background img
banner
banner

Υποβολή πρότασης χρηματοδότησης από την εταιρεία «Σταθμός Πολιτισμού»

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΑΡΝΩΝΑ Α.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ

Μία πρόταση πιο ώριμη από ποτέ, που εφόσον υλοποιηθεί θα δώσει τεράστια αναπτυξιακή προοπτική στο Αίγιο και την ευρύτερη περιοχή, βρίσκεται στα «χέρια» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και αναμένει έγκριση.

Η πρόταση στηρίζεται στο project που έχει δημιουργήσει το Γραφείο Συμβούλων Ανάπτυξης Ακινήτων και Επενδύσεων «Region estate» του Γιώργου Μαυρουδή και αφορά τον πρώτο ξενώνα φιλοξενίας νέων σε βαγόνια τρένων στην Ελλάδα. Θα λειτουργήσει από την Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Σταθμός Πολιτισμού», με φορέα διαχείρισης την Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε.
Ακριβώς επειδή η εταιρεία «Σταθμός Πολιτισμού» δεν έχει την απαιτούμενη διαχειριστική επάρκεια κρίθηκε αναγκαίο να συμβληθεί με εταιρεία Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως είναι η Ανώνυμη Εταιρεία Αναπτυξιακή Πάρνωνα. Όπως εξηγεί στo protionline.gr ο κ. Μαυρουδής, ΄΄προχωρήσαμε στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα και την 1η Μαρτίου υποβάλλαμε την πρόταση χρηματοδότησης της Πράξης: «Δημιουργία Εκπαιδευτικού, Πολιτιστικού και Ψυχαγωγικού Σταθμού Φιλοξενίας Νέων στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό του Αιγίου» στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020. Είμαστε εν αναμονή της αξιολόγησης και εκτιμούμε ότι σε περίπου ένα μήνα θα γνωρίζουμε εάν θα εγκριθεί΄΄.

Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία του φακέλου, είπε πως επρόκειτο για μία δύσκολη διαδικασία καθώς απαιτούνται πολλές διατυπώσεις που διήρκεσε περίπου έξι μήνες, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα θα δικαιώσει την προσπάθεια. Σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη φορά που υπήρχε πρόσκληση που να μπορεί να συμμετέχει και αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία.

Τι προβλέπεται να δημιουργηθεί στον εμβληματικό σταθμό του τρένου

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μαυρουδής είναι ο αρχικός μισθωτής του χώρου για 25 χρόνια, από τη ΓΑΙΑΟΣΕ που ανήκε ο εμβληματικός σταθμός.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 2,57 εκατ. ευρώ και προβλέπει τη δημιουργία υποδομών στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό Αιγίου για τη λειτουργία Εκθεσιακού χώρου προβολής της ιστορίας και του πολιτισμού του τρένου καθώς και της επιρροής του στην παραγωγή και εμπορία της σταφίδας, δημιουργία αιθουσών πολλαπλών χρήσεων για βιωματικά εκπαιδευτικά & ψυχαγωγικά προγράμματα, αίθουσες θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων, αίθουσες εστίασης και φιλοξενίας νέων, αίθουσες παιχνιδιών αναψυχής, καθώς και αίθουσες για άλλες εκπαιδευτικές δράσεις.

Πιο συγκεκριμένα το αντικείμενο του έργου είναι:

1.Αναπαλαίωση του διατηρητέου κτιρίου του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού του Αιγίου συνολικής σημερινής επιφανείας 304,77 τ.μ. στο οποίο προστίθενται 113,18 τ.μ. για τη δημιουργία σε αυτό: -Εκθεσιακού Κέντρου ιστορίας και πολιτισμού των τρένων και των σιδηροδρομικών μεταφορών, με έμφαση στην επιρροή του τρένου στην καλλιέργεια και διακίνηση του ιδιαίτερου τοπικού προϊόντος, της μαύρης Κορινθιακής σταφίδας. -Αίθουσα πολλαπλών πολιτιστικών και συνεδριακών εκδηλώσεων (θεατρικών, μουσικών, εικαστικών, βιβλιοπαρουσιάσεων κ.ά.). -Αναψυκτήριο, καφέ-μπαρ για την εξυπηρέτηση της εστίασης ολόκληρου του “ΣΤΑΘΜΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΝΕΩΝ” με αρχιτεκτονικό διάκοσμο και εκλεπτυσμένο ντεκόρ που να θυμίζει παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό.

2. Αποκατάσταση και ενεργειακή αναβάθμιση 44 βαγονιών συνολικής επιφανείας 1.229,34 τ.μ. για τη δημιουργία χώρων στους οποίους θα λειτουργούν: -αίθουσες για πολιτιστικά και ψυχαγωγικά, εκπαιδευτικά προγράμματα, -αίθουσες εστίασης και φιλοξενίας (Ξενώνας Φιλοξενίας Νέων) -αίθουσες για μόνιμες ή περιοδικές εκθέσεις εικαστικών, ή της τοπικής ιστορίας και των τοπικών αγροτικών προϊόντων.

3. Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου των κτιριακών εγκαταστάσεων του Σταθμού συνολικής επιφανείας 12.952,24 τ.μ. για την άμεση και ασφαλή πρόσβαση των μαθητών όλων των ηλικιών και ιδιαίτερα των ΑΜΕΑ σε όλους τους χώρους του “ΣΤΑΘΜΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΝΕΩΝ” και δημιουργία σε αυτό: -χώρου υπαίθριων εκδηλώσεων, -Αθλητικών εγκαταστάσεων, -παιδικής χαράς, -χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχόλια

  • Πολύ θετικά βλέπω την κίνηση αυτή, θα ομορφύνει ο χώρος θα καθαρίσει και θα δώσει άλλη πνοή στην πόλη. Κάντε ότι μπορείτε για το καλλίτερο!

    Στούμπος Νικόλαος 20/03/2021 06:34

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr