background img
banner
banner

Μια “ιδιαίτερη” συνεργασία

ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. – ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΑΙΓΕΙΡΑΣ – ΥΠΟ ΤΟ… ΦΕΓΓΑΡΟΦΩΣ ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΔΥΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ  

Με κάθε τιμή και τη δέουσα προσοχή που αρμόζει στον χώρο θα «ενεργοποιηθεί» και φέτος το καλοκαίρι το Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας. Έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες της προέδρου της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρίας Τσουκαλά με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας Αναστασία Κουμούση, προσπερνώντας τις δυσκολίες των καιρών σε οικονομικό και ιικό επίπεδο (με την ελπίδα βέβαια η διασπορά του ιού να έχει υποχωρήσει) αποφάσισαν οι θερινές δράσεις να είναι όχι μόνο ¨δυνατές¨ καλλιτεχνικά, αλλά και γεμάτες… ταλέντο.

Το Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας εκσυγχρονίζεται και οργανώνεται

Στο θέατρο, από το περασμένο καλοκαίρι έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Ο νέος συνολικός ηλεκτροφωτισμός του χώρου αλλά και το ρεύμα που έχει πλέον και επίσημα ο χώρος, είναι από τις σημαντικές αλλαγές του.

Μια δεύτερη διαφορά, είναι πως ο χώρος είναι πλέον επισκέψιμος, από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβρη μήνα, καθώς θα υπάρχει ένας μόνιμος φύλακας αρχαιοτήτων τέσσερις ημέρες την εβδομάδα κατά πάσα πιθανότητα, ο οποίος θα τοποθετηθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και θα είναι υπεύθυνος να ενημερώνει, να φιλοξενεί και να καθοδηγεί τον εκάστοτε επισκέπτη που θα βρεθεί στον χώρο, κάθε επισκέπτη που θέλει να λάβει “φως’ και να καταγράψει την ιδιαιτερότητα του χώρου και την ¨επιβλητικότητά του¨. Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η σήμανση για το αρχαίο Θέατρο Αιγείρας. Έως τώρα δεν υπήρχε ειδική σήμανση στους δρόμους όπου θα μπορούσε να βοηθήσει τον κόσμο και να τον οδηγήσει στον χώρο.

Πέρυσι, τοποθετήθηκε αναλυτική σήμανση όχι μόνο στους δρόμους του περιβάλλοντα χώρου αλλά από την Παλαιά Εθνική Οδό, με λεπτομέρειες των αποστάσεων και της σωστής διαδρομής που πρέπει ο επισκέπτης να ακολουθήσει.

Οι δύο ¨δυνατές¨ εκδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού

Κατά την περσινή θερινή περίοδο, στον αρχαιολογικό χώρο είχαν γίνει δύο εξαιρετικές βραδιές, δύο μοναδικές παραστάσεις. Η πρώτη, αφορούσε την μουσική παράσταση της Μαρίας Παναγιωτακοπούλου «Η Μελίνα μας εμπνέει», όπου παρουσίαζε την Μελίνα Μερκούρη μέσα από κείμενα δικά της, περιγράφοντας τη ζωή της, την καριέρα και την πορεία της ως πολιτικού, η ίδια για τον εαυτό της.

Η δεύτερη περσινή δράση, αφορούσε το κλασικό έργο της ελληνικής λογοτεχνίας του Σπυρίδωνα Περεσιάδη «Γκόλφω». Μια παράσταση που περιγράφει μια κλασική ιστορία αγάπης, αλλά και την τραγική προδοσία της… η οποία, αποδόθηκε εξαιρετικά και από τους ηθοποιούς και σκηνοθετικά και δραματουργικά από τον Χρήστο Στρέπκο του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

«Εάν ο κορωνοϊός το επιτρέψει θα γίνουν πολλές εκδηλώσεις στον χώρο»

Ερωτώμενη από τo protionline.gr η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά για το ποιες είναι οι εκπλήξεις που προετοιμάζονται για φέτος το καλοκαίρι, κορωνοϊού… επιτρέποντος, αναφέρει: «Προσπαθούμε να έχουμε πλέον στο αρχαίο θέατρο, τουαλέτες. Είναι πολύ σημαντικό και πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε αυτό το έργο, να υπάρχουν wc οργανωμένα και σύγχρονα.

Επίσης, στοχεύουμε στο να φτιαχτεί ο δρόμος που οδηγεί στο σημείο. Μια ανακατασκευή στον επαρχιακό δρόμο δηλαδή που φτάνει μέχρι την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος σκοπεύουμε να είναι λιθόστρωτος, ώστε να “δένει” με την κουλτούρα και την “ψυχή” του μνημείου. Όλα αυτά γίνονται σε συνεργασία και με το απόλυτο πνεύμα κατανόησης και δημιουργίας με την Αναστασία Κουμούση, την υπεύθυνη στην Στ’ Εφορία Αρχαιοτήτων. Σκεφτόμαστε να το αξιοποιήσουμε ακόμα πιο πολύ και τον χώρο και τις προϋποθέσεις που δίνει για όμορφα και ξεχωριστά πράγματα. Αν ο κορωνοϊός το επιτρέπει, σκοπεύουμε να γίνουν πολλές εκδηλώσεις. Οι πρώτες δράσεις που έχουμε σκεφτεί και προετοιμάζουμε, είναι δύο συναυλίες στο Αρχαίο Θέατρο στις 24 Ιουλίου και στις 22 Αυγούστου, δηλαδή τις δύο βραδιές που θα έχει πανσέληνο» τονίζει η κ. Τσουκαλά.

¨Τοπική¨ μουσική βραδιά, εκδήλωση για τα 200 χρόνια και ίσως… ¨Λυρική Σκηνή¨

Σε άλλη ερώτηση, για το τι θα περιλαμβάνουν ακριβώς αυτές οι δύο δράσεις τις ημέρες του… ¨φεγγαριού¨ η πρόεδρος, αναφέρει: «Βρισκόμαστε σε επαφή με την Δημοτική Φιλαρμονική Αιγείρας και με τον Σύλλογο – Φιλαρμονική Αναγέννησις της Ακράτας, που ούτως ή άλλως έχουν και την φιλοδοξία να συνεργαστούν μαζί μας αλλά και είναι πολύ άξιες και οι δύο φιλαρμονικές, να ανταποκριθούν στις όποιες συνθήκες χρειαστούν οι μουσικές βραδιές. Επιπλέον, ετοιμάζουμε μια παράσταση η οποία είναι εντελώς δική μας παραγωγή, που θα πλαισιώνεται από επώνυμους συμμετέχοντες και καλλιτέχνες, “φίλους” της ΔΗ.Κ.ΕΠ. Αιγίου δηλαδή, η οποία θα έχει σχέση με την επέτειο των διακοσίων χρόνων από το 1821, αλλά δεν είμαστε ακόμα σε θέση να γνωρίζουμε την ημερομηνία που θα γίνει η εκδήλωση αυτή. Προσανατολιζόμαστε επίσης, μήπως μπορέσουμε να πραγματοποιηθεί μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη μουσική συναυλία, σε συνεργασία με την Λυρική Σκηνή των Αθηνών, αλλά δεν μπορούμε ακόμα να ανακοινώσουμε κάτι συγκεκριμένο για αυτή την τελευταία εκδήλωση που αναφέρω», καταλήγει η κ. Τσουκαλά.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr