background img
banner
banner

Ένταξη της «αναμπέλωσης της σταφίδας» στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

«ΒΑΘΙΑ ΑΝΑΣΑ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΑΠΕΔΩΣΑΝ… ΚΑΡΠΟΥΣ ΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ Π.Ε.Σ.

Ένα αίτημα των σταφιδοπαραγωγών της Αιγιάλειας, που προωθείται επισταμένα από την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών, οδεύει πλέον προς ικανοποίηση. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενέταξε την αναμπέλωση της μαύρης κορινθιακής σταφίδας στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, γεγονός που δημιουργεί τεράστιες προοπτικές για το εξέχον προϊόν της περιοχής.
Ως ένα μεγάλο στοίχημα που κερδίζεται για την περιοχή, χαρακτήρισε τη θετική εξέλιξη ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης, τονίζοντας πως ΄΄σε αντίθεση με το Πρόγραμμα Αγροτικής Αναπτυξης, το Ταμείο Ανάκαμψης θα κινηθεί πολύ πιο γρήγορα και ίσως καταφέρουμε να «τρέξει» το πρόγραμμα μετά το καλοκαίρι΄΄.

Σημειώνει ακόμη πως ΄΄οι αναδιαρθρώσεις που έχουν προταθεί στο Ταμείο δεν έχουν χρονικό περιορισμό σε αντίθεση με τη σταφίδα που πρέπει να γίνει μετά τη συγκομιδή΄΄. Γι’ αυτό δηλώνει αισιόδοξος ότι αν τρέξουν οι διαδικασίες μπορεί να είναι το πρώτο προϊόν που θα ενταχθεί το 2021 στην αναδιάρθρωση.

΄΄Μιλάμε για ένα προϊόν, για μια καλλιέργεια που είναι ταυτισμένη με την περιοχή. Την ιστορία και την οικονομία της. Και γι’ αυτό το λόγο οφείλουμε να τη στηρίξουμε και να προωθήσουμε και τον επόμενο μεγάλο στόχο που δεν άλλος από τη δημιουργία μιας Σχολής Αμπελουργίας και Οίνου σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα στο Αίγιο΄΄, σημειώνει ακόμη ο Αχαιός βουλευτής.

Ο «δρόμος» μέχρι την επίτευξη του στόχου

Πώς όμως επετεύχθη ο στόχος; Ερωτηθείς από τo protionline.gr, ο διευθυντής της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Μίλτος Σταυρόπουλος, επισημαίνει: ΄΄Είχαμε ξεκινήσει μία σειρά επαφών από την προηγούμενη κυβέρνηση υποβάλλοντας το αίτημα και τη σπουδαιότητά του για τους παραγωγούς και το προϊόν. Στις αρχές Δεκεμβρίου είχαμε καταλήξει με τον προηγούμενο υπουργό, τον κ. Βορίδη, στην δέσμευσή του και της κυβέρνησης ότι η αναδιάρθρωση της σταφίδας θα ενταχθεί οριστικά σε πρόγραμμα.

Όταν επισκεφθήκαμε τον νέο υπουργό στα τέλη του Ιανουαρίου, μας διαβεβαίωσε πως το θέμα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και επίσης το επικύρωσε ο γενικός γραμματέας με τον οποίον είχαμε την ίδια ημέρα συνάντηση για το ζήτημα.

Και οι δύο, μας διαβεβαίωσαν πως θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτή λοιπόν η πρόταση του υπουργείου για την σταφίδα, ολοκληρώθηκε και τυπικά χθες (προχθές), στην επιτροπή της Βουλής. Σε αυτή τη διαδρομή βοήθησαν αρκετά οι τοπικοί βουλευτές Ανδρέας Κατσανιώτης και Ιάσονας Φωτήλας που ήταν παρόντες στις συναντήσεις μας με τους υπουργούς, υποστηρίζοντας το αίτημά μας΄΄.

Εκείνο που αναμένουν πλέον οι άνθρωποι της Π.Ε.Σ. και βέβαια οι σταφιδοπαραγωγοί της Αιγιάλειας, είναι η τυπική έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ευελπιστώντας πως την επόμενη σεζόν θα ξεκινήσουν να εφαρμόζουν το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης.

Διαρκής η μέριμνα για τον παραγωγό και τη μακροημέρευση του προϊόντος

Στο ερώτημα τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για την Π.Ε.Σ., ο κ. Σταυρόπουλος σημειώνει: ΄΄Όπως ξέρετε, η Π.Ε.Σ. δεν ασχολείται μόνο με το εμπόριο του προϊόντος. Εμείς φροντίζουμε για τον ίδιο τον παραγωγό και την μακροημέρευση του προϊόντος. Αυτό δεν είναι μια τακτική τωρινή. Είναι μια διαχρονική πολιτική της Παναιγιάλειας Ένωσης.

Η συνδεδεμένη ενίσχυση που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια, επετεύχθην μεν τώρα, αλλά είχε ξεκινήσει επί της κυβέρνησης Τσίπρα. Ήμασταν η μόνη εταιρεία που ¨κυνήγησε¨ το θέμα αυτό, μέχρι την οριστική υλοποίησή του. Μέσω αυτής της προσπάθειας αναλογεί 50 ευρώ το στρέμμα για τον κάθε παραγωγό, σήμερα. Άρα, δεν λειτουργούμε μόνο με τον εμπορικό μας ρόλο, αλλά πρωτίστως με την συναισθηματική προσέγγιση της αγοράς, μεταξύ εταιρείας και παραγωγού. Είμαστε η μεγαλύτερη εξαγωγική οργάνωση της Ελλάδας. Και αυτό, μας κάνει να μην κοιτάζουμε μόνο την πολιτική προοπτική του προϊόντος, αλλά και για την ύπαρξή του με τις καλύτερες συνθήκες και για τους παραγωγούς.

Είμαστε εξάλλου, η μόνη εταιρεία που χρηματοδοτεί προγράμματα έρευνας τα οποία δεν αφορούν μόνο την Π.Ε.Σ. αλλά ωφελούνται όλοι όσοι δραστηριοποιούνται με το προϊόν. Καθετί που ¨βγαίνει¨ θετικό μέσα από κάθε ερεύνα, είναι θετικό αυτόματα και για το προϊόν΄΄.

Αίτημα της Π.Ε.Σ. για στήριξη εξαγωγέων και σταφιδοπαραγωγών που επλήγησαν από τα μέτρα covid

Ταυτόχρονα, προσπάθεια καταβάλλεται για την έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν στη σταφίδα, τα μέτρα ενάντια στον covid-19. Πριν από μία περίπου εβδομάδα η Π.Ε.Σ. απέστειλε έγγραφο προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με κοινοποίηση στους βουλευτές Αχαΐας, ζητώντας τη στήριξη του προϊόντος, διότι λόγω της πανδημίας αντιμετώπισε δυσκολίες στην εξαγωγή.

΄΄Μειώθηκε η χρήση του προϊόντος και οι εξαγωγές μας έδειξαν πτωτική τάση. Ζητήσαμε λοιπόν, να στηριχθούν σε αυτή την προσπάθεια όλοι οι εξαγωγείς σταφίδας ανεξαιρέτως και όλοι οι σταφιδοπαραγωγοί. Το προϊόν έχει πτωτική τάση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και πιστεύουμε πως πρέπει να υπάρξει στήριξη μέσω προγράμματος ανάλογου με αυτό που ίσχυσε και για τους οινοποιούς και τους παραγωγούς σταφυλιών.

Αυτό το πρόγραμμα δε, ήταν η απόσταξη κρίσης και ο πράσινος τρύγος. Αφορούσε δηλαδή τη στήριξη των οινοποιητικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται και τα αποθέματα που υπήρχαν, αλλά και τη στήριξη του παραγωγού ώστε να μπορεί αυτός ανά στρέμμα, να λαμβάνει ένα εισόδημα, δίχως να κάνει παραγωγή.

Κάτι ανάλογο ζητούμε να γίνει και για τη σταφίδα που εντάσσεται ακριβώς στην ίδια κατηγορία΄΄, επισήμανε ο διευθυντής της Π.Ε.Σ., υπενθυμίζοντας πως ΄΄η πανδημία έχει πλήξει αποδειγμένα όλες τις εξαγωγές σταφίδας σε πολύ μεγάλο βαθμό΄΄.

΄΄Έπρεπε σαφώς να εξασφαλιστεί η ομαλότητα στην αγορά. Έπρεπε να μην δημιουργηθούν αποθέματα, τα οποία μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση της τιμής του παραγωγού.
Σε τέσσερις μήνες από τώρα θα έχουμε τη νέα σοδιά, άρα είναι ο κατάλληλος χρόνος να κάνουμε αυτή την προσπάθεια, ώστε το προϊόν να παραμείνει στα σημερινά του επίπεδα. Ας ελπίσουμε βεβαίως, σε μια καλύτερη τιμή για τον κάθε παραγωγό, μελλοντικά.

Αν δεν συμβεί αυτό, τα αποθέματα θα επηρεάσουν πολύ την τιμή του προϊόντος στην αγορά΄΄, καταλήγει ο κ. Σταυρόπουλος.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr