background img
banner
banner

Θα… λύσει τα χέρια η ψηφιακή αναζήτηση κτηματολογικών στοιχείων

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ

«Δρόμο» απλούστευσης της διαδικασίας αναζήτησης κτηματολογικών στοιχείων τόσο από δικηγόρους, συμβολαιογράφους και μηχανικούς όσο και από απλούς πολίτες ανοίγει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά τη διαδικτυακή πρόσβαση και έρευνα. Το Κτηματολογικό Γραφείο Αιγίου, που ήδη έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του από τις 6 Απριλίου με αναβαθμισμένες υπηρεσίες αντικαθιστώντας το παλιό Υποθηκοφυλακείο.

Με την ΚΥΑ που υπογράφουν οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Επικρατείας, καθορίζεται ο τρόπος πιλοτικής λειτουργίας της διαδικτυακής εφαρμογής του Φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο, οι όροι και τα δικαιούμενα πρόσωπα για την άσκηση του δικαιώματος πρόσβασης και έρευνας στα κτηματολογικά στοιχεία.

Τα κτηματολογικά στοιχεία κατά την έννοια του άρθρου 21 του ν. 2664/1998, για τα οποία ασκείται το δικαίωμα πρόσβασης και έρευνας, είναι τα περιεχόμενα στην περιγραφική και χωρική βάση του Εθνικού Κτηματολογίου στοιχεία ακινήτων, εγγραπτέων δικαιωμάτων και δικαιούχων, κυριότητας και διαχείρισης του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Ποιοι θα έχουν πρόσβαση

Πρόσωπα δικαιούμενα για την άσκηση του δικαιώματος πρόσβασης και έρευνας στα κτηματολογικά στοιχεία είναι κάθε (φυσικό ή νομικό) πρόσωπο, που έχει καταχωριστεί στα κτηματολογικά βιβλία ως δικαιούχος εγγραπτέου δικαιώματος, έχει δικαίωμα πρόσβασης στις κτηματολογικές εγγραφές που το αφορούν και περιέχονται στην περιγραφική και χωρική βάση του Εθνικού Κτηματολογίου, οι δικηγόροι, οι δικαστικοί επιμελητές, οι συμβολαιογράφοι, οι μηχανικοί, για την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, ενώ και κάθε τρίτος (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) έχει δικαίωμα περιορισμένης πρόσβασης μόνον στα κτηματολογικά διαγράμματα και στην απεικόνιση των κτηματογραφημένων ακινήτων κατά τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου που αυτά φέρουν.

Σημαντική η εξέλιξη σε συνάρτηση με τη λειτουργία του Γραφείου στο Αίγιο

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή εξέφρασε στo protionline.gr ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος, δεδομένου ότι αποτελούσε αίτημα της ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που το προώθησε η συντονιστική επιτροπή στην οποία ανήκει. Όπως εξήγησε, ΄΄πλέον και οι πολίτες θα μπορούν να πραγματοποιούν απομακρυσμένο έλεγχο στις ιδιοκτησίες τους μέσω του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή χωρίς να χρειάζεται επιτόπιος έλεγχος στα πρώην υποθηκοφυλακεία και αναμονή. Οι διαδικασίες απλουστεύονται και επισπεύδονται. Η εξέλιξη μας δικαιώνει και ωφελεί ιδιαιτέρως την περιοχή μας από τη στιγμή που δημιουργήθηκε και λειτουργεί από τις 6 Απριλίου και το Κτηματολογικό Γραφείο΄΄.

Σύμφωνα με τον κ. Μπέσκο, ΄΄αποκτά ιδιαίτερη αξία αυτή η ρύθμιση καθώς με ενέργειες του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου και του Δ.Σ., απετράπη ο αρχικός σχεδιασμός που προέβλεπε το κλείσιμο του υποθηκοφυλακείου Αιγιαλειας και τη μη πρόβλεψη Κτηματολογικού Γραφείου για την Αιγιαλεια, γεγονός που θα σήμαινε ότι η περιοχή μας θα ήταν απούσα από αυτή την ευνοϊκή εξέλιξη΄΄. ΄΄Όταν ολοκληρωθεί η ανάρτηση δικαιωμάτων οριστικά στην περιοχή μας θα είναι δυνατός ο απομακρυσμένος έλεγχος΄΄, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, καταλήγοντας: ΄΄Θέλω να ευχαριστήσω τον Διευθυντή του Κτηματολογίου κ. Κοτσώλη αλλά και το γραφείο του αρμόδιου υπουργού κ. Στύλιου που ανταποκρίθηκαν σε όλα τα αιτήματα του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου σχετικά με την επίσπευση λειτουργίας του κτηματολογικού γραφείου στην πόλη μας΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr