background img
banner
banner

Όποιος ελεύθερα συλλογάται… συλλογάται καλά

TO PROTIONLINE.GR ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΑΘΑΝΑΤΙΣΕ ΤΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΤΟΥ ‘21

Εάν στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση δεν είχε αναγνωριστεί επίσημα τα τελευταία χρόνια η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, η Αιγιάλεια δεν θα ήταν γνωστή για το μέγιστο ανά τους αιώνες έργο της και την τεράστια συμβολή της. Όμως η σημαία του Λόντου, ήδη βρίσκεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Με την ίδρυση της ΙΛΕΑ, ένας –ένας οι θησαυροί της Αιγιάλειας από το 1821 αρχίζουν να έρχονται στην επιφάνεια. Πλέον κοσμούν τις αίθουσες του Δημοτικού Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Αιγίου και όχι μόνον!

Το λάβαρο του αγωνιστή Ανδρέα Λόντου παραδόθηκε στον τότε δήμαρχο Αλέκο Μέγαρη και η κόκκινη σημαία με τον μαύρο σταυρό σήμερα κυματίζει σε όλα τα δημοτικά και δημόσια κτίρια του Αιγίου. Μαζί με την πλάκα του ήρωα που βρέθηκε στις αποθήκες του δημαρχείου, η σημαία έρχεται να αλλάξει τον ρου της τοπικής ιστορίας, πλημμυρίζοντας τις καρδιές των Αιγιωτών με εθνική υπερηφάνεια.

Τα παράσημα του Ανδρέα Λόντου (και οπλικός εξοπλισμός)

Λίγα λόγια για το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου

Το κτίριο έχει μεγάλη και βαριά ιστορία, καθώς ο Λόντος το πήρε προίκα το 1810 περίπου, από τον Μελετόπουλο. Το 1833 έγινε δημαρχείο και έπειτα, δόθηκε δωρεά γύρω στα 1860 με την προοπτική να γίνει δημοτικό νοσοκομείο. Έντυπο της εποχής του 1890, αναφέρει πως το συγκεκριμένο κτίριο έπαθε μεγάλες ζημιές από τον σεισμό του 1861 και ήταν ουσιαστικά ένα ερείπιο επί 2,5 δεκαετίες, ενώ οι αρμόδιοι του δήμου εκείνη την εποχή, ως το 1890 δεν είχαν κάνει καμία απολύτως κίνηση για την ανακατασκευή του. Λίγα χρόνια αργότερα, λειτούργησε ως 4ο δημοτικό σχολείο και στην ανακατασκευή του, βρέθηκε στο πλατύσκαλο η ταφόπλακα του Ανδρέα Λόντου. Η ¨αποκατάσταση¨ του ονόματος του Ανδρέα Λόντου είναι το “αίμα που ρέει” για την Αιγιάλεια και φυσικά… τα υπόλοιπα πρωτοπαλίκαρά της με τη γενναιότητα τους, η σάρκα που θα συντροφεύει την πόλη της Βοστίτσας, ανά του αιώνας.

Η επιτάφια πλάκα του Ανδρέα Λόντου που βρέθηκε στο πλατύσκαλο του Λαογραφικού Μουσείου, κατά την ανακαίνιση του.

Τι μπορεί να δει ο επισκέπτης στον χώρο

Όλα ανεξαιρέτως τα εκθέματα του Μουσείου, προέρχονται αποκλειστικά από προσφορές και ευγενικές επιχορηγήσεις, χαρίσματα και παραχωρήσεις, εκατοντάδων κατοίκων της Αιγιάλειας. Πρόκειται για συλλογές από οικογενειακά κειμήλια ανυπολόγιστης αξίας, οικιακά σκεύη και έπιπλα, παραδοσιακές ενδυμασίες και αγροτικά εργαλεία, οικομηχανές υπαίθρου και μικροαντικείμενα από την ποιμενική ζωή, παμπάλαιους αργαλειούς και υφαντά μεγάλης αξίας. Το ιστορικό υλικό είναι σημαντικό και κατανεμημένο σε έξι διαφορετικές αίθουσες, με βάση τον ιστορικό άξονα από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας έως το 1960.

Στα εκθέματα περιλαμβάνονται αρκετά όπλα και ενδυμασίες της εποχής, κοσμήματα και περιδέραια του 1821, νομίσματα και πίνακες ζωγραφικής, αναφορικές φωτογραφίες και επίσημα έγγραφα, καθώς και παράσημα και πολεμικό υλικό του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Το Μουσείο αποσκοπεί στην ανάδειξη της ιστορίας και του τρόπου ζωής των κατοίκων της Αιγιάλειας καθώς και κατοίκων και οικογενειών που συνετέλεσαν στη δημιουργία του. Τέλος, να σημειωθεί ότι λειτουργεί και “Αναγνωστήριο – Βιβλιοθήκη” με ιστορικού και Λαογραφικού χαρακτήρα έργα, αίθουσες εκθέσεων της Μ. Ασίας, ενώ μια ξεχωριστή αίθουσα περιλαμβάνει έπιπλα και σερβίτσια, πορτραίτα και εποχιακά καπέλα της Αστικής εποχής του Αιγίου, από το 1900 και έπειτα.

Κεντημένες στο χέρι παραδοσιακές στολές αγωνιστών της περιοχής, φουστανέλες και εξοπλισμός.

Το πορτραίτο του Ανδρέα Λόντου

Το πορτραίτο του τοπικού αγωνιστή Δημήτρη Μελετόπουλου.

“Άγνωστος” τοπικός ήρωας που έπεσε στην μάχη, γεννημένος στο Αίγιο (1780)

Το καλλιτεχνικό έργο της Κουτσοχέρα με τίτλο “Ο μυστικός δείπνος της Βοστίτσας”

Η σημαία του Ανδρέα Λόντου. Το “λάβαρο” που σήκωσε ο τοπικός ήρωας, επικυρώνοντας την έναρξη της επανάστασης στην Βοστίτσα και πιστό αντίγραφο της τοιχογραφίας της Βουλής των Ελλήνων που δείχνει την “Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας”.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr