background img
banner
banner

Πρωταπριλιά χωρίς εγκεκριμένο προϋπολογισμό

THN TETΑΡΤΗ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗ – ΘΑ… ΒΡΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΚΑΤΕΦΘΑΣΑΝ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ

Με την… ψυχή στο στόμα βρίσκεται ο δήμος Αιγιαλείας προκειμένου να εκπονήσει και να ψηφίσει το συντομότερο δυνατό τον προϋπολογισμό του 2021 ωστόσο είναι βέβαιο πως ο Απρίλιος θα τον… βρει χωρίς αυτόν.

Οι απαντήσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που εγκρίνουν τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για τέλη ηλεκτροφωτισμού και Τεχνικό Πρόγραμμα, προαπαιτούμενα για τη σύνταξη του προϋπολογισμού, κατέφθασαν μόλις την περασμένη Παρασκευή και πλέον οι διαδικασίες «τρέχουν» για έγκριση του προσχεδίου μεθαύριο Τετάρτη από την Οικονομική Επιτροπή και συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η… πρωταπριλιά ωστόσο είναι την Πέμπτη και η λειτουργία του δήμου χωρίς προϋπολογισμό μόνο ως… κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί, αφού για όσες ημέρες δεν υπάρχει ψηφισμένος προϋπολογισμός, «παγώνει» κάθε οικονομική και συναφή δραστηριότητα, πέραν της μισθοδοσίας του προσωπικού. Οι επιπτώσεις βέβαια θα είναι αλυσιδωτές και θα εξαρτηθούν από το πόσο θα κινείται ο δήμος μέσω «αυτόματου πιλότου» κάτι που θα εξαρτηθεί αφενός από το πόσο γρήγορα θα κινήσουν τις διαδικασίες για τη λήψη αποφάσεων μέσω των οργάνων του δήμου οι υπηρεσιακοί παράγοντες αλλά και από τη σύμπνοια απόψεων ως προς τον προϋπολογισμό από δημοτική αρχή και αντιπολίτευση.

Δεν αποκλείεται η κατάθεση εναλλακτικής πρότασης από την αντιπολίτευση

Διότι μετά την Οικονομική Επιτροπή που στη μεθαυριανή (Τετάρτη) συνεδρίασή της, εκεί όπου λόγω πλειοψηφίας της δημοτικής αρχής είναι βέβαιο πως θα εγκριθεί το προσχέδιο, επίκειται η διαμόρφωση του τελικού σχεδίου και η κατάθεσή του προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κι εκεί δεν αποκλείεται και η κατάθεση εναλλακτικής πρότασης από πλευράς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, όπως άλλωστε έπραξαν και στο πρόσφατο παρελθόν με τέλη και Τεχνικό Πρόγραμμα που κατά ένα μέρος αυτών, επικράτησε η πρότασή τους. Οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων «Αιγιάλεια Αύριο» και «Ποιοτική Αιγιάλεια» Χρήστος Γούτος και Βάσω Ψυχράμη αντίστοιχα, ερωτηθέντες από το protionline.gr ανέφεραν πως έχουν προτάσεις για τον προϋπολογισμό και το τι πρέπει να περιλαμβάνει, ωστόσο αναμένουν να δουν και να επεξεργαστούν το προσχέδιο που έχει ετοιμάσει το οικονομικό επιτελείο του δήμου.

Χρ. Γούτος: «Οι ενστάσεις του δημάρχου καθυστέρησαν τη διαδικασία»

Συγκεκριμένα, ο κ. Γούτος, σημείωσε: ΄΄Θα δούμε το προσχέδιο στην Οικονομική Επιτροπή, θα το αξιολογήσουμε και θα κινηθούμε ανάλογα με τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών, όπως έγινε και με τα τέλη. Είναι σαφές ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι «σφιχτός» λόγω της κατάστασης και ρεαλιστικός, ωστόσο τίθεται θέμα προτεραιοτήτων. Σαν παράταξη έχουμε ένα πλάνο και περιμένουμε να δούμε κατά πόσο ταυτίζεται με το προσχέδιο που έχει ετοιμάσει η δημοτική αρχή. Στη συνέχεια θα κάνουμε τις αλλαγές επί του σχεδίου συγκεκριμένα΄΄

Από τη δημοτική αρχή ωστόσο τονίζεται πως εάν δεν υπήρχε η εναλλακτική πρόταση της αντιπολίτευσης, η διαδικασία εκπόνησης και ψήφισης του προϋπολογισμού θα είχε γίνει εμπρόθεσμα.
Σχετικά με τον προφανή κίνδυνο, ο δήμος να λειτουργήσει χωρίς προϋπολογισμό για κάποιες μέρες μέσα στον Απρίλιο, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, επέρριψε σαφείς αιχμές προς τη δημοτική αρχή, τονίζοντας: ΄΄Ο δήμαρχος ήταν αυτός που υπέβαλλε ενστάσεις στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για τέλη και Τεχνικό Πρόγραμμα. Επομένως, φέρει την πλήρη ευθύνη για την καθυστέρηση του προϋπολογισμού. Είναι ηλίου φαεινότερο πως αν δεν είχε προβεί σε ενστάσεις για τα τέλη τότε δεν θα είχε καθυστερήσει τόσο τον προϋπολογισμό. Πάντως προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο δήμος καλείται να λειτουργήσει χωρίς προϋπολογισμού, δηλαδή τίθεται ουσιαστικά στον… αέρα, και δεν δείχνει να… αγχώνεται κανείς στη δημοτική αρχή, αντιθέτως στο… παρά πέντε του αδιεξόδου δημιουργούνται νέες δαπάνες. Οι πολίτες ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε τρεις μέρες ούτε για τα σκουπίδια θα μπορεί να πληρώσει ο δήμος και γενικότερα για καμία υποχρέωση με ό,τι συνεπάγεται αυτό εις βάρος των δημοτών΄΄.

Βάσω Ψυχράμη: «Περιμένουμε να σταματήσει η πρωτόγνωρη αναλγησία της δημοτικής αρχής»

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βάσω Ψυχράμη, επισήμανε στο protionline.gr: ΄΄Αυτό που περιμένουμε και επιβάλλεται, είναι ένας προϋπολογισμός με ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο. Ένας προϋπολογισμός που θα σηματοδοτεί σεβασμό στους δημότες και στήριγμα του εισοδήματός τους σε αυτή την πρωτοφανή οικονομική πραγματικότητα που προκάλεσε η πανδημία. Μέχρι στιγμής, έχουμε δει το εντελώς αντίθετο: Μία δημοτική αρχή που ασκεί φορομπηχτική πολιτική, έναν δήμαρχο που έκανε προσφυγές κατά των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου για μείωση των δημοτικών τελών και για Τεχνικό Πρόγραμμα που προέβλεπε 250.000 ευρώ επιπλέον για οδοποιία σε όλο τον δήμο. Και μία δημοτική αρχή, που καθυστερεί τέσσερις μήνες να συντάξει τον προϋπολογισμό του 2021, με αποτέλεσμα οι συνεργάτες και προμηθευτές του δήμου να μένουν απλήρωτοι΄΄.

΄΄Αυτή η πρωτόγνωρη αναλγησία, από πλευράς δημοτικής αρχής, περιμένουμε να σταματήσει και καλούμε τον δήμαρχο, για άλλη μία φορά να εφαρμόσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον κορωνοϊό και να σταματήσει τις σπατάλες σε δραστηριότητες αχρείαστες στο ευρύ κοινωνικό σύνολο. Να κάνει λελογισμένη και ορθή διαχείριση των φόρων που πληρώνουν οι δημότες, ώστε να μην δημιουργεί χρέη. Ο νόμος απαγορεύει τη δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών και η δημοτική αρχή «σφυρίζει αδιάφορα». Όποτε «τον βολεύει», θυμάται ο δήμαρχος τους νόμους΄΄, πρόσθεσε ακόμη η κ. Ψυχράμη, καταλήγοντας: ΄΄Εμείς όμως του θυμίζουμε ότι οι νόμοι και οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων δεν λειτουργούν «α λα καρτ», αλλά είναι υποχρεωμένος να τους τηρεί και να τους εφαρμόζει προς όφελος των δημοτών΄΄.

Θα αξιολογηθεί η εναλλακτική πρόταση

Ακόμη κι αν ο προϋπολογισμός εγκριθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, μέχρι να αναρτηθεί, να σταλεί προς έγκριση και να οριστικοποιηθεί, είναι βέβαιο πως θα μπορέσει να αρχίσει να υλοποιείται μετά τις 10 Απριλίου, γεγονός που σημαίνει ότι ο δήμος για κάποιες ημέρες, αν όχι εβδομάδες, θα λειτουργεί «εν λευκώ»…

Αυτό θα εξαρτηθεί βεβαίως και αν επί της εναλλακτικής πρότασης που μπορεί να έρθει από την αντιπολίτευση και ψηφιστεί από το Συμβούλιο, με τις ψήφους που διαθέτει, ο δήμαρχος δεν ασκήσει ένσταση επί της απόφασης στην Αποκεντρωμένη.

«Ο Δημήτρης Καλογερόπουλος έδειξε ότι μπορεί να το κάνει, αν δει μεγάλες διαφορές με τον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής, όπως με τα τέλη», σημειώνει στέλεχος της δημοτικής αρχής, επιρρίπτοντας ευθύνες στην αντιπολίτευση για την κατάσταση. Εξάλλου ο δήμαρχος επανειλημμένως έχει διατυπώσει την άποψη πως την ευθύνη για τη διοίκηση του δήμου την έχει ο ίδιος και οι συνεργάτες του.

Εξάλλου στον δήμο περιμένουν την εναλλακτική, όπως αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Καλαμίδας, έτσι το ενδιαφέρον στην κρισιμότητα της στιγμής έχει να κάνει με το αν θα υπάρξει κοινή πρόταση επί του προσχεδίου για τον προϋπολογισμό του 2021 από την αντιπολίτευση και πως αυτή θα αξιολογηθεί από τη δημοτική αρχή ώστε να μην επαναληφθεί το ίδιο επεισόδιο με την έγκριση των ανταποδοτικών τελών και το Τεχνικό Πρόγραμμα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr