background img
banner
banner

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Μάχη της Βόβοδας

ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΝΕΩΝ ΜΑΥΡΙΚΙΟΥ – ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΥΡΙΚΙΟΥ

O Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος Νέων Μαυρικίου, το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Καλαβρύτων και η Κοινότητα Μαυρικίου, διοργανωνουν εκδήλωση αφιερωμένη στα 200 χρόνια από τη Μάχη της Βόβοδας (17 Απριλίου 1821).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Απρίλιου και ώρα 10:00π.μ. στο ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου Μαυρικίου, που βρίσκεται στην περιοχή που έγινε η μάχη.
Είναι η πρώτη φορά που τιμάται η επέτειος της μάχης αυτής και γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, σε συνδυασμό με τη συγκέντρωση επαρκών στοιχείων από τοπικούς ερευνητές, για το γεγονός.

Κατά την εκδήλωση θα τελεστεί μικρή δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση από τον ιερέα της ενορίας του Αγίου Νικολάου Μαυρικίου και θα ακολουθήσουν ομιλίες σχετικές με το τιμούμενο γεγονός.

Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο εκπαιδευτικός-λαογράφος Λεωνίδας Β. Πετρόπουλος και ο φιλόλογος-ερευνητής Μάριος Χριστόπουλος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με ελάχιστους προσκεκλημένους, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο για την πανδημία. Από τους τρεις διοργανωτές φορείς θα παρευρεθούν ένας, το πολύ δύο εκπρόσωποι.

Το ιστορικό της μάχης

Αξίζει να αναγνωστεί αναφορά στο γεγονός από τον εκπαιδευτικό-ερευνητή Λεωνίδα Β. Πετρόπουλο: «Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΒΟΒΟΔΑΣ (17 Απριλίου 1821)». Ποιο είναι το ιστορικό της μάχης: Ο Χουρσίτ Πασάς της Τρίπολης, κατόπιν διαταγής του Σουλτάνου, είχε μετακινηθεί στα Γιάννενα με ένα μεγάλο τμήμα του στρατού του, προκειμένου να καταπνίξει την ανταρσία του Αλή Πάσα. Οι Έλληνες δεδομένου ότι ο τουρκικός στρατός είχε αποδυναμωθεί και πιεζόμενοι από τα γεγονότα βρήκαν την ευκαιρία να ξεσηκωθούν. Ο Χουρσίτ Πασάς, θέλοντας να διασώσει την οικογένειά του και τους θησαυρούς του στην Τρίπολη, έστειλε στον Μωριά τον Κεχαγιάμπεη για να καταπνίξει την επανάσταση. Φτάνοντας ο Κεχαγιάμπεης στη Βοστιίτσα την βρήκε έρημη, γιατί οι κάτοικοι είχαν καταφύγει στη Μονή Ταξιαρχών και στις γύρω απόκρημνες σπηλιές του Αγίου Λεοντίου. Οι Τούρκοι παρέμειναν μια εβδομάδα στη Βοστίτσα κι αφού λεηλάτησαν και κατέκαψαν την πόλη αποφάσισαν να συνεχίσουν την πορεία τους για τα Καλάβρυτα και την Τρίπολη.

Ο Ανδρέας Ζαΐμης με λίγους Καλαβρυτινούς και Βοστιτσάνους ταμπουρώθηκε στα υψώματα γύρω από τη λαγκάδα της Φονοισκαριάς. Φτάνοντας η εμπροσθοφυλακή των Τούρκων στη λαγκάδα δέχεται τα πυρά των Ελλήνων. Οι Τούρκοι συνέρχονται γρήγορα από την ξαφνική επίθεση και προχωρούν σε αντεπίθεση. Όντας περισσότεροι και πιο καλά εξοπλισμένοι καταφέρνουν μετά από αρκετή ώρα να διασκορπίσουν τους λιγοστούς Έλληνες. Τα θύματα ελάχιστοι και από τις δύο πλευρές. Ο Ζαΐμης ως εκ θαύματος κατόρθωσε να γλιτώσει από τα χέρια των εχθρών. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας ο Ζαΐμης επέστρεψε στον τόπο της μάχης και για να ευχαριστήσει τον Θεό για την σωτηρία του έχρισε με προσωπικές του δαπάνες το ιστορικό εκκλησάκι Αγία-Σωτήρας στη Φωνησκαριά».


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr