background img
banner
banner

Εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι | ΦΩΤΟ

ΣΕ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ!

Μπορεί για κάποιους μέχρι πρότινος να… φάνταζαν ως «όνειρο καλοκαιρινής νυκτός», ωστόσο ο δήμος Αιγιαλείας φαίνεται πως τα κατάφερε. Από χθες ξεκίνησε η εγκατάσταση των πρώτων υπόγειων κάδων απορριμμάτων σε επιλεγμένα σημεία, σε πρώτη φάση, προσφέροντας ασφάλεια, μεγαλύτερη καθαριότητα και υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής.
Και αυτό, όπως φαίνεται, ήταν μόνο η αρχή. Έχει ήδη γίνει προγραμματισμός για δημιουργία πράσινων γωνιών ανακύκλωσης με πέντε ρεύματα, οι οποίοι θα είναι σχεδόν αθέατοι και θα περιβάλλονται με καλαισθησία!

Η… νέα σελίδα έχει πλέον γυρίσει, με την αντιδημαρχία Καθαριότητας να «εκμεταλλεύεται» όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα ώστε να εισάγει το θέμα «απορρίμματα» στη νέα εποχή. Έτσι, χθες τα συνεργεία της αναδόχου εταιρείας «ECOSYNERGY» υπό την επίβλεψη του αντιδημάρχου Νίκου Καραΐσκου, έκαναν την αρχή σκάβοντας και εγκαθιστώντας τους δύο πρώτους κάδους στην περιοχή των Υψηλών Αλωνίων στο ύψος της οδού Αράτου.

Στη συνέχεια μετέβησαν στην οδό Ανδρονοπούλου για να εγκαταστήσουν δύο υπόγειους κάδους πίσω από το Δημοτικό Μέγαρο, ενώ ο επόμενος σταθμός ήταν το κάτω μέρος της «Τεμπελόραχης» κοντά στη Ζωοδόχου Πηγής, εκεί όπου επίσης τοποθετήθηκαν δύο υπόγειοι κάδοι.

Καραΐσκος: ‘‘Σε περίπου ένα  μήνα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν’’

Όπως ανέφερε στο protionline.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, ΄΄οι κάδοι αυτοί θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπου έναν μήνα όταν και θα έχουν τοποθετηθεί οι γερανοί που απαιτούνται, στα απορριμματοφόρα. Πρόκειται για δύο υδραυλικούς γερανούς(τύπου παπαγάλου) που έχουμε προμηθευτεί και θα τοποθετηθούν επί υπαρχόντων απορριμματοφόρων οχημάτων (τύπου πρέσας) προκειμένου να πραγματοποιείται η αποκομιδή των υπόγειων κάδων΄΄.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο χρηματοδοτήθηκε μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 1 «Αστική Αναζωογόνηση» του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ» και είχε προϋπολογισμό 249.872,00 €, με χρηματοδότηση σε ποσοστό 80%, ήτοι 199.897,60€ από το Πράσινο Ταμείο και κάλυψη του υπολοίπου 20%, από ιδίους πόρους του δήμου.
Οι κάδοι θα τοποθετηθούν σε πολυσύχναστα σημεία του δήμου Αιγιαλείας και θα καταργήσουν συνολικά 40 με 50 τροχήλατους κάδους που παρουσιάζουν αντιαισθητική εικόνα (μεγάλος όγκος & υπερχείλιση απορριμμάτων) καθώς και προβλήματα οσμών και προσέλκυσης εντόμων. ΄΄Σε αυτούς θα πραγματοποιείται η ρίψη σύμμεικτων απορριμμάτων΄΄, όπως ανέφερε ο κ. Καραΐσκος.

Τα σημεία που τοποθετούνται, είναι: Δύο στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, δύο στην οδό Μελετοπούλων, δύο στην οδό Μιχαλοπούλου και Ζωοδόχου Πηγής, δύο στην οδό Ζωοδόχου Πηγής (πλατεία παραλίας), δύο στην οδό Κλεομένους Οικονόμου και Ερμού, τρεις στην οδό Ταξιαρχών και δύο στην οδό Ανδρονοπούλου (πίσω από το Δημαρχείο).

Έχουν τριπλάσια αποθηκευτική χωρητικότητα

Η υπογειοποιημένη αποθήκευση απορριμμάτων, είναι βέβαιο ότι θα απελευθερώσει χώρο σε πεζοδρόμους, πλατείες και πεζοδρόμια, ενώ ταυτόχρονα θα μειωθούν οι ρύποι, ο θόρυβος και η κατανάλωση καυσίμων, αφού η συχνότητα αποκομιδής των απορριμμάτων θα μειωθεί δραστικά με δεδομένη την τριπλάσια αποθηκευτική χωρητικότητα των υπόγειων κάδων έναντι των υπέργειων τροχήλατων.

Παράλληλα, θα επιτευχθεί αυξημένη ελκυστικότητα και εμπορική κίνηση γύρω από τα σημεία εγκατάστασης, μεγαλύτερη αποθηκευτική ικανότητα απορριμμάτων, θα αποδεσμευθούν κοινόχρηστοι χώροι για ευκολότερη κυκλοφορία του κοινού και τα εμποδιζόμενα άτομα και θα βελτιωθεί η λειτουργικότητα τόσο για τους χρήστες όσο και για το προσωπικό της υπηρεσίας καθαριότητας (μεγαλύτερη απόδοση στους χρόνους αποκομιδής).

Η τοποθέτησή τους, τέλος, συμβάλει αισθητική, λειτουργική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος μέσω της αντιμετώπισης του προβλήματος των οσμών με πλήρως στεγανή αποθήκευση των απορριμμάτων.

Μέσω αυτών, θα καταργήσουν συνολικά 40 με 50 τροχήλατους κάδους που παρουσιάζουν αντιαισθητική εικόνα (μεγάλος όγκος & υπερχείλιση απορριμμάτων) καθώς και προβλήματα οσμών και προσέλκυσης εντόμων.

Εν αναμονή χρηματοδότησης για τις νέες σύγχρονες «πράσινες γωνιές»

Το επόμενο βήμα ήταν η υποβολή πρότασης για ένταξη στο Προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης» με τίτλο 2 «Χωριστή Συλλογή Βιοαποβλήτων, Γωνιές Ανακύκλωσης και Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων» στον Άξονα Προτεραιότητας «Περιβάλλον». ΄΄Σκοπός είναι΄΄, σύμφωνα με τα λεγόμενα του αντιδημάρχου, ΄΄να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για την προμήθεια 18 σετ κάδων, οι οποίοι θα χρησιμεύσουν για ανακύκλωση με πέντε ρεύματα, δηλαδή για χαρτί, πλαστικό, γυαλί, ρούχα και τηγανέλαια΄΄.

Οι κάδοι αυτοί θα διαθέτουν φωτισμό, κάμερα αλλά και κόσκια και τα σημεία εγκατάστασης των Γωνιών Ανακύκλωσης, θα συμβάλουν στη βελτίωση του συστήματος συλλογής και μεταφοράς μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων στον δήμο, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ήδη τα αρµόδια στελέχη της Υπηρεσίας Καθαριότητας, σε συνεργασία µε τη διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, προέβησαν στη διερεύνηση διαφόρων θέσεων για την εγκατάσταση των Γωνιών Ανακύκλωσης. Τα κριτήρια που λήφθηκαν υπόψη για τη διατύπωση της σχετικής πρότασης, είναι τα ακόλουθα: Ο όγκος των απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών και οι ιδιαιτερότητες ανά περιοχή. Οι χιλιομετρικές αποστάσεις και ο απαιτούμενος χρόνος για την τέλεση της συγκεκριμένης εργασίας. Η προβλεπόμενη αύξηση της κατανάλωσης στα καύσιμα. Η ανάγκη για τη σταδιακή επέκταση του συστήματος των Γωνιών Ανακύκλωσης, σε όλο τον δήμο. Ο αριθμός των νέων Γωνιών Ανακύκλωσης. Η αποφυγή αντιμετώπισης τυχόν τεχνικών προβλημάτων από την ύπαρξη, σε συγκεκριμένες θέσεις, δικτύων της ∆ΕΗ, της ∆ΕΥΑΜΒ κ.λπ.

Οι θέσεις που ορίστηκαν, είναι: 1 η Μάη 1886 & Κων/νου Θεοδώρου, Μητροπόλεως & Ιωάννου Βασιλειάδη, Όθωνος & Θέμιδος, Όθωνος & Γρηγορίου Ε, Φεραίου & Σολωμού, Δαφνών & Φιλικών, Αγ. Τριάδος – 4ο Γυμνάσιο, Αγ. Αθανασίου – 6ο Δημοτικό και Προποντίδος – 5ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr