background img
banner
banner

ΧΑΡ. ΜΠΟΝΑΝΟΣ: «Είμαστε στα τελευταία μέτρα του μαραθωνίου και πρέπει να αντέξουμε για να σώσουμε ζωές»

O ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΧΑΪΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΤΟ PROTIONLINE.GR

Είναι ένας άνθρωπος που λόγω και της ιδιότητας του ιατρού, πολύ συχνά από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας παρουσιάζει στοιχεία για τη διασπορά του κορωνοϊού στην περιοχή, καθοδηγεί τους πολίτες και δίνει λύσεις ώστε να γίνεται πιο διεξοδική η δραστηριοποίηση ενάντια στην πανδημία.

Ο Χαράλαμπος Μπονάνος, που εντυπωσίασε με την τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας για τη διατήρηση του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών στο Αίγιο, βρίσκεται κοντά στην περιοχή, παρακολουθεί στενά τα εν εξελίξει έργα χρηματοδοτούμενα από προγράμματα της Περιφέρειας, συνεργάζεται με τη δημοτική αρχή και θέτει στόχους και για την Αιγιάλεια.

Μιλώντας στo protionline.gr, λίγες μέρες μετά την επίσκεψή του στο Αίγιο, δίνει το στίγμα του και στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας ότι βρισκόμαστε κοντά στην άκρη του… τούνελ του κορωνοϊού, αρκεί βέβαια όλοι να λειτουργούμε με σύνεση και υπευθυνότητα. Παρεμβαίνει στο θέμα των εμβολιαστικών κέντρων έτσι ώστε να θωρακιστεί ο πληθυσμός ενάντια στον covid ταχύτερα, ενώ «στέκεται» στη δυναμική της Αιγιάλειας και τα έργα που έχει προγραμματιστεί να εκτελεστούν, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η «μάχη» απέναντι στον covid-19;

Είναι μια μάχη δύσκολη, γιατί είμαστε αρκετό καιρό στο τούνελ και είναι φυσιολογικό να υπάρχει κόπωση. Άλλωστε, βλέπουμε ότι είναι κάτι που συμβαίνει και σε άλλες χώρες και μάλιστα και σε πιο έντονο βαθμό, γιατί υπάρχουν και οργανωμένες αντιδράσεις στα περιοριστικά μέτρα, όπως Αυστρία , Γαλλία κ.λπ. Είναι όμως μονόδρομος, δεν έχουμε άλλες επιλογές, είμαστε στα τελευταία μέτρα του μαραθωνίου και πρέπει να αντέξουμε για να σώσουμε ζωές. Από την στιγμή που δεν έχουμε τον μαζικό εμβολιασμό που θα θέλαμε, το υγειονομικό πρωτόκολλο και η εφαρμογή του παραμένει η επιλέξιμη λύση.

Συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είμαστε σε καλό σημείο, όμως θεωρώ ότι αστοχίες με την λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων πρέπει να διορθωθούν. Για παράδειγμα είναι απαράδεκτο το πολυιατρείο του πρώην ΙΚΑ στο κέντρο του Αιγίου να μην χρησιμοποιείται γι’ αυτούς τους σκοπούς. Άποψή μου είναι ότι πρέπει άμεσα να λειτουργήσει σαν εμβολιαστική κέντρο.
Εκτιμάτε πως είμαστε κοντά στην άκρη του τούνελ;
Σίγουρα οι επόμενες 15 μέρες θα δοκιμάσουν όλους μας αλλά εκτιμώ ότι τα κρούσματα θα σταθεροποιηθούν και μετά το δύσκολο αυτό χρονικό διάστημα θα έχουμε πτωτικές τάσεις ώστε να βγούμε στο ξέφωτο.

Ως γνωστόν, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος μεριμνεί για τη στήριξη των πληγεισών επιχειρήσεων. Προβλέπονται επιπλέον μέτρα και διάθεση κι άλλων κονδυλίων πέραν των 120 εκατ. ευρώ;

Είναι έτοιμο να βγει και το επόμενο πρόγραμμα για κεφάλαιο κινήσεως στις μικρές επιχειρήσεις και στους αυτοαπασχολούμενους, που θα έχει συγκεκριμένη στόχευση, τους πολύ μικρούς επαγγελματίες, ώστε να υπάρξει μια ανακούφιση από την οδυνηρή εμπειρία των επιπτώσεων της πανδημίας. Έχουμε κάνει ό,τι είναι δυνατόν να στηρίξουμε την τοπική οικονομία, σε μια δύσκολη συγκυρία, διαθέτοντας μεγάλο τμήμα του ΠΕΠ μας.

Σημειώνω ότι δεν είμαστε η κεντρική πολιτική σκηνή που έχει την ευθύνη για την στήριξη των επιχειρήσεων , αλλά προσπαθούμε με συγκεκριμένες δυνάμεις που διαθέτουμε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας.

Πώς κρίνετε τη συμπεριφορά των Αχαιών ως προς την τήρηση των μέτρων;

Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε μια διαφορετική συμπεριφορά από άλλους πολίτες σε άλλες περιοχές της χώρας. Δεν είναι εύκολη η πειθαρχία σε διοικητικά μέτρα όταν μάλιστα έχουμε χρονική παράταση της πανδημίας. Ούτε ο μηχανισμός επιβολής διοικητικών ποινών μπορεί να αθροίζει συνέχεια πρόστιμα. Είναι καθαρά θέμα συνείδησης και υπευθυνότητας να προστατέψουμε την δικιά μας υγεία και της οικογένειάς μας.

Τα διοικητικά μέτρα δεν θα μας σώσουν αν δεν συνειδητοποιήσουμε οι ίδιοι ότι τα θέματα δημόσιας υγείας λύνονται προνοσοκομειακά με την πρόληψη. Άλλωστε είμαστε σε μια περιοχή με πεπερασμένο νοσηλευτικό σύστημα και δυνατότητες νοσηλείας.
Πρέπει να αντέξουμε δείχνοντας τον σεβασμό μας στις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού καθώς επίσης και στους νοσηλευόμενους. Άλλωστε είμαστε κοντά πια στην αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων.

Τι διαπιστώσατε ερχόμενος στο Αίγιο πριν λίγες μέρες;

Μου είναι ευχάριστο να έρχομαι στο Αίγιο, γιατί έχετε κατορθώσει κάτι που η Πάτρα δεν το πέτυχε να έχετε το παραλιακό μέτωπο στην διάθεση των πολιτών, ίσως το καλύτερο μπαλκόνι του Κορινθιακού. Πρόθεση της περιφερειακής μας αρχής είναι να στηρίξουμε αναπτυξιακά έργα αλλά και έργα υποδομής της δημοτικής αρχής και αυτό το νόημα είχε η επίσκεψη που έγινε σε πολύ καλό κλίμα με την δημοτική αρχή.

Ενημέρωσα και ενημερώθηκα για τα έργα μέσω ΕΣΠΑ που θα αλλάξουν την μορφή της πόλης του Αιγίου , όπως η ανάπλαση στο κέντρο της πόλης αλλά και αντιπλημμυρικά έργα, ασφαλτοστρώσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων.

Αυτονόητο είναι ότι θα επαναλάβω την επίσκεψη και είμαι βέβαιος ότι και υγειονομικά θα είμαστε σε καλύτερο επίπεδο για να μπορέσουμε να ανακτήσουμε μικρές ανθρώπινες συνήθειες που μας έχουν λείψει.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr