background img
banner
banner

Οι λίμνες σε πρώτο πλάνο με αξιοποίηση προγραμμάτων

ΣΕ ΑΛΥΚΗ ΚΑΙ ΤΣΙΒΛΟ  – ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ LEADER ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΕΜΕΝΗΣ

Την τελική έγκριση ένταξης δύο σημαντικών έργων στο πρόγραμμα LEADER με ανάλογη χρηματοδότηση κρατά στα… χέρια του ο δήμος Αιγιαλείας. Πρόκειται για την αποπεράτωση πλατείας και χώρου αθλοπαιδιών στην Τ.Κ. Τέμενης και το αντικείμενο των ήπιων παρεμβάσεων για την τουριστική αναβάθμιση, παρακολούθηση και ανάδειξη της βιοποικιλότητας της λιμνοθάλασσας Αλυκής Αιγίου του Δήμου Αιγιαλείας (Natura 2000/ GR 2320006).

Επιπλέον, τα σχέδια του δήμου για την Αλυκή δεν σταματούν εδώ, δεδομένου ότι προσανατολίζεται σε υποβολή κι άλλης πρότασης που θα αφορούν όμως την προβολή της περιοχής αυτής του δήμου.

 

Δημοπράτηση στην πλατεία, ήπιες παρεμβάσεις στην Αλυκή

Όπως ανέφερε στο protionline.gr ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου για προγράμματα και τεχνικά έργα Βασίλης Χριστόπουλος, ΄΄εγκρίθηκαν και οι δύο προτάσεις και άμεσα πρόκειται να δημοπρατηθούν΄΄, σημειώνοντας πως είναι η πρώτη φορά που η Αλυκή εντάσσεται σε κάποιο πρόγραμμα, εκτιμώντας ωστόσο ότι δεν θα είναι η τελευταία…

Υπενθυμίζεται ότι το έργο της πλατείας Τέμενης, που έχει περάσει από… πολλά κύματα, στοχεύει στην αποπεράτωση της πλατείας, του γηπέδου μπάσκετ αλλά και τη δημιουργία χώρου παιδικής χαράς, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ελκυστικότητα της περιοχής, καθώς επίσης και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών, αλλά και την τουριστική ανάπτυξη και αναβάθμιση της περιοχής. Με την προτεινόμενη παρέμβαση επιδιώκεται η δημιουργία ενός σύγχρονου, λειτουργικού και ασφαλούς χώρου αναψυχής για μικρούς και μεγάλους επισκέπτες που θα περιλαμβάνει χώρους πρασίνου, πλακοστρωμένους άξονες περιπάτου εφοδιασμένους με τα απαραίτητα στοιχεία αστικού εξοπλισμού (καθιστικά, καλαθάκια απορριμμάτων κ.λπ.), δενδροφύτευση, ηλεκτροφωτισμό, γήπεδο μπάσκετ καθώς και περιφραγμένο χώρο παιχνιδιού (παιδική χαρά). Το έργο είναι προϋπολογισμού 250.000 €.

Σε ό,τι αφορά το έργο της Αλυκής, η πράξη αφορά ήπιες παρεμβάσεις για την τουριστική αναβάθμιση, παρακολούθηση και ανάδειξη της βιοποικιλότητας της λιμνοθάλασσας Αλυκής Αιγίου, έτσι ώστε να μπορέσει να αποκτήσει υπερσύγχρονο εξοπλισμό για την παρακολούθηση των βιοτικών αβιοτικών παραμέτρων και να έχει χρονοσειρά δεδομένων που θα επιτρέπει στο επιστημονικό προσωπικό να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα για την ποιοτική κατάσταση της λιμνοθάλασσας. Οι δράσεις αυτές επιπλέον θα συνδράμουν στη δημιουργία δικτύου συνεργασίας με πανεπιστημιακά ιδρύματα, τη διοργάνωση θερινών σχολείων και ανάδειξης της οικολογικής και επιστημονικής αξίας του οικοσυστήματος της προστατευόμενες περιοχής. ΄΄Έχει αποδειχθεί άλλωστε, ότι η προστασία και η ανάδειξη των φυσικών περιοχών συμβάλλει στην ήπια τουριστική ανάπτυξη και θα τονώσει οικονομικά την τοπική οικονομία΄΄ όπως επισημαίνει ο κ. Χριστόπουλος. Το συνολικό κόστος της πράξης ανέρχεται σε 152.201,20 €.

«Βλέπουν» κι άλλο πρόγραμμα για την προβολή της Αλυκής αλλά και της λίμνης Τσιβλού

Εν τω μεταξύ, ο εντεταλμένος σύμβουλος έκανε γνωστό πως ο δήμος προσανατολίζεται στην υποβολή πρότασης μαζί με τον ΣΠΟΑΚ «Ο Αρίων» για συμμετοχή σε προκηρυχθέν πρόγραμμα από το Πράσινο Ταμείο που έχει τίτλο “Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες” (λήξη προθεσμίας για την υποβολή 31.3.2021). Ο τίτλος της πρότασης, όπως έκανε γνωστό ο κ. Χριστόπουλος, είναι “Προστασία και ανάπτυξη Οικότοπων Βόρειας Πελοποννήσου” και εκτός από την Αλυκή, σκοπός είναι να συμπεριλαμβάνεται και η λίμνη Τσιβλού από τον δήμο Αιγιαλείας.

Η πρόταση θα περιλαμβάνει αρκετές δράσεις με σκοπό τη διάσωση, την ανάδειξη και την κοινωνικοοικονομική αναβάθμιση των οικότοπων, επιτόπου ενημέρωση των πολιτών, καθαρισμό των περιοχών, διανομή έντυπου υλικού, διοργάνωση εκδηλώσεων, ημερίδων κλπ, διοργάνωση διαγωνισμών φωτογραφίας, δικτύωσης των φορέων και προβολής μέσω κοινωνικών δικτύων κοκ. Ουσιαστικά θα επιχειρηθεί ένα άνοιγμα προς την κοινωνία και κυρίως προς τους νέους σε συνεργασία με φορείς της τριτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το έργο θα δώσει έμφαση στη διαφήμιση τόσο με παραδοσιακά όσο και με ψηφιακά μέσα. Για αυτό τον σκοπό θα δημιουργηθεί οπτικοακουστικό υλικό (videos) και θα εκτυπωθεί και έντυπο υλικό (ενημερωτικά φυλλάδια κτλ.). Επίσης, θα διοργανωθούν, στις περιοχές των οικότοπων, ημερίδες και ένα συνέδριο με διαλέξεις ειδικών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος με σκοπό την ενημέρωση του κοινού και των τοπικών φορέων. Θα υπάρξει επίσης παρουσία και σε έκθεση της περιοχής με όλο το σχετικό ενημερωτικό υλικό. Εφόσον εγκριθεί η πρόταση, το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα αρχίσει το Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του 2021 και θα διαρκέσει για 18 μήνες.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr