η κατάσταση που έχει έρθει ο κάθε επιχειρηματίας σήμερα, είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της αγοράς και τις οικονομικές του υποχρεώσεις. Όταν θα χρειαστεί να έρθει και ο “λογαριασμός” από την εποχή της κρίσης του κορωνοϊού, οι μισοί δεν θα μπορέσουν να αντέξουν το βάρος και θα έχουμε οριστικά λουκέτα. Όταν θα ανοίξει η εστίαση θα δουλέψει για αρκετό καιρό μόνο σε εξωτερικούς χώρους και βέβαια, μόνο με το 50% της δυναμικής του κάθε χώρου. Αυτό σημαίνει αυτόματα, “χασούρα” με το που βάζεις το κλειδί στην πόρτα το πρωί…΄΄. Στο ερώτημα «πότε παύουν τα βοηθητικά μέτρα της κυβέρνησης», αναφέρει: ΄΄Υπάρχει άλλη μια επιστρεπτέα προκαταβολή, αυτή του Απριλίου και θα δοθεί και μια επίδοση υπό μορφή “κουπονιών” η οποία θα ξεκινήσει στις αρχές του Μαΐου. Το μέτρο με τις “εξωτερικές σόμπες” έχει πάρει παράταση για ακόμα έναν μήνα. Το πρόβλημα με τις αναστολές, βεβαίως, είναι ένα επιπλέον ζήτημα για όλους τους καταστηματάρχες, οι οποίοι πρέπει να πάρουν όλο το προσωπικό εργασίας πίσω υποχρεωτικά, δίχως κανένας να ξέρει αν όντως θα υπάρχει δουλειά και αν ο κόσμος θα μπορέσει να στηρίξει την τοπική οικονομία, βγαίνοντας έξω΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr