background img
banner
banner

H ‘‘Απελευθέρωση’’ της πόλης θα… γίνει στο Παναγιωτοπουλαίικο

ΈΝΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΠΟΤ ΕΤΟΙΜΑΣΕ Η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. ΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΚΑΙ… ΣΥΓΚΙΝΕΙ

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιάλειας και η πρόεδρος της Μαρία Τσουκαλά, δεν θα μπορούσαν να μείνουν… αμέτοχοι ή ασυγκίνητοι, στην προσπάθεια των ημερών να γιορταστεί όπως της αξίζει, η επέτειος της 25ης Μαρτίου και της απελευθέρωσης του Αιγίου από τον τουρκικό ζυγό. Έτσι λοιπόν, σε πολύ ¨μικρό¨ χρόνο και με συντονισμένες ενέργειες, ετοιμάστηκε ένα ιδιαίτερο σποτ δεκαπεντάλεπτης διάρκειας, μια ¨επετειακού τύπου¨ αναφορά σε στυλ ¨κινούμενο σλάιντ¨, εικόνα και ήχος σε real time χρόνο, το οποίο θα προβληθεί στην εσωτερική όψη του αρχοντικού του Παναγιωτόπουλου, στην οδό Μητροπόλεως!

Πρόκειται για κάτι πρωτοποριακό αλλά και ασφαλές, που θα περιλαμβάνει την προβολή της τοπικής ιστορίας μέσα από τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία. Ειδικότερα, θα αναφέρεται στη συμμετοχή της Βοστίτσας στην έναρξη της επανάστασης, θα γίνεται αναφορά σε ιστορικά γεγονότα και πρωταγωνιστές, θα περιγράφει ποια ήταν η συμμετοχή του κλήρου και των μοναστηριακών μονάδων της τότε εποχής στον ¨ξεσηκωμό¨, καθώς θα γίνει και μια εκτενής αναφορά στα τοπικά πολεμικά γεγονότα που έλαβαν χώρα τις ¨κρίσιμες¨ εκείνες ημέρες, ενώ θα αναφερθούν και τα ονόματα των ντόπιων πρωταγωνιστών στην Επανάσταση.

Η συμμετοχή και η δράση των τοπικών αγωνιστών

Το σποτ, το οποίο φτιάχτηκε με μεγάλο μεράκι και δημιουργική διάθεση, θα περιγράφει επίσης τους συμμετέχοντες στην ¨Συνέλευση της Βοστίτσας¨ ονομαστικά, θα γίνει αναφορά στο πρώτο επεισόδιο στο Αγρίδι με τη συμμετοχή του Σολιώτη, τον τρόπο που ¨κηρύχτηκε¨ η Επανάσταση στο Αίγιο με την ύψωση της σημαίας από τον Ανδρέα Λόντο και τη συμμετοχή των ανθρώπων που ταύτισαν το όνομα τους με την απελευθέρωση του λαού της Αιγιάλειας από τον Τούρκο κατακτητή. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει επίσης, σε αγωνιστές όπως οι Ανδρέας Ζαΐμης, Νικόλαος Σολιώτης, Γεώργιος Ροδόπουλος, Νικόλαος Πετμεζάς, Δημήτρης Μελετόπουλος και πολλοί άλλοι ακόμα.

Μ. Τσουκαλά: «Τετραήμερη προβολή στα γεγονότα που έχουν βαρύνουσα σημασία»

Μιλώντας και εξηγώντας τη δράση και την σημασία της στo protionline.gr, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, αναφέρει: «Δεν θα μπορούσαμε και ούτε φυσικά θα έπρεπε να αφήσουμε να περάσει “ανεκμετάλλευτη” ετούτη η επέτειος της 25ης Μαρτίου. Είναι ουσιαστικά, η απελευθέρωση του Αιγίου από τον τουρκικό ζυγό και η απαρχή για μια σειρά από σημαντικά γεγονότα που καθόρισαν τις εξελίξεις του Έθνους. Όλα τα γεγονότα που έχουν γίνει διαθέτουν την ιδιαιτερότητα και τη σημασία τους. Η βαρύνουσα ιστορική τους οντότητα, ορίζει ως ¨κορυφαία στιγμή¨ το κάθε ένα από αυτά. Θα κάνουμε μια προβολή των ιστορικών αυτών γεγονότων στην πρόσοψη του Παναγιωτοπουλαίικου και αυτό που ετοιμάζουμε και ελπίζουμε να πετύχει (κορωνοϊού… επιτρέποντος) θα ξεκινήσει στις 21 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα και οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν ανήμερα της 25ης του μήνα, το βράδυ».

«Πάντρεμα» του 1821 με το σήμερα

Ερωτώμενη η κ. Τσουκαλά για το ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες των εκδηλώσεων και τι θα καταγραφεί, επισημαίνει: «Η ιδιαιτερότητα θα είναι ότι εκτός του ότι θα ¨βλέπει¨ ο κάθε επισκέπτης τι ακριβώς θα γίνεται και τι θα παρουσιάζεται, αφού αυτό θα προβάλλεται από το απέναντι μπαλκόνι, θα υπάρχει ταυτόχρονα και επεξηγηματική αφήγηση. Θα υπάρχει δηλαδή εξήγηση στα ηχεία στο τι ακριβώς παρουσιάζεται, με πληροφορίες και λεπτομέρειες του εκάστοτε περιστατικού.

Με αυτόν τον τρόπο, ολοκληρώνουμε το “σενάριο” και την καταγραφή από τα ακριβή γεγονότα, όπως ακριβώς αναφέρονται στην πρόσφατη τοπική ιστορία. Καταγράφουμε τα γεγονότα στην ουσία, με ήχο και φως, όπως έγιναν τότε. Την Κυριακή 21 Μάρτη, θα είναι η ¨μεγάλη¨ στιγμή των εκδηλώσεων, όπου ο ίδιος ο δήμαρχος θα φωταγωγήσει και θα “ανάψει” τα φώτα του κτιρίου. Την μεγάλη αυτή συμβολική στιγμή, την σκεφτήκαμε ως “παντρειά” της γενιάς των πρωτοπαλίκαρων του 1821, με την νεότερη και σύγχρονη γένια της Αιγιάλειας του 2021’’.

Ο κορωνοϊός έκανε… ¨χαλάστρα¨ σε εκδηλώσεις με συμμετοχή κόσμου

Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί σε γεγονότα όπως η αντιμετώπιση του Ιμπραήμ πασά στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων, η τραγική μάχη που διεξήχθη στην θέση Καστράκι, η συμμετοχή των κληρικών του Μεγάλου Σπηλαίου στη μάχη, η σώμα με σώμα μάχη που διεξήχθη στον Άγιο Γιάννη τον Θεολόγο του Τσετσεβού, καθώς και μικρή αναφορά στην νίκη των Ελλήνων ενάντια στους Τούρκους. Τέλος, στο ενημερωτικό και προσεγμένο σποτ, γίνεται αναφορά στο συμβολισμό της Αγίας Λαύρας και του Ιερού Λάβαρου που ύψωσε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και διθυραμβικοί ύμνοι στους μεγάλους αγωνιστές, αυτούς που έδωσαν το αίμα τους και θυσιάστηκαν στις μάχες της περιοχής. Ο σκοπός της δράσης είναι αφενός να μεταδώσει τον εορταστικό ¨παλμό¨ των ημερών που λόγω κορωνοϊού και ιικού φορτίου έχει… ¨χαμηλώσει¨, αφετέρου να δοθεί μια πιο επίσημη και εύληπτη εικόνα των σπουδαίων γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην Αιγιάλεια και το κοινό να διδαχθεί αλλά και να απολαύσει τον ¨ιστορικό πλούτο¨ της περιοχής, γεμίζοντας με υπερηφάνεια!

“Η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α ευχαριστεί την φιλόλογο Βάνα Μπεντεβή, για την συμβολή της και την πολύτιμη βοήθειά της στο να μαζευτούν τα ιστορικά στοιχεία για την εκδήλωση”.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr