background img
banner
banner

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: «Ας δείξουμε πόσο καλά περνάμε με ένα βιβλίο, και θα έρθουν κι άλλοι στην παρέα μας»

Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΖΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΙΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΗΣ

Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Οι γονείς του, Έλληνες της διασποράς, μεγάλωσαν στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο της Αιγύπτου με καταγωγή από την Πάτρα και την Κρήτη, και από την Ικαρία και την Πάφο της Κύπρου. Οι φήμες λοιπόν ότι στις φλέβες του ρέει Μεσόγειος μάλλον αληθεύουν. Μεγάλωσε σε έναν μαγικό κήπο στην Αγία Παρασκευή Αττικής. Σήμερα, με την (Αιγιώτισσα) γυναίκα του και τα δυο παιδιά τους, ζουν μεταξύ Παιανίας Αττικής και Άκολης Αιγιάλειας.

Σπούδασε Παιδαγωγικά και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Από το 1984 εργάζεται στην πρωτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση. Το 1995 εκδόθηκε “Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας»(Εκδόσεις Δελφίνι), το πρώτο του βιβλίο για παιδιά.

Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο Τριγωνοψαρούλης» (Εκδόσεις Πατάκη). Το διαφορετικό ψάρι έγινε ο πιο διάσημος Έλληνας σύγχρονος λογοτεχνικός ήρωας. Πέρα από την Ελλάδα και την Κύπρο οι περιπέτειές του μεταφράστηκαν και κυκλοφόρησαν στην Κορέα και στην Κίνα, ενώ για την παρουσίασή του σε σχολεία και λογοτεχνικά φεστιβάλ έχουν μεταφραστεί στην Ιταλία, στη Βουλγαρία και στη Γερμανία.

Από τότε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος έχει γράψει πολλά βιβλία για παιδιά και νέους. Πολλά από αυτά κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες όπως Ιρλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σερβία, Μαλαισία, Τουρκία, Κορέα και Κίνα. Βιβλία του έχουν τιμηθεί με βραβεία και επαίνους:

Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας – Έπαινος Αντιγόνη Μεταξά 1996, από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
Ο Τριγωνοψαρούλης – Έπαινος Αντιγόνη Μεταξά 1998, από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
Έτοιμος από καιρό – Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς 1999
Η Βαλίτσα με τις τρεις τσαγιέρες – Εύφημη Μνεία Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς για τη θεατρική διασκευή του βιβλίου, σε συνεργασία με το Βαγγέλη Παπαδάκη 2001
Καφέ Αηδιαστικό Μπαλάκι – Βραβείο Λογοτεχνικού Περιοδικού «Διαβάζω» 2004
Παίξε το ανάποδα – Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς 2006
Κι οι ιστορίες μεταναστεύουν – Έπαινος Μορφωτικού Κέντρου της Πρεσβείας της Αιγύπτου 2009
Ο Αληθινός Τρικεράπωψ φοβάται; -Βραβείο Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ – Κυκλος του ελληνικού παιδικού Βιβλιου 2016
Μεγαλώνω τη γιαγιά μου – Βραβείο Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2017
Θωμάς Q bit ταξιδιώτης στο κάτοπτρο του χρόνου – Κρατικό Βραβείο Εφηβικής Λογοτεχνίας 2018
Η βάρκα που τη λένε μνήμη- Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Βιβλίου 2018

Εκτός από τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος επισκέπτεται σχολεία και βιβλιοθήκες όπου συναντά τους μικρούς αναγνώστες του, μεταφράζει λογοτεχνικά έργα για παιδιά, σχεδιάζει προγράμματα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και ασχολείται με την προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας με διαδικτυακές εκπομπές καθώς και με άρθρα του.
Το 2013 ανακηρύχθηκε από την Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. Αγγελιαφόρος Ψυχικής Υγείας στα σχολεία.
Από το 1994 είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Υποψήφιος για το βραβείο Astrid Lindgren 2017 2018 2019 μετά από πρόταση του Κυπριακόυ Τμήματος της ΙΒΒΥ.

Υποψήφιος για το βραβείο Άντερσεν το 2018 μετά από πρόταση του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ, το οποίο τον ανακήρυξε Πρεσβευτή Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2018.

Κύριε Ηλιόπουλε πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

Δεν είναι μια συνειδητή απόφαση που πήρα κάποια στιγμή. Πάντα έπαιζα με μυθοπλασία, αργότερα έγραφα μόνο για τον εαυτό μου και κάποια στιγμή αποφάσισα ότι θέλω αυτά που γράφω να τα διαβάσουν και άλλοι. Ε, τότε έγινα αυτό που ήμουν, αλλά δεν το ήξερα, συγγραφέας.

Και πότε ξεκινήσατε να γράφετε το πρώτο σας βιβλίο;
Είναι εκείνη η στιγμή που πλέον ήθελα να διαβάσουν κι άλλοι το παραμύθι που έγραφα. Στα εικοσικάτι ήταν… Το παραμύθι μου δεν ήταν μόνο για παιδιά. Ήταν για όλους. Εγώ το έγραφα τρελά ερωτευμένος κι ήθελα να μιλήσω για αυτό. Πώς να μιλήσεις για τον έρωτα παραμυθένια, αλληγορικά; Χρησιμοποίησα δυο κάλτσες, γιατί μόνο αν είναι μαζί έχουν λόγο ύπαρξης. Έτσι γεννήθηκε «Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας» Εκδόσεις Δελφίνι 1995. Σήμερα κυκλοφορεί στη συλλογή «Αγάπες σαν παραμύθια», Εκδόσεις Πατάκη.

Όταν ήσασταν παιδί, ποιο βιβλίο είχατε αγαπήσει πολύ και ποιον συγγραφέα;
Μικρός αγαπούσα τα κλασικά παραμύθια που τα άκουγα και σε δισκάκια βινιλίου 45΄΄ και τα παραμύθια του Άντερσεν, σε ένα βιβλίο που το έχω ακόμη σε μετάφραση του θείου μου Μανώλη Γιαλουράκη. Μετά διάβαζα Ιούλιο Βερν κι αγαπούσα πολύ το «Ο γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες» και το «20000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα». Τα είχα και σε δίσκους 33΄΄. Στην εφηβεία συνάντησα τον Λουντέμη και τον Καζαντζάκη. Ένα παιδί μετράει τα άστρα, ο Καπετάν Μιχάλης κλπ.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας λογοτεχνικό είδος ως αναγνώστης, αλλά και ως συγγραφέας;
Ως αναγνώστης διαβάζω τα πάντα. Ποίηση, διήγημα, μυθιστόρημα. Εκδοτικά κυριαρχούν τα μυθιστορήματα και γι’ αυτό στα βιβλία που διαβάζω είναι τα περισσότερα. Συντονίζω και μια Λέσχη Ανάγνωσης που διαβάζουμε μόνο σύγχρονο νεοελληνικό μυθιστόρημα. Από την άλλη μου αρέσει να γράφω παραμύθια για μικρά παιδιά κάθε ηλικίας ή μυθιστορήματα για εφήβους κάθε ηλικίας.
Πείτε μας για ένα βιβλίο άλλου συγγραφέα που θα θέλατε να είχατε γράψει.
Θα ήθελα πάρα, μα πάρα, πολύ να είχα γράψει τον Πήτερ Παν του Μπάρι και βέβαια τον Μικρό Πρίγκιπα του Εξιπερύ. Αυτοί οι δύο είναι οι αγαπημένοι μου ήρωες. Είναι βιβλία πολυεπίπεδα, για κάθε ηλικία αναγνώστη, και έχουν τη θεματική που με βασανίζει κι εμένα: ο έρωτας, ο θάνατος, ο άλλος, η κοινωνία, οι ανθρώπινες σχέσεις.

Πόσο καιρό διαρκεί συνήθως η συγγραφή ενός έργου σας;
Ένα παραμύθι μπορεί να γραφτεί σε μερικούς μήνες. Ένα μυθιστόρημα θέλει χρόνια. Όπως είναι φανερό δεν γράφω γρήγορα. Φαίνεται άλλωστε από την εργογραφία μου. Περνούν χρονιές χωρίς βιβλίο. Στα εικοσιπέντε χρόνια καριέρας έχω εφτά μυθιστορήματα.

Τα έργα σας αποτελούν εξολοκλήρου προϊόν μυθοπλασίας ή περιλαμβάνουν και κάποια βιωματικά στοιχεία;
Σε κάποια υπάρχουν πολύ έντονα βιογραφικά στοιχεία. Για παράδειγμα το «Έτοιμος από καιρό» είναι η ιστορία των παππούδων μου. Επίσης σε πολλά κυριαρχούν οι τόποι που αγαπώ. Για παράδειγμα θα βρείτε την Άκολη και τη θάλασσά της, σε πολλά παραμύθια μου. Αλλά ακόμη και σε αυτά που δεν υπάρχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία έχει πολύ από εμένα, αφού όλα τα έχω γράψει εγώ με ότι έχω μέσα μου.

Η οικονομική κρίση επηρέασε και το αναγνωστικό κοινό; Συνεχίζει να διαβάζει ο μέσος αναγνώστης;
Η οικονομική κρίση στην αρχή έπληξε πολύ το βιβλίο και όλη την αλυσίδα παραγωγής του. Αλλά το βιβλίο κατάφερε και επιβίωσε, μάλιστα το παιδικό νομίζω ότι αύξησε τον τζίρο του. Ο αναγνώστης το ανακάλυψε και το στήριξε. Και μετά ήρθε η υγειονομική κρίση. Με βιβλιοπωλεία μήνες κλειστά για φυσικές πωλήσεις, θα δούμε τι μείωση θα δείξουν οι έρευνες… Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις αυξήθηκαν, αλλά μπορούν να υποκαταστήσουν τις φυσικές;

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες;
Με ρωτούν πολύ συχνά οι γονείς πώς θα κάνουν τα παιδιά τους να διαβάζουν. Κι απαντώ «με το να σας βλέπουν να διαβάζετε». Ας μπει το βιβλίο στο σπίτι, ας δείξουμε εμείς οι αναγνώστες πόσο καλά περνάμε με ένα βιβλίο, και θα έρθουν κι άλλοι στην παρέα μας. «Διαβάστε» αυτό είναι το μόνο που θέλω να πω.

Τι θα θέλατε να αισθανθεί ο αναγνώστης κλείνοντας το βιβλίο σας;
Ότι τον άγγιξε και έμεινε μέσα του για πάντα. Μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω για τον Τριγωνοψαρούλη. Τον μόνο Έλληνα σύγχρονο κλασικό ήρωα. Γιατί έχει 25 χρόνια τώρα επιτυχία; Γιατί αγγίζει τις καρδιές των παιδιών. Όλοι έχουμε νιώσει κάποια στιγμή της ζωής μας Τριγωνοψαρούλης, δηλαδή αλλιώτικοι, διαφορετικοί, παράταιροι. Για αυτό οι αναγνώστες ταυτίζονται μαζί του και δεν τον εγκαταλείπουν ποτέ. Σε αυτόν ανακαλύπτουν τον εαυτό τους.

Ετοιμάζετε κάτι νέο συγγραφικά;
Πάντα, δεν μπορώ να μην γράφω. Έχω ένα βιβλίο που λέγεται «Ποδοσφαιρομανία Ι Μην εγκαταλείπεις τον αγώνα» στο οποίο ο ήρωάς μου αγαπά υπερβολικά το ποδόσφαιρο και θέλει να γίνει ποδοσφαιριστής. Όμως σε ένα ατύχημα χάνει το πόδι του. Κι όμως βρίσκει το κουράγιο να συνεχίσει. Γράφω λοιπόν την συνέχεια. Πώς να τον αφήσω έτσι; Στο δεύτερο βιβλίο με τεχνητό μέλος όχι απλά θα συνεχίσει αλλά θα κυνηγήσει το όνειρό του. Υπομονή λοιπόν μέχρι το «Ποδοσφαιρομανία ΙΙ Πίστευε στον εαυτό σου».


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr