background img
banner
banner

«Η Λέτα και η Βοστίτσα του ’21»

(τιμητική αναφορά στη Λέτα Κουτσοχέρα)

Με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για τα διακόσια χρόνια από την έναρξη του Ιερού μας Αγώνα το 1821,ανάμεσα στις ποικίλες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, καλό είναι να γίνονται και τιμητικές αναφορές σε πνευματικούς ανθρώπους, που πρόσφεραν –κατά καιρούς- στον τόπο μας ,είτε με την πέννα τους, είτε με το χρωστήρα τους, καλλιτεχνικές δημιουργίες τους, συμβάλλοντας έτσι στη συντήρηση της συλλογικής μας μνήμης. Και τέτοιες προσωπικότητες έχει αρκετές να επιδείξει η πόλη μας και η ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας.

Ι. Μια τέτοια προσωπικότητα είναι και η Λέτα Κουτσοχέρα, πολυβραβευμένη ποιήτρια (σε Ευρώπη και σε Αμερική),διακεκριμένη εικαστικός και στοχαστική διανοούμενη. Και είναι τιμή για εμάς, που η Λέτα είναι δική μας, καθώς κατάγεται από τη Ζήρια Αιγιάλειας,και έχει προσφέρει πολλά στην πόλη μας.

Η Λέτα έχει άμεση σχέση με την ΙΛΕΑ και τους ανθρώπους της, καθώς είναι τιμητικό μέλος από την ίδρυση της ΙΛΕΑ(1990), προσωπική φίλη και «συνοδοιπόρος» στις λογοτεχνικές τους ανησυχίες ,των αείμνηστων Ανδρέα Μαγκλάρα* – Κώστα Ριζόπουλου και του Γιάννη Ανδρικόπουλου – Βάνας Μπεντεβή. Και θα μείνουν στην ιστορία τα ποιητικά «Αυγουστιάτικα Φεγγάρια», που οργάνωναν όλοι μαζί στη Ζήρια και τα τιμούσαν σπουδαίοι σύγχρονοι ποιητές και διανοούμενοι(και θα μείνει στην ιστορία της λογοτεχνίας το ποίημα του Ανδρέα «άκουσέ με Λέτα» και της Λέτας προς τον Ανδρέα «άκουσέ με Ανδρέα»! Το ίδιο παρούσα είναι σε κάθε εκδήλωση της ΙΛΕΑ, είτε ως εισηγήτρια, είτε ως επίσημη προσκεκλημένη. Ακόμα, η Λέτα, ως πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος « Λένας και Γιάννη Κουτσοχέρα», συμμετέχει κάθε χρόνο στην κριτική επιτροπή του θεσμού « ΄Αθλον ποιήσεως», που έχει θεσπίσει το ΄Ιδρυμα Κουτσοχέρα, για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, εδώ και πολλά χρόνια, ενώ συνεργάζεται και με το Σύνδεσμο Φιλολόγων της περιοχής μας για ανάλογες ποιητικές δράσεις μαθητών.

Σε σχέση τώρα με το 1821, η Λέτα έχει προσφέρει..τριπλά : Συμμετέχοντας ενεργά στην πρώτη επέτειο της Εορτής για τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας τον Ιανουάριο του 2018, φιλοτέχνησε ένα χαρακτικό μνημειώδες έργο, πραγματικά, με την παράσταση της Συνέλευσης, που περιλαμβάνει τους συνέδρους, 35 τον αριθμό! Θέλοντας δε να προσεγγίσει-όσο γίνεται- και να αποδώσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε προσώπου, μελέτησε πολλούς μήνες ιστορικές πηγές, τόσο για το γεγονός, όσο και για την προσωπικότητα των κυριοτέρων συνέδρων! Και το πέτυχε, αφού, κανένα πρόσωπο δεν μοιάζει με κάποιο άλλο… Επίσης, απέδωσε πιστά και τη μυστικότητα και το συμβολισμό του γεγονότος της Συνέλευσης, καθώς έβαλε τα πρόσωπα σε διάταξη «Μυστικού Δείπνου»! Και πολύ σωστά, ποιητικά και συμβολικά ονόμασε το έργο της «Ο Μυστικός δείπνος της Βοστίτσας».Το συγκεκριμένο έργο έχει μεγάλες διαστάσεις,ενώ από κάτω γράφει τα ονόματα των πρωταγωνιστών της Συνέλευσης. Η Λέτα, σ΄αυτό το έργο, αληθινό αριστούργημα, εργάστηκε πολύ και αφιλοκερδώς – εντελώς-και το πρόσφερε ως «δώρο» στο Δημοτικό Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου. Είναι τοποθετημένο σε «ειδική» γυάλινη θήκη και κοσμεί την αίθουσα του ΄21. Τα αποκαλυπτήριά του δε έγιναν ενώπιον του τότε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατία κ. Προκόπη Παυλόπουλου,στον οποίο προσφέρθηκε και μία μεταξοτυπία του πίνακα σε πάπυρο,την 26η Ιανουαρίου 2018.Το έργο αυτό της Λέτας είναι πραγματικό κόσμημα για το Μουσείο Αιγίου.

Την ίδια μέρα, 26η Ιανουαρίου 2018,και στον ίδιο χώρο του μουσείου,η Λέτα απήγγειλε, μπροστά στην επιτάφια πλάκα του Ανδρέα Λόντου και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ένα υπέροχο ποίημά της, αφιερωμένο στον ήρωα και πρωτοσύνεδρο της Συνέλευσης, Ανδρέα Λόντο, με τίτλο: «Τρίπτυχος Λόγος προς Ανδρέα Λόντο», ΠΡΟΟΙΜΙΟ – ΕΠΙΜΥΘΙΟΝ- ΕΠΙΝΙΚΙΟΝ. *
(παραθέτουμε το ΕΠΙΜΥΘΙΟΝ):

Στέκομαι μπρος στην επιτάφια πλάκα του Ανδρέα Λόντου, αυτήν που σκέπασε την πολυκύμαντη μορφή του, που ακήδευτη και μόνη εισήλθε στις Πλουτώνιες πύλες.
Διαβάζω εν σιωπή τον Επιτύμβιο Λόγο….

«ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΚΑΛΛΙΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΑΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣΑΝΤΑ ΑΝΔΡΕΑΝ ΛΟΝΤΟΝ ΩΔΕ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΑΥΣΙΛΥΠΟΣ ΛΙΘΟΣ».
Μαρμάρινος – παυσίλυπος – επιτάφιος λίθος, ιερό κειμήλιο στο Ιστορικό μουσείο της πόλης του Αιγίου, που θυμίζει το ένδοξον της ζωής και του θανάτου,το θνητόν και το αθάνατον του ανθρώπου…
…………………………………..

Μία τρίτη και σημαντική προσφορά στο Μουσείο, από την κα Λέτα Κουτσοχέρα,αποτελεί και το πορτραίτο του Αναστάση Λόντου, έργο βεβαίως της ίδιας. Και είναι γνωστό, ότι το συγκεκριμένο κτίριο που στεγάζει το ΔΙΛΜΑ, ανήκε στον αδελφό του Ανδρέα Λόντου, και δεν είχαμε πορτραίτο του.
Σημαντικότατες λοιπόν οι προσφορές της Λέτας στην πόλη μας, σε σχέση με το 1821.

Και ο δήμος της οφείλει…….

ΙΙ. Λίγα λόγια για τη Λέτα: Γεννήθηκε στη Ζήρια Αιγιάλειας. Σπούδασε αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου και γλυπτική, στην Ανωτάτη Ακαδημία Καλών τεχνών στη Στουτγάρδη της Γερμανίας. Κατόπιν στην Αθήνα σπούδασε σχέδιο, σκηνογραφία και ζωγραφική. Δίδαξε στο ΤΕΙ Αθήνας ως καθηγήτρια πολλά χρόνια. Ως σκηνογράφος η Λέτα έχει σκηνογραφήσει πολλά θεατρικά έργα, έχει κάνει πολλές εκθέσεις ζωγραφικής, με τα έργα της και έχει εικονογραφήσει πολλά εξώφυλλα βιβλίων. Ως γλύπτρια έχει φιλοτεχνήσει το Ιστορικό Μνημείο Ηρώων στο Λέπρεο Ηλείας. Ως λογοτέχνης,έχει εκδόσει πολλά ποιητικά της έργα, δοκίμια, θεατρικά και κριτικές.΄Εχουν εκδοθεί 25 βιβλία της μέχρι σήμερα,ενώ έχουν μεταφραστεί σε 13 γλώσσες. Μεγάλο μέρος της ποίησής της έχει μελοποιηθεί από μεγάλους έλληνες συνθέτες. ΄Εχει δε αποσπάσει πολλά λογοτεχνικά βραβεία.΄Εχει βραβευτεί και από την ΟΥΝΕΣΚΟ, με το πρώτο βραβείο,από την Ακαδημία της Ρώμης, από τον παγκόσμιο Διαγωνισμό ποίησης κ.λ.π. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και του Οργανισμού για τη διάδοση της Ελληνικής γλώσσας. Εύγε Λέτα, μας κάνεις υπερήφανους όλους…

Αίγιο,13 Απριλίου 2021
Βάνα Μπεντεβή


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr