background img
banner
banner

Κινητοποίηση από κατοίκους του Τριαντείου

ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΑ ΕΞΩΔΙΚΑ

Μία σειρά από δράσεις και κινητοποιήσεις ώστε να μην τους επιβληθεί να αποχωρήσουν από το Τριάντειο εάν πρωτίστως δεν τους εξασφαλιστεί άλλη μόνιμη κατοικία, πραγματοποιούν οι κάτοικοι του καταυλισμού. Κατέθεσαν αίτηση συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο ενώ χθες προχώρησαν σε συμβολική διαμαρτυρία στο Δημαρχείο και επίδοση υπομνήματος με αποδέκτη τον δήμαρχο Αιγιαλείας.

Να σημειωθεί ότι την αίτηση συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο υπογράφουν οι κάτοικοι ενώ εξουσιοδοτούν τριμελή επιτροπή, αποτελούμενη από τους κατοίκους Γιάννη Παπαλεξίου, Μαρία Παναγοπούλου και Χρήστο Σχοινά να «τρέξουν» τις διαδικασίες. Στην αίτηση αναφέρουν πως μετά τα όσα έχουν προηγηθεί δεν περίμεναν ποτέ πως ο δήμος θα προωθούσε ενέργειες να… διαλύσει τη ζωή τους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, τονίζοντας πως ΄΄σε ένα χώρο που δεν ανήκει στον δήμο και με τη σύμφωνη γνώμη της πολιτείας έχει παραχωρηθεί η χρήση του από τον σεισμό και μετά για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στέγασης τόσων οικογενειών, ότι με συνοπτικές διαδικασίες θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι να διαλυθεί στην κυριολεξία και πάλι η ζωή μας και να εκδιωχθούμε με αυτό τον βάναυσο τρόπο διακοπής ρεύματος και νερού΄΄.

Και συνεχίζουν: ΄΄Η άποψη που είχαμε, όπως είχε διαμορφωθεί και από τη συνεδρίαση της προηγούμενης θητείας με αφορμή το θέμα που είχε ανοίξει για την απομάκρυνση των κοντέινερ, ήταν πως έχει δρομολογηθεί με μέριμνα από την πολιτεία και τον δήμο όταν έρθει η ώρα να παραδώσουμε τα οικήματα, να βρεθεί λύση για το πρόβλημα στέγασης τόσων οικογενειών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Δυστυχώς όμως, χωρίς να έχουμε καμία ενημέρωση, πληροφορηθήκαμε από τον τοπικό Τύπο ότι συνεδρίαση το Συμβούλιο της Κοινότητας Αιγίου και έλαβε εκ νέου απόφαση, χωρίς καν να μπουν στη λογική να μας καλέσουν για να εκθέσουμε τις απόψεις μας σε αυτή τη συνεδρίαση και να αποφύγουμε όλη αυτή την καταστροφική για τις ζωές μας κατάσταση΄΄.

Σημειώνουν ακόμη πως με την αίτησή τους εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην ευαισθησία του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητώντας ο εκπρόσωπός τους να συμπεριληφθεί στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα που προέκυψε ΄΄για να σταματήσει κάθε άδικη δικαστική ενέργεια που θα διαλύσει τις ζωές μας, κυρίως προς τις υπηρεσίες ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΥΑ με τη διακοπή ηλεκτροδότησης και παροχών νερού στα κοντέινερ του οικισμού Τριαντείου΄΄.

Διαμαρτυρία για να μην… μείνουν στον δρόμο

Εν των μεταξύ, αντιπροσωπεία των κατοίκων, με τη συμπαράσταση και της Λαϊκής Συσπείρωσης Αιγιαλείας και εκπροσώπων σωματείων, πραγματοποίησε χθες συγκέντρωση στην Τρίγωνη Πλατεία και μετέβη στο δημαρχείο εκεί όπου ανήρτησαν και πανό, παραδίδοντας υπόμνημα διαμαρτυρίας για τα εξώδικα που τους έστειλε ο δήμος να φύγουν από τα κοντέινερς σε ένα μήνα ειδάλλως θα τους κοπούν νερό και ρεύμα.

Όπως μεταξύ άλλων αναφέρουν στο υπόμνημα, ΄΄όλες οι Δημοτικές Αρχές όλα αυτά τα χρόνια, μας εκμεταλλεύτηκαν, μας υπόσχονταν προεκλογικά ότι θα μας αποκαταστήσουν. Τίποτα δεν έγινε. Αντίθετα μας ξεχνούσαν την άλλη μέρα. Δεν μας προσέφεραν ούτε τις στοιχειώδεις Δημοτικές Υπηρεσίες, στη καθαριότητα, στον ηλεκτροφωτισμό, στο πράσινο. Μας έχουν για δεύτερης κατηγορίας Δημότες ξεχασμένοι από Θεό και ανθρώπους και ας μένουμε 300 μέτρα από τα Ψηλαλώνια. Όλα τα κονδύλια των κυβερνήσεων και της Περιφερείας εξαντλούνται σε έργα βιτρίνας και δεν φτάνουν μέχρι το Τριάντειο. Οι υποσχέσεις να μας δώσουν ένα επίδομα υποδείχτηκαν ψεύτικες, γιατί και αυτό στην πορεία το κόβουν. Δεν υπάρχουν λεφτά λένε. Όμως εμείς βλέπουμε ότι υπάρχουν λεφτά αλλά δίνονται στους πλούσιους και όχι σε αυτούς που έχουν ανάγκη να ζήσουν τις οικογένειές τους. Μας συκοφαντούν ότι μένουν στα κοντέινερς περιθωριακά πρόσωπα αλλά τόσα χρόνια δεν ενδιαφέρθηκαν να σηκώσουν τα κενά κοντέινερς ώστε να μη βρίσκουν στέγη. Να καθαρίσει ο οικισμός να γίνει ανθρώπινος. Τώρα το χρησιμοποιούν σαν πρόσχημα για να πετάξουν και εμάς στο δρόμο΄΄.

Καταλήγοντας επισημαίνουν: ΄΄Δηλώνουμε ότι θα φύγουμε από τον οικισμό μόνον εφόσον αποκατασταθούμε με μόνιμη κατοικία. Ζητάμε από το Δήμο: 1) Να πάρει πίσω τα εξώδικα. 2) Να σηκώσει τα κενά κοντέινερς και να καθαριστεί ο χώρος 3) Να αποκαταστήσει τις οικογένειες μας σε μόνιμες, σύγχρονες κατοικίες. 4) Να φτιαχτεί στο Τριάντειο πάρκο να παίζουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας σε ανάμνηση των τραγικών χρόνων που περάσαμε εδώ΄΄.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ: «Δείγμα κοινωνικής αναλγησίας η έξωση των σεισμοπαθών από το Τριάντειο»

Τη στάση της δημοτικής αρχής στο θέμα της εντολής εκκένωσης του καταυλισμού «Τριαντείου» επικρίνει η κομματική οργάνωση του ΚΚΕ Αιγιαλείας κάνοντας λόγο για «δείγμα κοινωνικής αναλγησίας απέναντι σε 43 οικογένειες στα κοντέινερ». Στηλιτεύει δε το εξώδικο μέσω του οποίου προειδοποιεί για διακοπή σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.
Όπως μεταξύ άλλων τονίζει, ΄΄η δημοτική αρχή, εναρμονισμένη πλήρως με την κυβερνητική πολιτική της «ατομικής ευθύνης», καταλογίζει στα εναπομείναντα θύματα του σεισμού του ΄95, την ευθύνη γιατί τόσα χρόνια δεν έφυγαν, αδιαφορώντας όμως αν είχαν την οικονομική δυνατότητα να μετακομίσουν σε σύγχρονη κατοικία. Η καπιταλιστική ανάπτυξη που επικαλούνται όλες οι Κυβερνήσεις και όλες οι Δημοτικές Αρχές 25 χρόνια τώρα, ήταν για την αύξηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και όχι για την φροντίδα των θυμάτων του σεισμού. Η σημερινή κατάσταση στο Τριάντειο είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας που μας εξασφάλισαν. Το ίδιο και το 2ο Λύκειο Αιγίου που και αυτό στεγάζεται ακόμα σε κοντέινερς΄΄.

Εξέταση κάθε περίπτωσης και λήψη μέτρων μετεγκατάστασης

Σημειώνει ακόμη πως ΄΄ένα χρόνο δεν ενδιαφέρθηκε πώς ζουν αυτές οι οικογένειες μέσα στα κοντέινερς, μέσα στη πανδημία. Να εξετάσει την κάθε περίπτωση με τις Κοινωνικές της Υπηρεσίες. Να βοηθηθούν να μετακομίσουν σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Ακολουθεί τον δρόμο που χάραξαν όλες οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές και όλες οι παρατάξεις που άσκησαν εξουσία.
Χρησιμοποιούν κάθε είδους συκοφαντία, κάθε πρόσχημα, είτε της παραβατικότητας ορισμένων ατόμων, είτε της καθαριότητας του χώρου για να απομακρύνουν τις οικογένειες. Η μεθόδευση της εκδίωξης των οικογενειών είχε ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2020 όταν το Κοινοτικό Συμβούλιο Αιγίου αποφάσισε, πλειοψηφικά, την εκκαθάριση του χώρου και την απομάκρυνση των οικογενειών. Ο Κοινοτικός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» διαφώνησε κάθετα και πρότεινε, ο δήμος να εξετάσει εξατομικευμένα την κάθε περίπτωση και να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα της μετεγκατάστασης των οικογενειών. Πρότεινε στον ελεύθερο χώρο να δημιουργηθεί ένα πάρκο αναψυχής με θέα τον Κορινθιακό΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr