background img
banner
banner

Χωρίς προϋπολογισμό με νέα πρόστιμα

ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΓΙΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη σύνταξη και έγκριση προϋπολογισμού από τον δήμο Αιγιαλείας καθώς έχει μπροστά του μόνο ένα δεκαήμερο. Από την 1η Απριλίου και εφόσον δεν έχει καλυφθεί αυτή η σημαντική εκκρεμότητα, «παγώνει» κάθε δραστηριότητα, πληρωμή, ανάθεση και συναλλαγή, βάζοντας τον δήμο σε περιπέτειες… Παρότι το οικονομικό επιτελείο έχει ολοκληρώσει το προσχέδιο, ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να τεθεί προς ψήφιση αφού ακόμη δεν έχει παραληφθεί η έγκριση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τα δημοτικά τέλη και το Τεχνικό Πρόγραμμα και τα πάντα μοιάζουν ρευστά…

Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση ζητά το προσχέδιο του προϋπολογισμού ώστε να καταθέσει εναλλακτική πρόταση και είναι να απορεί κανείς πότε θα επιτευχθούν όλα αυτά μέσα σε εννέα ημέρες, δεδομένου ότι η καθυστέρηση που επιδεικνύει η Αποκεντρωμένη (παρότι δεν έχει κατατεθεί ένσταση από τη δημοτική αρχή στην απόφαση που κατά πλειοψηφία είχε λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθετώντας την πρόταση της αντιπολίτευσης), είναι και αδικαιολόγητη και γεννά μεγάλα ερωτηματικά.

Έτοιμο το προσχέδιο αλλά απαιτείται πληθώρα διαδικασιών…

΄΄Δίχως να έχουμε την έγκριση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου από την Αποκεντρωμένη, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Διότι ναι μεν έχουμε κάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού ωστόσο αυτός πρέπει να στηρίζεται στα δημοτικά τέλη για να γνωρίζουμε και να προϋπολογίσουμε τα έσοδα και το τεχνικό πρόγραμμα για να ξέρουμε τα έξοδα.
Στο μεσοδιάστημα, επειδή σαν δημοτική αρχή δεν έχουμε προβεί σε ενστάσεις και επειδή γνωρίζουμε ότι θα εγκριθούν, είμαστε έτοιμοι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού΄΄, επισημαίνει στο protionline.gr ερωτηθείς σχετικά, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Καλαμίδας και εξηγεί ως προς τη διαδικασία: ΄΄Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αν π.χ. σήμερα Δευτέρα έρθει η έγκριση, εμείς έχουμε δικαίωμα μέσα σε τρεις ημέρες να συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή.
Αυτό, θα μας έδιδε το δικαίωμα αμέσως μετά να “ανεβάσουμε” το προσχέδιο στα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Κατόπιν, η κυβέρνηση κάνει τις όποιες παρατηρήσεις επιθυμεί, σε ορισμένα σημεία οι αρμόδιοι του υπουργείου επισημαίνουν κάποια πράγματα και εμείς λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις τους, πάνω στο προσχέδιο θα προετοιμάσουμε τον προϋπολογισμό.
Στη συνέχεια πρέπει να περάσει εκ νέου από Οικονομική Επιτροπή κι έπειτα από αυτά, παίρνει τον δρόμο προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Βεβαίως, στο Δημοτικό Συμβούλιο ίσως υπάρξει και η εναλλακτική αντιπρόταση της πλειοψηφούσας αντιπολίτευσης΄΄.

Πρόστιμα ύψους 550.000 κατέφθασαν την περασμένη εβδομάδα…

Την ίδια στιγμή, οι υποχρεώσεις του δήμου λειτουργούν σαν… θηλιά στον λαιμό του οικονομικού επιτελείου, ενώ καθημερινά προκύπτουν και νέες. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών έλαβε δύο πρόστιμα, της τάξεως των 310.000 ευρώ τα οποία αφορούν τις πολυσύχναστες παραλίες και τους ναυαγοσώστες. Επιπλέον, έλαβε πρόστιμο από τον ΧΥΤΑ Αιγείρας τα έτη 2017 έως 2019, ύψους 240.000…

΄΄Ούτε λίγο ούτε πολύ, έχουμε πρόστιμα ύψους 550.000 ευρώ, τα οποία καλούμαστε να πληρώσουμε εν μέσω μιας απίστευτης οικονομικής ύφεσης και βέβαια… εν μέσω πανδημίας, που αυτόματα σημαίνει πως δεν υπάρχουν έσοδα. Και ερωτούμε: Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε ένα τέτοιο πρόστιμο όταν ήδη υπάρχει αντιδικία για 80.000 ευρώ στις υποχρεωτικές δαπάνες στην καθαριότητα;΄΄, σημειώνει ο κ. Καλαμίδας ζητώντας σύμπνοια και συνεργασία.

Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα τονίζει πως αυτά έρχονται τώρα γιατί οι αιρετοί και οι υπηρεσίες, όλα αυτά τα χρόνια “κώφευαν”. ΄΄Κανένα πρόστιμο δεν προκύπτει αν πρωτίστως δεν υπάρχουν ευθύνες για από το πού προέρχεται΄΄, αναφέρει χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως ήδη καταφέρει να βάλει σε διακανονισμό πρόστιμο ύψους 321.000 ευρώ από την προηγούμενη δημοτική αρχή το οποίο εξοφλείται σε δόσεις.

Και καταλήγει ο κ. Καλαμίδας: ΄΄Δεν υπάρχει προς την αντιπολίτευση κάποιο “κατηγορώ”. Το μόνο που θέλω να αντιληφθούν άπαντες, είναι ότι τα πράγματα δεν είναι απλά. Δεν χρειάζεται να μπαίνουμε συνεχώς σε αντιπαράθεση, ούτε να… “διυλίζουμε τον κώνωπα”. Οι καιροί είναι δύσκολοι, είναι ιδιαίτεροι και χρειάζεται σύνεση και συνεργασία. Δεν έχουν σημασία οι συμπολιτεύσεις και οι αντιπολιτεύσεις, σημασία έχει να πετύχουμε και να σταθούμε όρθιοι στις δυσκολίες των καιρών΄΄.

Στα «χαρακώματα» για τις ευθύνες εάν ο δήμος ξεμείνει

Πώς «διαβάζουν όμως στην αντιπολίτευση την καθυστέρηση της έγκρισης της δικής τους πρότασης για ανταποδοτικά τέλη και τεχνικό πρόγραμμα από τις υπηρεσίες στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια;

«Από τη στιγμή που η δημοτική αρχή δεν έκανε ένσταση οι αποφάσεις θα έπρεπε να έχουν εγκριθεί», λέει δημοτικός σύμβουλος, εκφράζοντας την ανησυχία ότι ίσως η καθυστέρηση αυτή αποσκοπεί στο να μην προλάβουν στην αντιπολίτευση να καταθέσουν δικό τους προϋπολογισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμος μέχρι 31 Μαρτίου λειτουργεί με πλασματικό προϋπολογισμό και από εκεί και έπειτα εφόσον δεν έχει ψηφιστεί νέος, τότε «παγώνουν» όλα μέχρι την ψήφιση του από το δημοτικό συμβούλιο και την έγκριση του πάλι από την Αποκεντρωμένη.

Πολύ πιθανό λοιπόν ο Απρίλιος να βρει τον δήμο χωρίς προϋπολογισμό με δημοτική αρχή και αντιπολίτευση να προετοιμάζονται γι αυτό το ενδεχόμενο επιρρίπτοντας ευθύνες ο ένας στον άλλο. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ο δήμαρχος ρωτήθηκε στην τελευταία Οικονομική Επιτροπή από μέλος της αντιπολίτευσης, εάν ανησυχεί για την καθυστέρηση, παραδέχτηκε ότι ανησυχεί ωστόσο θα το αντιμετωπίσει.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr