background img
banner
banner

Όταν οι δυσκολίες μπορούν να γεννήσουν ευκαιρίες…

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕ ΛΙΜΝΕΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Οι χρηματοδοτικές δυνατότητες των δήμων – μελών, της περιόδου 2021 – 2027, από κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, όπως επίσης του Πράσινου Ταμείου και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για περιβαλλοντικά, πολεοδομικά και ενεργειακά έργα, παρουσιάστηκαν στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων με λίμνες – στο οποίο συμμετέχει και ο δήμος Αιγιαλείας-, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.

Υπενθυμίζεται ότι το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες δημιουργήθηκε το έτος 2012 και έχει ως μέλη 42 Δήμους από την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες, που έχουν λίμνες στα γεωγραφικά τους όρια. Βασικός σκοπός του Δικτύου είναι η εξυπηρέτηση αναγκών γενικού συμφέροντος, όπως η προστασία του υδατικού στοιχείου των λιμνών, ποταμών και λιμνοθαλασσών, η βιώσιμη ανάπτυξη, η αειφορία, η προστασία του περιβάλλοντος, η κυκλική οικονομία και η οικοκαινοτομία, μέσω, κυρίως της επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξής τους.

Προστασία περιβάλλοντος και ανάδειξη των λιμνών, οι στόχοι του δήμου

Κεντρικό θέμα της Γενικής Συνέλευσης ήταν η «Προσαρμογή σ’ έναν κόσμο που αλλάζει», ενώ τον δήμο Αιγιαλείας εκπροσώπησε ο εντεταλμένος σύμβουλος Βασίλης Χριστόπουλος, ο οποίος λαμβάνοντας τον λόγο, αναφέρθηκε στο σπουδαιότητα του δικτύου και το γεγονός ότι είναι ευτύχημα που ο δήμος Αιγιαλείας, με δύο εντελώς διαφορετικές λίμνες, του υδροβιότοπου της Αλυκής και της λίμνης Τσιβλού, συμμετέχει στο δίκτυο, στοχεύοντας στην προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξή τους. Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος και το Δίκτυο είχαν συνδιοργανώσει με μεγάλη επιτυχία τον γύρο της λίμνης Τσιβλού με διάφορες δραστηριότητες προσελκύοντας πλήθος κόσμου. Ανεξάρτητα από το Δίκτυο ωστόσο, το τελευταίο διάστημα δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως μετέφερε στο protionline.gr ο κ. Χριστόπουλος, για την ανάδειξη και προστασία των δύο αυτών σημείων, με παρεμβάσεις μέσω χρηματοδοτήσεων από αναπτυξιακά προγράμματα.

΄΄Η συμμετοχή μας στο Δίκτυο, το οποίο έχει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο, μας έχει δώσει άλλη δυναμική, έχει «δυναμώσει η φωνή μας» στα θέματα που αφορούν το περιβάλλον και κινούμαστε πλέον σε άλλο πλαίσιο. Τα συμπεράσματα που εξήχθησαν και οι πληροφορίες που λάβαμε από τη γενική συνέλευση του Σαββάτου είναι πολύ χρήσιμα για τη συνέχεια, αφού σκοπεύουμε να «εκμεταλλευτούμε» κάθε δυνατότητα που μας δίνεται΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστόπουλος.

Αλλαγές, προσαρμογές και μεταρρυθμίσεις

Εκείνο που τονίστηκε πάνω σε αυτό και από τους διακεκριμένους ομιλητές που συμμετείχαν, είναι ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, παρά μόνο αυτός των συνεχών αλλαγών, προσαρμογών και μεταρρυθμίσεων. Μίλησαν ακόμη για το γεγονός ότι οι ίδιες οι δυσκολίες είναι αυτές που πολύ συχνά γεννούν ευκαιρίες, εστιάζοντας σε δράσεις των Δήμων και των Περιφερειών, για κάθε πρόκληση, όπως η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η μεταλιγνιτική εποχή, η προετοιμασία της ανθεκτικότητας στις φυσικές καταστροφές, το Σύμφωνο των Δημάρχων για το κλίμα και την ενέργεια, τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία της περιόδου 2021-2027, εστιάζουν στην προστασία του περιβάλλοντος μέσα από τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και των διοικητικών μηχανισμών και περιλαμβάνουν όλες τις κατηγορίες έργων, από φωτισμό, ύδρευση και αποχέτευση, υποδομές μεταφορών μέχρι τα έργα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των διοικητικών και τεχνικών δομών και υπηρεσιών των δήμων με έμφαση στον πολίτη.

Στη συνέλευση έλαβαν μέρος ως ομιλητές, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, η πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος και της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής των Ελλήνων βουλευτής Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φανής Σπανός, ο δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου και ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου Στάθης Σταθόπουλος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr