background img
banner
banner

Πώς η μάσκα έγινε… τρόπος ζωής

ΠΟΙΑ ΕΙΔΗ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΣΥΣΤΗΝΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι Αιγιαλείς – θέλοντας και μη – τείνουν να χρησιμοποιούν τις χειρουργικές μάσκες προστασίας μιας χρήσης χωρίς ωστόσο να υποτιμούν και τις υφασμάτινες ή του ειδικού τύπου, προκειμένου να υπάρξει η σωστή προστασία από τον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του.

Η ραγδαία εξάπλωση του βρετανικού και του νοτιοαφρικάνικου στελέχους του κορωνοϊού και τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών, ανάγκασαν τους ειδικούς να εφιστούν την προσοχή και να ¨αφυπνίζουν¨ τους ανθρώπους, ώστε να εστιάζουν στην αποτελεσματικότητα της κάθε μάσκας και τις συνθήκες της κάθε επιλογής που θα κάνουν.

Τέσσερις τύποι μασκών για κάθε τσέπη και κάθε γούστο

Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, οι μάσκες είναι υποχρεωτικές σε δημόσιους χώρους. Στην Ελλάδα ισχύει μεν το ίδιο, όμως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια ειδική και ιδιαίτερη οδηγία για τον τύπο των μασκών που υποχρεούνται να φορούν ή να επιλέγουν οι ¨σύγχρονοι μασκοφόροι¨. Όμως τείνουν να γίνουν μόδα οι ¨χειρουργικές¨ μιας χρήσης στην Αιγιάλεια.

Στην ευρύτερη περιοχή μάλιστα, που ισχύει το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 19:00 και έπειτα και τα κρούσματα δεν παρουσιάζουν την μείωση που θα… ήθελαν οι λοιμοξιολόγοι, οι υπεύθυνοι του υπουργείου αναφέρουν και αυτό οφείλεται εν μέρει και στις… μάσκες και στην μη καταλληλότητα κάποιων από αυτές!

Οι κατηγορίες που χρησιμοποιούν όλοι, είναι οι εξής: Οι χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης που συνήθως υπάρχουν στα φαρμακεία και στα σουπερ μάρκετ, οι μάσκες ειδικού τύπου “FFP2” και “ΚΝ95” που είναι λίγο πιο… ¨τσιμπημένες¨ όσο να ‘ναι, οι μάσκες – οξυγονοκόλληση τις οποίες συνήθως χρησιμοποιούν διάφοροι επαγγελματίες και τεχνίτες και τέλος οι βιομηχανικές πάνινες, υφασμάτινες και κλασικές μάσκες, που είναι και οι πιο συνηθισμένες και με δημοφιλία στην καθημερινότητα.

Οι μοδίστρες της Αιγιάλειας στη ‘’μάχη’’ κατά του ιού

Υπάρχει τρομερή ζήτηση σε μάσκες από πάρα πολύ κόσμο, μικρούς και μεγάλους. Έγιναν υποχρεωτικές αλλά και πλέον… υπάρχουν ως μόδα από πέρσι τον Μάρτιο. Κυκλοφόρησαν εκατοντάδες μάσκες κάθε τύπου και κάθε δυνατότητας της ¨τσέπης¨, άλλες με… χιουμοριστική διάθεση ή και λίγο ¨τρέντι¨, άλλες ασορτί με το υπόλοιπο ντύσιμο ώστε να ταιριάζει στην ένδυση ή των βάψιμο των γυναικών και άλλες λιτές, ουδέτερες ή απέριττες. «Στην πρώτη καραντίνα, ξεκίνησα να φτιάχνω μάσκες στο σπίτι μου για εντελώς προσωπική χρήση, όμως τον Μάη μήνα όταν άνοιξαν τα καταστήματα, διαπίστωσα ότι υπάρχει τρομερή ζήτηση σε μάσκες από πάρα πολύ κόσμο. Από τότε φτιάχνω πολλές μάσκες κάθε μέρα, καθώς είτε νήπια ή μικρά παιδιά, είτε οι γονείς και κηδεμόνες, είτε επαγγελματίες ή ιδιώτες, αναζητούσαν πάντα μάσκες που να είναι γερές και σίγουρες, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση. Σήμερα, υπάρχει μια τεράστια ποσότητα από βαμβακερές μάσκες στο κατάστημά μου, που είναι βεβαίως και οικονομικές και πλήρως αποτελεσματικές» αναφέρει η επαγγελματίας μοδίστρα Αντιγόνη Οικονομοπούλου στο protionline.gr, ερωτώμενη για το πώς ξεκίνησε και πώς συνεχίζει η ζήτηση του εν λόγω αξεσουάρ της ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας.

«Οι βαμβακερές μάσκες προστασίας διπλής ύφανσης είναι οι πλέον κατάλληλες»

Η κ. Οικονομοπούλου σε άλλη ερώτηση, για το αν τα υφάσματα που χρησιμοποιεί είναι ταυτόχρονα και εγχώρια και από αλλού, καθώς και ποιες ιδιαιτερότητες έχουν οι μάσκες για τα μικρά παιδιά, επισημαίνει: «Προμηθεύτηκα υλικά και ξεκίνησα να φτιάχνω υφασμάτινες μάσκες σύμφωνα με τις προδιαγραφές των ειδικών.
Δεν έπρεπε να είναι από συνθετικά, κάθε μάσκα που είναι αποτελεσματική βάσει νομοθεσίας, πρέπει να είναι απαραίτητα βαμβακερή και διπλής ύφανσης. Οι προμηθευτές μου είναι και από Αθήνα και ντόπιοι και συνεργάζομαι μαζί τους χρόνια, οπότε τα υφάσματα είναι απολύτως κατάλληλα και ελεγμένα. Έχω δεχτεί πολλές και διάφορες παραγγελίες και… ¨απρόσμενες¨ και απλές.
Οι πιο δύσκολες περιπτώσεις ήταν και είναι οι μικρές μάσκες των νηπίων για τα σχολεία τους.
Έπρεπε να βρίσκω υφάσματα με έμπνευση, με ζωάκια, με καρτούν ή πολύχρωμες καρδούλες, με διάφορους ήρωες κόμικς ή… εφευρετικές πατέντες με κορδονάκια και κορδελάκια, προκειμένου να είναι πιο αποδεκτές και υποφερτές από τα μικρά παιδιά» τονίζει η γνωστή στην τοπική αγορά ¨Αντιγόνη¨ της οδού Πετμεζά στο κέντρο της πόλης.

Τριών τύπων μάσκες στα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ στην Αιγιάλεια

Η κυβέρνηση και οι λοιμοξιολόγοι μπορεί σιγά – σιγά να σκέφτονται να επαναφέρουν επιτέλους την… κοινωνική ¨τάξη¨ ένεκα του κοινωνικού και οικονομικού βάρους να υπερτερεί των ιικών φορτίων, όμως οι μάσκες προστασίας κατά πως φαίνεται, θα παραμείνουν. Και ίσως παραμείνουν για πολύ καιρό ακόμα.

Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έλαβε το protionline.gr από τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιγιάλειας Γιώργου Σπηλιόπουλου, οι μάσκες που υπάρχουν και πωλούνται στα κατά τόπους φαρμακεία της περιοχής είναι συγκεκριμένων τύπων και είναι οι εξής: Οι διπλής ύφανσης υφασμάτινες μάσκες, οι οποίες είναι αρκετά σίγουρες και καλύπτουν σε γενικές γραμμές το 96% από διάφορα σταγονίδια και πλένονται με ζεστό νερό, οι ¨εξειδικευμένες¨ μάσκες ΚΝ95 και FFP2 που ήταν και είναι ακόμα κάπως ¨τσιμπημένη¨ η τιμή τους σε σχέση με τις υπόλοιπες και οι απλές χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης, που η τιμή τους κυμαίνεται από 0,30 έως 0.50 ευρώ.

Τέλος, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ¨ερεύνα¨ τoυ protionline.gr για το ποια μάσκα προτιμούν οι Αιγιαλείς, στην πρώτη θέση και με μεγάλη διαφορά είναι οι απλές μάσκες μιας χρήσης χειρουργικού τύπου, καθώς είναι εκτός από οικονομικές (!) και… βολικές σε κάθε χρήση!


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr