background img
banner
banner

Σε… τεντωμένο σχοινί covid η Αιγιάλεια

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ – ΠΕΡΙΠΟΥ 3.300 ΑΙΓΙΑΛΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ – 61ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΑΤΑ ΥΠΕΣΤΗ ΘΡΟΜΒΩΣΗ ΕΞΙ ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΤΟΥ
– ΕΡΕΥΝΑΤΑΙ ΕΑΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Στην πιο δύσκολη καμπή του βρίσκεται ο κορωνοϊός στην Αιγιάλεια, το τελευταίο δεκαήμερο. Η εξέλιξη της νόσου μόνο θετική δεν είναι καθώς παρατηρείται πολύ μεγάλη διασπορά και αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων Αιγιαλέων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου. Την ίδια στιγμή, οι ρυθμοί για τον εμβολιασμό του πληθυσμού έχουν αυξηθεί, δεν λείπει όμως και η δυσπιστία για τυχόν παρενέργειες. Και στην περιοχή καταγράφηκε περιστατικό με εμβολιασμένο πολίτη που υπέστη θρόμβωση, γεγονός που ερευνάται για το κατά πόσο συνδέεται με το εμβόλιο της AstraZeneca στο οποίο είχε υποβληθεί λίγες ημέρες πριν…

Το περιστατικό προέκυψε την Παρασκευή και αφορά άνδρα 61 ετών από την Ακράτα ο οποίος, σύμφωνα με το περιβάλλον του, δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα υγείας. Έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca στο Κέντρο Υγείας Ακράτας και μετά από 5 – 6 ημέρες υπέστη θρόμβωση και διεκομίσθη εσπευσμένα στο ΠΓΝΠ. Για την περίπτωση του 61χρονου είναι ενήμερος και ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης, ο οποίος ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα υγείας που του προέκυψε συνδέεται με το εμβόλιο. Συγκεκριμένα, επισήμανε στο protionline.gr ερωτηθείς σχετικά: ΄΄Είναι γεγονός ότι υπάρχει τέτοια περίπτωση άνδρα από την Ανατολική Αιγιάλεια που είχε κάνει το εμβόλιο κάποιες ημέρες πριν. Το περιστατικό διερευνάται, ο ασθενής μεταφέρθηκε στο Ρίο, όμως ίσως δεν έχει σχέση με τον εμβολιασμό, δεδομένου ότι το εμβόλιο το έκανε μία εβδομάδα πριν και δεν παρουσίασε κάτι άμεσα΄΄.

Συνεχίζεται η… μάχη του εμβολιασμού από τα δύο σημεία

Πάντως στο Κέντρο Υγείας Ακράτας, οι εμβολιασμοί μέσω της AstraZeneca συνεχίζονται κανονικά, με τον επιστημονικά υπεύθυνο Σπύρο Μάρκου να αναφέρει στo protionline.gr: “Εμείς συνεχίζουμε κανονικά τη διαδικασία εμβολιασμού σαν εμβολιαστικό κέντρο και δεν υπάρχει καμία κυβερνητική ειδοποίηση για κάποια αλλαγή στο πρόγραμμα ή κάποια τροποποίηση. Πηγαίνουμε βήμα – βήμα, σύμφωνα με τα δεδομένα και τις εντολές που λαμβάνουμε από το υπουργείο. Το Κέντρο Υγείας Ακράτας βρίσκεται σε εγρήγορση και όλο το ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό είναι σε ετοιμότητα΄΄.

Την ίδια στιγμή, δυνατά στη… μάχη του εμβολιασμού έχει μπει το Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου το πρώτο εμβολιαστικό κέντρο της περιοχής, έχοντας εμβολιάσει μέχρι προχθές 3.170 άτομα από την περιοχή. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα εμβολιάστηκαν 318 πολίτες.

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο των ραντεβού, το μεγάλο βάρος πέφτει στα φαρμακεία που πασχίζουν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Μιλώντας στo protionline.gr, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιγιάλειας Γιώργος Σπηλιόπουλος, σημείωσε χαρακτηριστικά: ΄΄Η καινούρια ηλικιακή ομάδα που “άνοιξε” στην πλατφόρμα του υπουργείου και επιτρέπει την διαδικασία των ραντεβού για εμβολιασμό, είναι αυτή των 70 – 75 ετών και όλα τα κέντρα εμβολιασμού με εμβόλια από αυτή την συγκεκριμένη εταιρεία, της “Pfizer” δηλαδή, έχουν εξαντλήσει τα ραντεβού τους προ διημέρου. Αυτό συμβαίνει και στο Νοσοκομείο Αιγίου και στο Πανεπιστημιακό του Ρίου και στο Νοσοκομείο των Καλαβρύτων και στο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας. Όμως, υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα ραντεβού για εμβόλια της “AstraZeneca” στην Ακράτα και την Πάτρα, τα οποία θα είναι διαθέσιμα στις 8 με 9 του μηνός Απριλίου, κατά πάσα πιθανότητα. Από ό,τι φαίνεται, ο κόσμος είναι κάπως… διστακτικός με το εμβόλιο της AstraZeneca και αυτό είναι πλέον ορατό΄΄.

Σύμφωνα με τον κ. Σπηλιόπουλο, ΄΄από τις αρχές Απριλίου, έχει ανακοινωθεί ότι θα ανοίξει ο εμβολιασμός για την ηλικιακή ομάδα 65 – 70. Επίσης, ο Πανελλήνιος φαρμακευτικός συμφώνησε στην δωρεάν χορήγηση των τεστ στους πολίτες αλλά αρνείται κατηγορηματικά την διενέργειά τους στον χώρο του φαρμακείου, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για την δημόσια υγεία, των φαρμακοποιών και των ασθενών΄΄.

Το ιικό αποτύπωμα της περιοχής

Μέχρι ωστόσο να προχωρήσει ο εμβολιασμός και να καλύψει την πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής, φαίνεται πως η επιδημιολογική φόρτιση θα είναι μεγάλη και η προσοχή πρέπει να είναι ανάλογη. Σε επίπεδο Νοσοκομείου Αιγίου πάντως, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας ελήφθησαν 83 δείγματα με τη θετικότητα να είναι στο 10%. Χθες τα κρούσματα στην Αχαΐα ήταν 54, αριθμός σχετικά μικρός που σχετίζεται με τη μη λειτουργία των ιδιωτικών κέντρων την Κυριακή, ενώ προχθές Σάββατο υπήρξαν 14 νέα κρούσματα στην Αιγιάλεια.

Την κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται στην Αιγιάλεια την τελευταία εβδομάδα, αποτύπωσε με δηλώσεις του στo protionline.gr  ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου Σωτήρης Κοίλιας, τονίζοντας: ΄΄Η κατάσταση πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολη, δυστυχώς έχουμε πάρα πολλά περιστατικά και παρατηρούμε ότι λόγω του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού, έχουμε μεγάλη μεταδοτικότητα. Έτσι βλέπουμε πως αν νοσήσει κάποιος σε μία οικογένεια, το πιο πιθανό είναι να νοσήσουν όλοι. Ακόμη έχουμε περιπτώσεις που υπάρχει διασπορά σε όμορα διαμερίσματα πολυκατοικιών. Οπωσδήποτε είμαστε στην πιο κρίσιμη φάση του ιού στην περιοχή το τελευταίο δεκαπενθήμερο και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή. Με το παραμικρό σύμπτωμα πρέπει να απευθυνθούμε στον γιατρό μας να μας κατευθύνει. Ιδίως αν πρόκειται για πυρετό ή μυαλγίες΄΄. Ο κ. Κοίλιας έκανε γνωστό πως υπάρχουν πολλά περιστατικά Αιγιαλέων που νοσηλεύονται με covid στο νοσοκομείο του Ρίου ενώ έχουν υπάρξει και ανθρώπινες απώλειες. Επίσης, ανέφερε και περιστατικά ασθενών που είχαν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου λίγες ημέρες πριν εκδηλώσουν τη νόσο, εικάζοντας πως προφανώς είχαν κολλήσει πριν εμβολιαστούν και παρουσίασαν τα συμπτώματα μετά.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόβλεψη για εμβολιαστικό κέντρο στο Κ.Υ. Αιγίου

΄΄Ο ιός είναι ύπουλος και σε αυτή τη φάση πρέπει να είμαστε πολύ σχολαστικοί και να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας στο απολύτο΄΄, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου. Εκτίμησε δε, για ακόμη μία φορά, πως η νόσος θα υποχωρήσει μόνο εφόσον εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού κάτι που δεν φαίνεται να γίνεται άμεσα. ΄΄Ευελπιστούμε να διατεθούν περισσότερα εμβόλια και να ριχτεί στη… μάχη και το Κέντρο Υγείας Αιγίου΄΄, είπε ο κ. Κοίλιας.

Για το ενδεχόμενο λειτουργίας εμβολιαστικού κέντρου στο Κέντρο Υγείας Αιγίου, το protionline.gr ρώτησε τον κ. Καρβέλη ο οποίος είπε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr