background img
banner
banner

Ειδικό πρόγραμμα επιδότησης της εστίασης ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

«Ανάσα» χαρακτηρίζονται από την Παναιγιάλεια Ανεξάρτητη Επιμελητηριακή Κίνηση τα 330 εκατομμύρια ευρώ για τις περίπου 35.000 επιχειρήσεις, που υπολογίζεται ότι έχουν δικαίωμα υπαγωγής στη δράση, καθώς θα καλύψουν το κόστος προμήθειας πρώτων υλών για το πρώτο κρίσιμο δίμηνο.

Όπως αναφέρει, ΄΄οι επαγγελματίες του κλάδου εκτιμούν ότι με το «καλημέρα», μια μικρομεσαία επιχείρηση εστίασης χρειάζεται 2.000 – 3.000 ευρώ για να γεμίσει ψυγεία και αποθήκες, ενώ ο λογαριασμός ανεβαίνει αν μιλάμε για εστιατόρια υψηλότερης κατηγορίας ή ακριβότερης κουζίνας, όπως οι ψαροταβέρνες, οπότε το κόστος των πρώτων υλών ανεβαίνει. Σύμφωνα με τις κυλιόμενες έρευνες στον κλάδο, αυτήν τη στιγμή υπολογίζεται ότι περίπου 7 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης έχουν εξαντλήσει τα ταμειακά τους διαθέσιμα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μέχρι να έρθει το «ζεστό» χρήμα από το νέο πρόγραμμα, θα πρέπει να βάλουν πλάτη οι προμηθευτές τους. Από το οικονομικό επιτελείο θυμίζουν, πάντως, ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την Επιστρεπτέα 7, με αυξημένα ελάχιστα ποσά για τους δικαιούχους ειδικά στις «κλειστές» επιχειρήσεις ενώ το κονδύλι του 1 δις ευρώ θα ξεκινήσει να πιστώνεται στους λογαριασμούς των περίπου 300 χιλιάδων δικαιούχων πριν από το τέλος Απριλίου. Με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις εστίασης «τράβηξαν» περίπου 1 δις ευρώ από τους προηγούμενους γύρους Επιστρεπτέας, εκτιμάται ότι θα αντλήσουν ρευστότητα κι από αυτόν το γύρο΄΄.

Τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα ενίσχυσης του ΕΣΠΑ

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Π.Α.Ε.Κ. Αριστείδη Τηλιγάδη, ΄΄το νέο πρόγραμμα, που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, θα «μοιράσει» ενισχύσεις σε ποσοστό 7% επί του τζίρου του 2019, με το ανώτατο όριο ενίσχυσης να ορίζεται στις 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ. Το σημαντικό είναι ότι θα καλυφθούν εποχικές επιχειρήσεις αλλά και franchise. Τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι:

Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%. Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας. Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση. Επιχειρήσεις. εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020. Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ΄΄.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την έναρξη της πλατφόρμας θα ανακοινωθούν εντός των προσεχών ημερών, ενώ οι δικαιούχοι μπορούν να απευθύνονται στους λογιστές τους.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr