background img
banner
banner

Αγ. Βαρβάρα «έδειξε» για δεύτερη φορά το Δημοτικό Συμβούλιο

ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ – ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Τη δημιουργία Πυροσβεστικού Κλιμακίου για την ορεινή Ανατολική Αιγιάλεια με έδρα στην κοινότητα Αγίας Βαρβάρας «έδειξε» και στην προχθεσινή συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, η πλειοψηφία του οποίου απέρριψε την πρόταση της δημοτικής αρχής να λάβει θετική απόφαση υπέρ και των δύο προτεινόμενων χώρων (Αγ. Βαρβάρας και πρώην δημαρχείου Νωνάκριδας) και να αφήσει την τελική απόφαση στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Είχε προηγηθεί η λήψη απόφασης κατά πλειοψηφία την περασμένη εβδομάδα για δημιουργία στην Αγ. Βαρβάρα, με τις παρατάξεις Γούτου και Ψυχράμη να εισάγουν το θέμα και να στηρίζονται αφενός στην καταλληλότητα του εν λόγω χώρου στον πρώτο όροφο του κτιρίου του Περιφερειακού Ιατρείου Αγ. Βαρβάρας και αφετέρου στο ότι έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες και υπάρχει η θετική βούληση της Πυροσβεστικής, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε περιφερειακό, ακόμη και στο Αρχηγείο.

Μ. Σταυροπούλου: «Το θέλουμε στον τόπο μας»

Στην προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση το θέμα επανήλθε προκειμένου να εξεταστεί η αίτηση των τριών προέδρων Μεσορουγείου, Ζαρούχλας και Περιστέρας, με την αντιδήμαρχο Μαρία Σταυροπούλου να επισημαίνει: ΄΄Έρχεται προς συζήτηση η αίτηση που έχουν υποβάλει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία οι τρεις πρόεδροι των κοινοτήτων Περιστέρας, Μεσορουγίου και Ζαρούχλας και τούτο διότι άποψη της δημοτικής αρχής είναι πως στα πλαίσια του στόχου είναι η δημιουργία πυροσβεστικού κλιμακίου. Το θέλουμε στον τόπο μας που είναι απείρου φυσικού κάλλους, όμως επιθυμούμε να είναι με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις και με τη δυνατότητα και ευχέρεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η Π.Υ. δεν μας έχει δώσει μέχρι σήμερα τις προϋποθέσεις θέλουμε να προσφέρουμε τον καταλληλότερο χώρο και αυτή είναι που θα κρίνει το συγκεκριμένο θέμα΄΄.

Οι τοποθετήσεις των προέδρων

Παρών ήταν και ο Παναγιώτης Ντρίβας πρόεδρος κοινότητας Ζαρούχλας, τονίζοντας: ΄΄Δεν μπαίνουμε σε καμία αντιπαράθεση με την Τ.Κ. Βαρβάρας προτείνουμε έναν χώρο, το πρώην δημαρχείο Νωνάκριδος, είχε χρησιμοποιηθεί για αρκετά χρόνια ως φυλάκιο πολιτικής προστασίας του δήμου Ακράτας με μόνιμο υπάλληλο και με ασύρματο για τη λειτουργία του και βέβαια δεν ισχύει ότι δεν πιάνει ασύρματος όπως ακούστηκε στο προηγούμενο Συμβούλιο. Διαπίστωσα ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί όμως ζητούμε να ληφθεί υπόψη η δική μας πρόταση όπως εκφράστηκε από την επιστολή μας΄΄.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Αγίας Βαρβάρας Θανάσης Ξυγκάς επισήμανε: ΄΄Πέρυσι είχα επαφές με τον διοικητή Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ακράτας και τον υποδιοικητή Αιγίου όσον αφορά τη σωστή φύλαξη της περιοχής, μου μετέφεραν ότι σωστή φύλαξη δεν γίνεται και πως είναι μεγάλη η απόσταση καθώς επίσης και ότι αν συμβεί φωτιά δεν είναι εφικτή άμεση επέμβαση αφού θέλει μιάμιση ώρα να φτάσει στα ορεινά αυτοκίνητο του Π.Κ. Ακράτας που ανήκουμε.
Έτσι έλαβα την πρωτοβουλία σαν πρόεδρος της Αγ. Βαρβάρας να κάνουμε κάτι να προστατευθεί η περιοχή μας δεδομένου ότι η λίμνη Τσιβλού είναι στο NATURA και το εν λόγω κλιμάκιο επιχειρεί και στο δάσος Περιθωρίου.

Στο μεταξύ ήρθε η πανδημία και δεν προλάβαμε πέρυσι παρότι το 2020 άνοιξαν πολλά Πυροσβεστικά Κλιμάκια ανά την Ελλάδα. Μου είπαν πως αν ξεκινήσω ενέργειες στην αρχή του έτους θα προχωρήσει, έτσι ξεκίνησα τις επαφές μου γνωρίζοντας πως ο χώρος στην κοινότητά μας πληροί τις προϋποθέσεις.

Έχω συναντηθεί με την διοικητή της Π.Υ. Αιγίου κ. Λαλιώτη και μου μετέφερε πως είναι ό,τι καλύτερο για την περιοχή και με προέτρεψε να κάνω μία εισήγηση να την εξετάσουν και να δουν αν υπάρχουν οι προδιαγραφές. Έκανα την εισήγησή μου στις 23 Φεβρουαρίου πήρα αριθμό πρωτοκόλλου και συναντήθηκα και με τον διοικητή της Π.Υ. σε επίπεδο Αχαΐας κ. Μούτσελο που του μετέφερα το θέμα και το είδε θετικά με διαβεβαίωση πως το θέμα θα φτάσει στο Αρχηγείο. Υπήρξε θετική εισήγηση και από τον Συντονιστή και Υποστράτηγο Δυτικής Ελλάδος.
Έχει γίνει αυτοψία και θεωρούν ότι η πρόταση η δική μας είναι στρατηγικής σημασίας δεδομένου ότι διά γυμνού οφθαλμού βλέπουν από το δάσος της Ζαρούχλας ως τη λίμνη Τσιβλού. Θεωρώ ότι το θέμα έχει πάρει λάθος τροπή, περίμενα από τις 23/2 ότι δεν θα φτάναμε στην αντιπυρική και ακόμα να συζητάμε για τον χώρο. Αδίκως και λανθασμένα φτάσαμε εδώ΄΄.

Ο κ. Γούτος ρώτησε τον πρόεδρο της Ζαρούχλας για το εάν και οι δύο προτεινόμενοι χώροι είναι το ίδιο κατάλληλοι, με τον κ. Ντρίβα να παραδέχεται ότι το πρώην δημαρχείο Νωνάκριδος όμως οι τρεις πρόεδροι έχουν δεσμευθεί ότι εάν επιλεγεί ο χώρος αυτός, σε 3-4 μέρες θα είναι έτοιμος.
Από την πλευρά της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο» ο Δημήτρης Μπούνιας είπε πως έχει ληφθεί ήδη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο και ο πρόεδρος Γιώργος Ντίνος τόνισε πως μπορεί να ληφθεί απόφαση και για τα δύο και να αποφασίσει η Πυροσβεστική.

Φωτογραφίες στη διάθεση των συμβούλων από τη Β. Ψυχράμη

Φωτογραφίες από τους δύο προτεινόμενους χώρους ώστε να βγάλουν συμπεράσματα απέστειλε η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσω Ψυχράμη τονίζοντας πως διαδικαστικά αλλά και επί της ουσίας δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστερήσεις, υπενθυμίζοντας ότι στην Νωνάκριδα οι συνθήκες που επικρατούν δεν ενδείκνυνται. Σημείωσε ακόμη ότι το θέμα για τη λειτουργία του Κλιμακίου στην Αγ. Βαρβάρα έχει ήδη προχωρήσει άρα δεν υπάρχει λόγος πισωγυρίσματος.

΄΄Δεν έχουν γίνει από το κράτος δασοτεχνικές αντιδιαβρωτικές και αντιπυρικές παρεμβάσεις με ένα κλιμάκιο δεν μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Η Π.Υ. έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Οι ανάγκες μας δεν καλύπτονται με ένα και δύο κλιμάκια΄΄, είπε ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος, υπενθυμίζοντας τους αγώνες για τη βόρεια και νότια χάραξη του Διακοπτού, του το Συμβούλιο έλαβε απόφαση η οποία δεν υιοθετήθηκε. ΄΄Είμαστε υπέρ της δημιουργίας Κλιμακίων και λήψης μέτρων πρόληψης. Είτε ψηφίσουμε είτε όχι είναι θέμα της Πυροσβεστικής΄΄, είπε.
Προς ψήφιση τέθηκε η αναγκαιότητα ίδρυσης Π.Κ. και ότι ο δήμος προσφέρει και τους δύο χώρους με τις παρατάξεις Γούτου και Ψυχράμη και τον κ. Γκίκα να καταψηφίζουν κι έτσι το θέμα να μην εγκρίνεται.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr