background img
banner
banner

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΣΚΟΡΗΣ: Ο τοπικός ήρωας της Επανάστασης που έγραψε Ιστορία

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΜΑΤΟΒΑΜΜΕΝΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥ… ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥ!

Οι ηρωικές μορφές του 1821, οι εθνικοί αγωνιστές όπως οι Κολοκοτρώνης, Μπουμπουλίνα, Καραϊσκάκης, Μαυρογένους, Παπαφλέσσας, επανέρχονται αυτές τις μέρες στις μνήμες των Ελλήνων με αφορμή την εθνική επέτειο και μας γεμίζουν υπερηφάνεια. Μαζί όμως με αυτούς, πολέμησαν ως ίσοι προς ίσους και πολλοί ακόμα, που μπορεί να μην μνημονεύονται με την ίδια συχνότητα και λαμπρότητα, αλλά η δράση τους στον απελευθερωτικό αγώνα μόνο μικρή δεν λογίζεται. Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο Παναγιώτης Κόσκορης…

Ποιος ήταν ο οπλαρχηγός από το Καλλιφώνιο Καλαβρύτων

Ο Παναγιώτης Κόσκορης γεννήθηκε το 1791 και ήταν γόνος μιας αρκετά φτωχής οικογένειας. Από μικρή ηλικία βρέθηκε να εργάζεται στη Μονή Αγίας Λαύρας και ενήλικος αργότερα σε διάφορα ¨στέκια Τούρκων¨ στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων, αρχικά ως σταβλίτης και έπειτα σε πολλές και διάφορες δουλειές. Αρκετά χρόνια μετά, επιστρέφει στο χωριό του με σκοπό να κάνει οικογένεια, οπότε παντρεύεται και αποκτά δύο γιούς. Όμως το γλυκό… “κρασί της επανάστασης” και το πνεύμα της ελευθερίας που τον διακατέχει, τον “αναγκάζει” να ακολουθήσει το όνειρο της ελευθερίας και τον τοπικό αγωνιστή των Καλαβρύτων Α. Στριφτόμπολα, ο οποίος ήταν αυτός που τον ¨μύησε¨ στον τελικό απελευθερωτικό αγώνα. Πήρε μέρος σε πολλές ένοπλες συγκρούσεις κατά των Οθωμανών και θεωρήθηκε από πολλούς αρκετά γενναίος και δραστικός μαχητής.

Προτομή και πίνακας ζωγραφικής για τον τοπικό αγωνιστή

Το “Υπουργείο Πολέμου” της Προσωρινής Επαναστατικής Κυβέρνησης του 1824, τον προήγαγε τιμητικά στον στρατιωτικό βαθμό του Εκατόνταρχου, ενώ του απονεμήθηκε και μετάλλιο τιμής. Ο ήρωας Κόσκορης, πέθανε σε βαθιά γεράματα πάμπτωχος στο μικρό χωριό του, αφήνοντας κληρονομιά στους απογόνους του μονάχα το ηρωικό όνομα και τα αιματοβαμμένα όπλα του. Υπάρχει προσωπογραφία του η οποία σχεδιάστηκε από τον ζωγράφο Ανδρέα Π. Ρηγόπουλο με βάση τα ιστορικά στοιχεία και προτομή του, που φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Γιώργο Γεωργιάδη. Με φροντίδα του ιερέως Σωτηρίου Παν. Κόσκορη και επιτροπής που ο ίδιος συνέστησε, το 1996 ανεγέρθηκε στο χώρο της τοπικής Εκκλησίας η προτομή του οπλαρχηγού, για να θυμίζει στους επερχόμενους το ηρωικό παράδειγμα και την αυτοθυσία για την πίστη και την Πατρίδα. Τέλος, υπάρχει δημοτικό τραγούδι στο οποίο γίνεται αναφορά στο όνομα του αγωνιστή, καθώς και πολλά χειρόγραφα που αφορούν τη δράση του, ενώ υπάρχει ακόμα η μεγάλη χατζάρα του με την οποία “έσφαξε” αναρίθμητους Τούρκους, εις το όνομα της ελευθερίας και της χριστιανοσύνης.

π. Σωτήριος Κόσκορης: «Υπάρχουν νέα στοιχεία που έρχονται στο φως για τη δράση και τη ζωή του»

Μιλώντας στο protionline.gr ο πρωτοπρεσβύτερος, εφημέριος στην περιοχή της Ποροβίτσας και εξ αίματος συγγενής με τον ήρωα του ’21, π. Σωτήριος Κόσκορης, τονίζει: «Έχω στην διάθεσή μου έναν φάκελο με 23 διαφορετικά έγγραφα, τα οποία αναφέρονται στον Παναγιώτη Κόσκορη. Δυστυχώς όμως, έχουν τέτοιου είδους γραφή που δεν μπορώ να τα διαβάσω και δεν μπορώ να κατανοήσω τι ακριβώς λένε. Ανέθεσα λοιπόν, στον αγιογράφο και φίλο μου Σπύρο Κρητικό, ο οποίος γνωρίζει αυτή την ειδική γραφή και την επεξήγηση των λέξεων που έχουν τα παλαιά έγγραφα, να “αποκρυπτογραφήσει” τα στοιχεία που αναφέρονται. Έρχονται πλέον στα χέρια μου συνεχώς νέες πληροφορίες και καινούριες λεπτομέρειες για την ύπαρξη, την δράση και τη ζωή του ήρωα. Υπάρχουν πληροφορίες που ανατρέπουν τα όσα μέχρι στιγμής γνωρίζαμε, όπως για παράδειγμα ότι δεν ήταν απλώς ένας “Εκατόνταρχος” αλλά κόντεψε να φτάσει να γίνει έως και “Χιλίαρχος” από την πολιτεία της εποχής ή πως δεν είχε δύο γιους αλλά έπειτα από νέα αρχεία που έρχονται στο φως, είχε συνολικά πέντε παιδιά».

Ημερολόγιο για τον ήρωα και… θεατρικό μονόπρακτο το καλοκαίρι που έρχεται

Το επόμενο βήμα που σκέφτεται να κάνει ώστε να αναδειχτεί η δράση και η οντότητα του Παναγιώτη Κόσκορη, είναι να γράψει ένα μικρό βιβλίο το οποίο θέλει να αφιερώσει στη μνήμη του. Ο σκοπός του π. Σωτηρίου είναι, να μη χαθούν άλλα πράγματα για τον οπλαρχηγό, καθώς έχουν ήδη χαθεί πολλά στην πορεία των χρόνων. «Φέτος, κατάφερα και έφτιαξα ένα ημερολόγιο αφιερωμένο στον μεγάλο οπλαρχηγό, με αφορμή τα 200 χρόνια της Επανάστασης, αλλά είναι σε περιορισμένα αντίτυπα δυστυχώς αφού δεν επιχορηγήθηκε από κάπου και προσωπικά επωμίσθηκα όλο το οικονομικό βάρος. Προετοιμάζεται δε – σαν μια πρόσθετη δράση – μια πολιτιστική εκδήλωση μέσα στο καλοκαίρι (κορωνοϊού επιτρέποντος) στην οποία θα παρουσιαστεί και θα τελεστεί ένα θεατρικό μονόπρακτο σε σκηνοθεσία Κώστα Κλάγκου, όπου θα παρουσιαστεί μια εκτενής δραματικοθεατρική αναφορά στον μεγάλο αγωνιστή και την δράση του» αναφέρει ο φιλικότατος και ευγενικός κληρικός.

«Εκείνο που οφείλω να ακολουθώ είναι η οικογενειακή μας παράδοση»

Καταλήγοντας, ο π. Σωτήριος δηλώνει στo protionline.gr ερωτώμενος για το πόσο υπερήφανος είναι για τον… συγγενή του και το πόσο σημαντική είναι για εκείνον η επαναστατική του δράση: «Ο Παναγιώτης Κόσκορης είναι απευθείας συγγενής μου εξ αίματος γι’ αυτό και εκτός από την παράδοση και το οικογενειακό “δέντρο”, ακολουθείται πιστά και το όνομα από γενιά σε γενιά, από γιο σε γιο.

Πρωτίστως δε, αυτό που θα ακολουθώ είναι η οικογενειακή παράδοση σε κάθε επίπεδο. Η παράδοση αντανακλά την σημαντικότητα αυτή, σε όλη την περιοχή και στην Αιγιάλεια και στα Καλάβρυτα. Δεν είμαι μόνο υπερήφανος… αλλά και ιδιαίτερα συγκινημένος που έχω αυτόν τον πρόγονο. Είμαι υπερήφανος αφενός, γιατί ο πρό-προπάππος μου πολέμησε για την πατρίδα και την ορθοδοξία και ταυτόχρονα και συγκινημένος αφετέρου, διότι ούτε οι συγχωριανοί του τότε… και ούτε η πολιτεία μετέπειτα, κατάλαβαν το “εύρος” του, την σημασία του και το σημαντικός ήταν και υπήρξε ο οπλαρχηγός. Και ίσως να του άξιζαν περισσότερα όσο ζούσε. Και ίσως να του αξίζουν περισσότερα και τώρα… από την πολιτεία, τους ανθρώπους, την ιστορία την ίδια».

 


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr