background img
banner
banner

Ουσιαστικά εορταστική ή «ανεόρταστη» επέτειος των 200 χρόνων

-ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Σ. ΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΥ, Πρ. Αντιπροέδρου Ιστορικής & Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας (ΙΛΕΑ)-

Με βήματα γοργά, σαν καλπασμούς αλόγων βροντερά, …έφταναν τα μηνύματα της ξεχωριστής φετινής 25ης Μαρτίου! Πλησίστια τα πανιά του 1821 οδηγούν το σκάφος της Επετείου στο εορταστικά …σημαιοστολισμένο Λιμάνι των 200 χρόνων! …Λιμάνι και αφετηρία ταυτόχρονα μιας νέας Εποχής. Εποχής που θα μας οδηγήσει ως Ελλάδα στο μέλλον.
Με πλοηγό τους ήρωες και τον λαό τον «ανώνυμο» του 1821 φθάσαμε, ανάμεσα σε φουρτούνες πολλές, και με «ναυαγούς» πολλούς, αισίως …στο 2021. Κυρίως, όμως, με πάμπολλους νεκρούς. Αυτό ήταν -πάντα είναι- το βαρύ τίμημα.

Και τώρα καλούμεθα ως Έθνος, ως λαός, ως πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να οδηγήσουμε το εθνικό σκάφος, το επί 200 χρόνια –ας μην το …κρύβουμε- ποικιλιτρόπως κλυδωνιζόμενο, στην τρίτη εκατονταετία… Να βρούμε την …εθνική μας ρότα, την αυθεντική, την προαιώνια ελληνική καλούμεθα από τις βροντερές φωνές του Κολοκοτρώνη, της Μπουμπουλίνας και του Καποδίστρια. Και –μέσα στην …ανεόρταστη «αντάρα» του κορονοϊού- να συνειδητοποιήσουμε το πού η Ελλάδα μας …πηγαίνει!

Να δούμε με μάτια ολοκάθαρα και με μυαλό κοφτερό, σαν το σπαθί των αγωνιστών, ότι οι Τούρκοι δεν άλλαξαν! Και ούτε πρόκειται ν’ αλλάξουν!

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, στην Αθήνα αρχίζουν οι λεγόμενες «διερευνητικές επαφές» μεταξύ ημών και της γείτονος εξ ανατολών. Και ενώ αυτές (ξανα)αρχίζουν, από την Τουρκία μας απειλούν και μας …μαλώνουν συνεχώς, με ύφος χιλίων –όχι καρδιναλίων- αλλά Σουλτάνων!

Έλεγαν-έγραφαν κάποιοι, ότι οι Τούρκοι δεν θα μας …αφήσουν να εορτάσουμε την επέτειο των 200 χρόνων, και ότι μαλιστα έως τον Μάρτιο –τώρα δηλαδή- θα μας χαλάσουν την μεγάλη και λαμπρή γιορτή της 25ης Μαρτίου 2021! Συμμάχησε, όμως, μαζί τους ο …κορωνοϊός, και μας την …χάλασε αυτός!

Μία παρέλαση μεγαλειώδης, καλύτερη από κάθε άλλη φορά, προγραμματίζεται στην Αθήνα μας. Αυτή θα είναι και η μόνη για όλη την Ελλάδα. Καμία άλλη εκδήλωση γενικώς δεν θα γίνει! Φτάνει αυτό; Μήπως θα πρέπει να δοθεί το σύνθημα ενός διαφορετικού «γενικού Σημαιοστολισμού» σε διάρκεια φέτος; Ενδεικτικά –προτείνω- από 20 έως 31 Μαρτίου! Να πλημμυρίσει για 10 μέρες όλη η Ελλάδα από γαλανόλευκες!

Για να …χαρούν πιο πολύ φέτος οι ψυχές των αγωνιστών του ’21. Και να πάρει και ο Ερντογάν ένα βροντερό μήνυμα! Και εμείς οι ίδιοι να …δυναμώσουμε μέσα μας!
Οι καλπασμοί των αλόγων του Θ. Κολοκοτρώνη, του Α. Λόντου και τόσων άλλων προς την Επανάσταση και την πολυπόθητη και κτηθείσα εν τέλει ελευθερία φθάνουν βροντεροί έως τις μέρες μας, 200 χρόνια μετά! Σήμερα τα άλογά μας είναι τα πλοία μας και τα αεροπλάνα μας

Και «κάμποι, βουνά, ραχούλες», θάλασσες και αιθέρες βροντοφωνάζουν τα σύγχρονα μηνύματα περί εδαφικής μας ακεραιότητας! Λαός και στρατός σε στεριές, θάλασσες και αιθέρες ενωμένοι και σε διαρκή επαγρύπνηση και αδιάλειπτη εγρήγορση ας δώσουμε το «ΜΗΝΥΜΑ» στην πέραν του Αιγαίου χώρα!
Ας μην είναι αυτός ο επετειακός εορτασμός των 200 χρόνων …ρηχός! Και τα πλοία μας θα παραμείνουν στο ειρηνικό, «υπήνεμο» …Λιμάνι του Αιγαίου μας. Εάν, όμως, προκληθούμε, ο Κανάρης και ο Μιαούλης θ’ «αναστηθούν»!


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr