background img
banner
banner

“Ξενοδοχεία – φαντάσματα” τα καταλύματα στην Αιγιάλεια

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΠΟΤΕ – ΄΄ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ΄΄ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ‘21 ΑΠΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Η αντίστροφη μέτρηση για την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου έχει ξεκινήσει, καθώς σε λιγότερο από εικοσιπέντε ημέρες η τουριστική αγορά θα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους πρώτους εγχώριους και Ευρωπαίους ταξιδιώτες. Το υπουργείο, ως την επίσημη έναρξη του ¨Ελληνικού Τουρισμού 2021¨ έχει ανακοινώσει την 14η Μαΐου και μάλιστα ήδη… βρίσκεται σε promo και διαφημιστικά σποτ, με “παγκόσμιο μότο” ως καμπάνια, το “All you want is Greece”.

Η κυβέρνηση έχει μια διάχυτη… αισιοδοξία ότι θα υπάρξει ζήτηση για διακοπές Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ανακοινωθέντα μέτρα, θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε αλλοδαπούς ταξιδιώτες που είτε θα έχουν πιστοποιημένα εμβολιαστεί, είτε θα διαθέτουν ανοσία λόγω ανάρρωσής τους με επίσημα έγγραφα, είτε θα έχουν βρεθεί αρνητικοί στον COVID-19 με πρόσφατο τεστ και με το “πράσινο χαρτάκι” ανά χείρας. Στα μεγάλα πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας ως τουριστικός προορισμός δε, ενδεχομένως λογίζεται το ότι κάθε τουρίστας ο οποίος επιλέγει την Ελλάδα, θα είναι απολύτως ασφαλής. Κύκλοι του κλάδου λένε μάλιστα ότι προκύπτει μια διάχυτη… αισιοδοξία για φέτος το καλοκαίρι, ότι πιθανόν να υπάρξει κάποιο ¨κοινωνικό πρωτόκολλο λειτουργίας¨ των τουριστικών επιχειρήσεων, δηλαδή το ίδιο το κράτος να διαφημίζει σε χώρες – μεγάλους «πελάτες» το τουριστικό προϊόν μας, λέγοντας πως η χώρα “είχε τα λιγότερα κρούσματα και είχε τους λιγότερους θανάτους”.

Η συνεχόμενη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, άγχος για τους ξενοδόχους

Το ότι υπάρχει τουριστικό ενδιαφέρον είναι δεδομένο, καθώς ο κόσμος είναι πολύ καιρό μέσα στο ¨σπίτι¨ του και δεν αντέχει άλλο. Κι αν αντέχει…. Αυτό σίγουρα ισχύει μόνο για τους ξένους τουρίστες, καθώς ο Έλληνας έχει ¨μάθει αλλιώς¨. Ωστόσο η “παγωμάρα” συνεχίζει και θα συνεχίζει, όσο η Ευρώπη παραμένει σε γενική καραντίνα. Τα μέτρα που έχει λάβει η χώρα για την αναχαίτιση του τρίτου κύματος που τυπικά από μέρα σε μέρα ολοκληρώνεται, δεν αποδίδουν και υπάρχει η συνεχόμενη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, με τα κρούσματα να κάνουν “πάρτι”. Μάλιστα όπως λέγεται, στην Αιγιάλεια τα κρούσματα του κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες, είναι ένα ανά… κάθε γειτονιά, είτε είναι ασυμπτωματικοί, είτε όχι. Η διαδικασία του εμβολιασμού του κόσμου έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα. Αλλά και στον δήμο Αιγιάλειας, με τους ήδη εμβολιασμένους να μην ξεπερνούν τα δύο χιλιάδες άτομα σε έναν δήμο 52.000 κατοίκων, τα πράγματα έχουν ακριβώς την ίδια εικόνα. Είναι προφανές ότι απομακρύνεται ο στόχος της επίτευξης του εμβολιασμού της “ανοσίας της αγέλης” στο 50% μέχρι τον Μάιο.

Οι ξενοδόχοι της περιοχής “ποντάρουν” κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό

Δεν υπάρχει κάποιο εξειδικευμένο πλαίσιο λειτουργίας των τουριστικών περιοχών σε επίπεδο εμβολίων στον ορίζοντα, το οποίο να αποτελέσει και τον “οδηγό” για εργοδότες και εργαζομένους. Οι εργοδότες δεν αντέχουν άλλη μια χρονιά… ανοιχτοί – κλειστοί. Στους κύκλους του κλάδου “ακούγεται” ότι με αισιόδοξες προβλέψεις, ο τζίρος στους ξενοδόχους της Αιγιάλειας θα κυμανθεί στο 50% της προπέρσινης χρονιάς, ενώ κάποιοι άλλοι πιο απαισιόδοξοι λένε ότι τα οριστικά “λουκέτα” θα ξεπεράσουν το 40% στον κλάδο, μέσα στο ‘21. Στην περιοχή, οι ξενοδόχοι “ποντάρουν” στον εσωτερικό τουρισμό, επειδή κυρίως ο τόπος, αφενός είναι ένας προορισμός αρκετά κοντινός στην πρωτεύουσα, αφετέρου γιατί είχε και εξακολουθεί να έχει ασφάλεια υγειονομικού ενδιαφέροντος σε σχέση με τον τουρισμό σε νησιά ή μεγαλύτερους προορισμούς. Ο δήμος Αιγιαλείας μάλιστα, από τον Μάιο και έπειτα προετοιμάζει μια “γερή” καμπάνια προβολής του τόπου, με διαφημιστικά φυλλάδια και προσπέκτους, εξειδικευμένα σλάιντ και σποτάκια στο διαδίκτυο και ξεκινά ένα promotion, ώστε οι εκδρομείς να θελήσουν να επιλέξουν την Αιγιάλεια για διακοπές.

Κανελλής: «Διανύουμε χρονιά “επιβίωσης”, όσοι δεν ανοίξουν φέτος μπορεί να μην ανοίξουν ποτέ»

Μιλώντας στo protionline.gr ο ιδιοκτήτης του Hotel Kanelli Beach στα Σελιανίτικα και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Χρήστος Κανελλής, αναφέρει: «Είμαστε σε θέση αναμονής και περιμένουμε να δούμε τι θα ισχύσει για το 2021 σε σχέση με το προσωπικό εργασίας και ποιες θα είναι οι φετινές ρυθμίσεις. Περιμένουμε τις κυβερνητικές εντολές για το ποιο μπορεί να είναι το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και εργαζόμενων κυρίως για τις περιπτώσεις των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή. Ο κλάδος μας έχει ζητήσει να ισχύει μια επιδότηση της απασχόλησης, “ξεκαθαρίζοντας” στο κράτος ότι εμείς θέλουμε να κρατήσουμε το προσωπικό μας και να δουλεύει. Θα περιμένουμε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και το ποιες θα είναι αυτές οι ρυθμίσεις που θα ισχύσουν για την σεζόν άνοιξη – καλοκαίρι. Όπως έχει διαπιστωθεί από τις μετρήσεις και τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί, τα ξενοδοχεία ήταν για το ‘20 ένας από τους τρεις κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο. Είμαστε σε μια χρονιά “επιβίωσης”… αν κάποιοι συνάδελφοι δεν ανοίξουν και δεν δουλέψουν και φέτος, δυστυχώς μπορεί να μην ανοίξουν και ποτέ, λυπάμαι που το λέω αλλά το οριστικό τέλος επιχειρήσεων στην Αιγιάλεια δεν μπορεί να αποκλειστεί».

«Λειτουργούμε ως ξενοδοχεία – φαντάσματα»

Ο κ. Κανελλής που και είναι μέλος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης – Προβολής του δήμου Αιγιαλείας, στην ερώτηση τou protionline.gr αν θα λειτουργήσουν με… υγιή τρόπο τα καταλύματα φέτος, σπεύδει να πει: «Μερικές φορές στον δικό μας κλάδο, αυτό που συμβαίνει στην άλλη άκρη του κόσμου μπορεί να αφορά αυτόματα και… εμάς εδώ, οπότε με γνώμονα αυτό το γεγονός που είναι απόλυτα αληθές, θα πω ότι τα ξενοδοχεία είναι τυπικά ανοιχτά πολύ καιρό τώρα, αφού δεν υπήρξε κρατική εντολή για να κλείσουμε. Όμως… ουσιαστικά, δεν δουλεύουμε. Στην Αιγιάλεια, τα ξενοδοχεία λειτουργούν κατά 90% όλο το χρόνο και όχι για ¨λίγη¨ σεζόν. Αυτό σημαίνει επιπλέον ανάγκες στις επιχειρήσεις, επιπλέον έξοδα και επιπλέον… κορωνοϊός. Λειτουργούμε ως “ξενοδοχεία – φαντάσματα” πλέον. Τα έσοδά μας είναι μηδενικά, καθώς ακόμα και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης από νόμο σε νόμο, όπως επίσης δεν υπάρχουν και καθόλου κρατήσεις. Υπάρχει μια πολύ μικρή κινητικότητα μεν από κάποια πρακτορεία από Γαλλία, Πολωνία και Γερμανία κυρίως, που έχουν κάνει διάφορες προσφορές, αλλά είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Θα είμαστε ευχαριστημένοι εάν η πληρότητά μας τελικά, αγγίξει το 40% φέτος σε σχέση με αυτήν που είχαμε το 2019. Ένα νούμερο που ακούγεται αρκετά αισιόδοξο… αφού ως τώρα τα αυξημένα επίπεδα ιικών φορτίων και η έξαρση του τρίτου κύματος του κορωνοϊού, μαίνεται. Οι συνεργάτες μας στο εξωτερικό είναι “φρεναρισμένοι” και σαφώς επιφυλακτικοί για την κινητικότητα της μάζας φέτος και το κατά πόσο ο κόσμος θα επιλέξει όντως να κάνει διακοπές» καταλήγει ο επιχειρηματίας.

Δαμάτης: ‘’Όλο τον χειμώνα ήμουν θεωρητικά ανοιχτός, αλλά ουσιαστικά ήμουν κλειστός εντελώς’’

Τα δάνεια έχουν “ξεπαγώσει” και οι ρυθμίσεις… τρέχουν για τους ξενοδόχους. Δεν υπάρχει καμία τροποποίηση που να ισχύει και να ευεργετούνται από εξειδικευμένη ρύθμιση, σαν κλάδος. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη σε όλα ανεξαιρέτως τα καταλύματα της Αιγιάλειας, αφού πολλά από αυτά έχουν χάσει κυριολεκτικά όλη την σεζόν. Στα πιο ορεινά καταλύματα, η κατάσταση είναι απελπιστική.

Μιλώντας στo protionline.gr ο εκπρόσωπος του ξενοδοχείου “Akrata Beach Hotel” Κωνσταντίνος Δαμάτης, αναφέρει: «Είμαστε σε αναμονή και περιμένουμε για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση κοινωνικά και πρακτικά. Θέλω να πιστεύω ότι αν ως τα τέλη του Μαΐου έχει λάβει το εμβόλιο κατά του ιού το μεγαλύτερο μέρος του γενικού πληθυσμού, θα ξεκινήσουν αυτόματα και οι κρατήσεις. Όλο τον χειμώνα ήμουν θεωρητικά ανοιχτός, αλλά ουσιαστικά ήμουν κλειστός εντελώς. Η ρευστότητα είναι μηδενική σχεδόν παντού, όμως για τον ευαίσθητο κλάδο των ξενοδόχων το πρόβλημα αυτό διπλασιάζεται καθώς έχουμε μια πολύ μικρή χρονική σεζόν» ενώ σε άλλη ερώτηση για το τι ισχύει για το προσωπικό εργασίας, τονίζει: «Οι εργαζόμενοι είναι σε αναστολή. Οι μόνιμοι υπάλληλοι θα επανέλθουν άμεσα με την επανεκκίνηση, το δε έκτακτο προσωπικό θα προσληφθεί για τους μήνες της μεγάλης ζήτησης. Θεωρώ ότι θα είμαστε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι στην Αιγιάλεια. Περιμένω πάρα πολύ κόσμο την περίοδο 30 Ιουλίου με 20 Αυγούστου, όπως έγινε και πέρσι δηλαδή, αλλά ο επισκέπτης δεν θα… χαλάσει χρήματα, θα είναι συγκρατημένος και δεν θα δώσει το “επιπλέον” ώστε να… ανασάνει και η τοπική αγορά. Περιμένω μόνο εσωτερικό τουρισμό. Από δικούς μου πελάτες που είναι εκτός συνόρων έχω μόνο μια κράτηση αυτή την στιγμή, από Αμερική. Η κατάσταση είναι δύσκολη και καλούμαστε όλοι οι επιχειρηματίες να δουλεύουμε και να βαδίζουμε βηματάκι – βηματάκι γιατί όλα είναι ρευστά. Η ανησυχία στον κλάδο είναι πολύ μεγάλη και καλούμαστε μόνο να ελπίζουμε».


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr